Tokes: Ponta şi echipa lui cântă un „imn al urii” după partitura unora ca Iliescu şi Voiculescu

Laszlo Tokes susţine că Guvernul Ponta "copiază campania rasistă şi antimaghiară" pe care "a derulat-o regimul Iliescu" în 1990 şi că premierul cântă "un imn al urii, după partitura unora ca Iliescu şi Dan Voiculescu", el somându-l pe Ponta "să pună capăt campaniei xenofobe".
Romania TV
07 feb. 2013, 17:15
Tokes: Ponta şi echipa lui cântă un

Tokes afirmă, într-un comunicat de presă transmis joi, că în Parlamentul European colegii îl întreabă „uluiţi” ce se întâmplă în România deoarece „pur şi simplu nu pot să înţeleagă de ce reprezintă o problemă pentru oricine dacă o comunitate naţională băştinaşă îşi foloseşte simbolurile care îi exprimă şi îi întăresc identitatea”, transmite corespondentul Mediafax.

„Guvernul de două treimi al lui Victor Ponta copiază campania rasistă, antimaghiară, de tristă amintire pe care a derulat-o regimul Iliescu la început, în 1990. Formulând altfel: Ponta şi echipa lui cântă după partitura unora ca Iliescu şi Dan Voiculescu un «imn al urii» disonant”, susţine eurodeputatul.

El aminteşte despre conflictul dintre români şi maghiari care a avut loc în martie 1990 la Târgu Mureş, susţinând că acesta „a fost regizat în mod diabolic pentru a servi restauraţiei Securităţii”. Tokes a mai spus că acel conflict a fost precedat de „declaraţii antimaghiare”, iar „declaraţiile de ură” şi comentariile din aceste zile, în special de la televiziuni, „sunt copiate, parcă, cuvânt cu cuvânt din acea perioadă”.

În acest context, europarlamentarul i-a cerut premierului Victor Ponta să pună capăt campaniei „antimaghiare” şi „xenofobe”, spunând că arborarea steagurilor secuieşti nu încalcă nici integritatea teritorială, nici suveranitatea României, ci, dimpotrivă, acestea „îmbogăţesc” ţara.

„Îl somez pe prim-ministrul Victor Ponta, fiind conştient de responsabilitatea pe care o are, să pună capăt acestei surescitate campanii antimaghiare, xenofobe. Integritatea teritorială, suveranitatea României, precum şi statutul simbolurilor naţionale nu sunt încălcate dacă folosim şi propriile simboluri naţionale – mai mult, astfel se îmbogăţeşte ţara, devine multicoloră”, arată Tokes.

Europarlamentarul consideră că autorităţile române trebuie să înţeleagă că „România devine mai puternică” dacă minorităţile naţionale vor avea autonomie.

„Bucureştiul ar trebui să înţeleagă odată: România devine mai puternică, în situaţia în care comunităţile ei îşi pot decide propria soartă, având în vedere că diferitele forme de autonomie nu ar fi doar în avantajul nostru, al maghiarilor, ci în avantajul întregii ţări. Să nu ne scoată din Europa! Cu atât mai mult cu cât, din experienţa de până acum, românii aleg Europa şi preferă să îşi părăsească patria”, mai susţine Tokes.

Potrivit acestuia, „România este ţara noastră, a tuturor, a românilor şi a maghiarilor, în egală măsură”, iar „Guvernul care dispune de un exces de putere ar fi bine să se ocupe de atragerea acasă a celor trei milioane de români care au ales să trăiască peste hotare, prin crearea de locuri de muncă bine plătite şi condiţii decente de trai. De aceea au fost aleşi să conducă destinele ţării”.

DailyBusiness
Guvernul a pus gând rău concediilor bugetarilor. Cine ar urma să mai primească vouchere de vacanță
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Imagini tulburătoare! Ultima apariție publică a lui Mihai Leu! Cum arăta fostul pugilist
Fanatik.ro
Rezultate Evaluarea Națională 2025. La ce oră se afișează, de fapt, notele pe 3 iulie. Admitere liceu 2025 în urma notelor obținute
Capital.ro
TAXĂ suplimentară în România. Se introduce în toată țara. Premierul a anunțat personal: De la 1 ianuarie
Playtech.ro
Interzis în curte când este caniculă. Gesturile banale care îţi aduc amenzi de mii de lei chiar dacă este proprietatea ta
DailyBusiness
Dragoş Anastasiu, vicepremier: ”O să fie o ordonanţă Trenuleţ”. Guvernul pregătește majorarea TVA la 21%, iar cel la alimente la 11%. Pensiile peste 3.000 lei scad, cresc impozitele locale și prețul carburanților
Adevarul
„Legat de motocicletă și târât”. Kievul anchetează o posibilă execuție a unui prizonier de război
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Pierdere grea pentru PRO TV. Antena 1 a dat lovitura
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
Ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor în 2026. Ilie Bolojan a făcut anunțul în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: 'În final, a cedat și inima' 😢
Playsport.ro
Dacă ai mașina fabricată înainte de 2019, ar putea avea defecțiuni grave. Ce trebuie să faci rapid, conform RAR
Capital.ro
Închisoare de până la 6 ani pentru Călin Georgescu. Lovitură pentru fostul candidat. Nu se aștepta la asta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
Încep concedierile în rândul bugetarilor! Lista instituțiilor care vor reduce drastic personalul în perioada următoare
MediaFlux
Toți oamenii lui Bolojan: cine sunt și cât câștigă consilierii și secretarii de stat
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Aparatul bugetar administrativ în România: instituţii, evoluţie şi recomandări