Tiramisu are un echilibru foarte atrăgător între dulce, amărui (de la cafea și cacao), cremos și ușor alcoolizat. Aceste combinații sunt pe gustul multor români, care iubesc deserturile cremoase și aromate.
Chiar dacă pare sofisticat, tiramisu nu necesită coacere, iar ingredientele sunt relativ ușor de găsit (pișcoturi, mascarpone, cafea, ouă, zahăr, cacao). De aceea, multe persoane aleg să-l facă acasă pentru ocazii speciale sau când vor ceva rapid și delicios.
Începe prin a separa albușurile de gălbenușuri. Într-un bol, bate energic zahărul cu gălbenușurile până când amestecul devine deschis la culoare. Pentru un tiramisu și mai gustos, folosește zahăr brun. După ce amestecul este bine omogenizat, adaugă mascarpone și amestecă bine până când obții o cremă netedă. Pune, apoi, crema la rece.
Poți adăuga o notă de rom, marsala sau amaretto pentru un plus de aromă. Totuși, nu exagera pentru ca desertul să rămână lejer.
Bate albușurile spumă tare cu ajutorul unui tel și încorporează-le ușor, cu o spatulă, în crema de mascarpone și gălbenușuri de ou preparată anterior. Pentru a obține o spumă fermă, adaugă un praf de sare.
Așază jumătate din pișcoturi înmuiate rapid în cafea tare (și opțional puțin amaretto) pe fundul unui vas, formând primul strat.
Acoperă pișcoturile cu jumătate din crema de mascarpone. Așază al doilea și ultimul strat de pișcoturi înmuiate în cafea. Acoperă cu restul de cremă de mascarpone.
Pune la frigider pentru cel puțin 4 ore (ideal ar fi 24 de ore), pentru ca desertul să se stabilizeze bine la rece.
Înainte de servire, presără deasupra cacao sau fulgi de ciocolată.
Versiunea modernă a tiramisù-ului ar fi apărut în anii 1960-1970, cel mai probabil în regiunea Veneto sau în Friuli-Veneția Giulia, două regiuni din nordul Italiei. Două orașe își revendică originea desertului:
Treviso (Veneția) – Restaurantul Le Beccherie susține că tiramisù-ul a fost inventat acolo în 1969 de către cofetarul Roberto Linguanotto împreună cu proprietara Alba Campeol.
Tolmezzo (Friuli) – Alții susțin că desertul a fost creat în restaurantul Albergo Roma.
Înainte de tiramisu existau deserturi similare: „Dolce Torino” (un tort înghețat cu ciocolată și biscuiți) și „Zuppa inglese”, un desert cu cremă și biscuiți înmuiați în alcool.
Tiramisu se remarcă prin folosirea mascarpone-ului și a cafelei fără alcool (deși multe variante moderne includ alcool, cum ar fi Marsala sau Amaretto).