Tokes: Ponta şi echipa lui cântă un "imn al urii" după partitura unora ca Iliescu şi Voiculescu

Publicat: Joi, 07 Februarie 2013 19:15 // Actualizat: Joi, 07 Februarie 2013 19:15 // Sursa: Mediafax

Laszlo Tokes susţine că Guvernul Ponta "copiază campania rasistă şi antimaghiară" pe care "a derulat-o regimul Iliescu" în 1990 şi că premierul cântă "un imn al urii, după partitura unora ca Iliescu şi Dan Voiculescu", el somându-l pe Ponta "să pună capăt campaniei xenofobe".

Foto: Mediafax

Tokes afirmă, într-un comunicat de presă transmis joi, că în Parlamentul European colegii îl întreabă "uluiţi" ce se întâmplă în România deoarece "pur şi simplu nu pot să înţeleagă de ce reprezintă o problemă pentru oricine dacă o comunitate naţională băştinaşă îşi foloseşte simbolurile care îi exprimă şi îi întăresc identitatea", transmite corespondentul Mediafax.

"Guvernul de două treimi al lui Victor Ponta copiază campania rasistă, antimaghiară, de tristă amintire pe care a derulat-o regimul Iliescu la început, în 1990. Formulând altfel: Ponta şi echipa lui cântă după partitura unora ca Iliescu şi Dan Voiculescu un «imn al urii» disonant", susţine eurodeputatul.

El aminteşte despre conflictul dintre români şi maghiari care a avut loc în martie 1990 la Târgu Mureş, susţinând că acesta "a fost regizat în mod diabolic pentru a servi restauraţiei Securităţii". Tokes a mai spus că acel conflict a fost precedat de "declaraţii antimaghiare", iar "declaraţiile de ură" şi comentariile din aceste zile, în special de la televiziuni, "sunt copiate, parcă, cuvânt cu cuvânt din acea perioadă".

În acest context, europarlamentarul i-a cerut premierului Victor Ponta să pună capăt campaniei "antimaghiare" şi "xenofobe", spunând că arborarea steagurilor secuieşti nu încalcă nici integritatea teritorială, nici suveranitatea României, ci, dimpotrivă, acestea "îmbogăţesc" ţara.

"Îl somez pe prim-ministrul Victor Ponta, fiind conştient de responsabilitatea pe care o are, să pună capăt acestei surescitate campanii antimaghiare, xenofobe. Integritatea teritorială, suveranitatea României, precum şi statutul simbolurilor naţionale nu sunt încălcate dacă folosim şi propriile simboluri naţionale - mai mult, astfel se îmbogăţeşte ţara, devine multicoloră", arată Tokes.

Europarlamentarul consideră că autorităţile române trebuie să înţeleagă că "România devine mai puternică" dacă minorităţile naţionale vor avea autonomie.

"Bucureştiul ar trebui să înţeleagă odată: România devine mai puternică, în situaţia în care comunităţile ei îşi pot decide propria soartă, având în vedere că diferitele forme de autonomie nu ar fi doar în avantajul nostru, al maghiarilor, ci în avantajul întregii ţări. Să nu ne scoată din Europa! Cu atât mai mult cu cât, din experienţa de până acum, românii aleg Europa şi preferă să îşi părăsească patria", mai susţine Tokes.

Potrivit acestuia, "România este ţara noastră, a tuturor, a românilor şi a maghiarilor, în egală măsură", iar "Guvernul care dispune de un exces de putere ar fi bine să se ocupe de atragerea acasă a celor trei milioane de români care au ales să trăiască peste hotare, prin crearea de locuri de muncă bine plătite şi condiţii decente de trai. De aceea au fost aleşi să conducă destinele ţării".

loading...
4 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
09 feb 17:38
Răspunde | Votează email 0 email
Gyulo
Secuii la origini sunt Romani ardeleni maghiarizati fortat.
08 feb 10:32
Răspunde | Votează email 0 email
Va rugam din suflet daca se poate sa ne dati o situatie a comunitatilor de romani din Ungaria si sa se vada la parlamentul European daca cer si ei autonomie sau isi pun drapelul romanesc pe case ori institutii,apoi pentru ca atat noi cat si forurile europene sa faca o analiza corecta a spiritelor atatate si cei vinovati sa raspunda atat in fata legilor ROMANE cat si a legilor CE.
08 feb 10:22
Răspunde | Votează email 0 email
Domnule Striblea,ati ridicat la cel mai inalt nivel meseria dvs.de jurnalist prin raspunsul dat in fata asazisilor jurnalisti necalificati printre care se numara si dl.Badea Mircea un jurnalist de carton care prin multe declaratii face mult rau si colegilor lui care cativa din ei chiar se ridica la inaltime.Pacat ca aceste cartoane sant lasate sa aduca atatea deservicii meseriei de jurnalist.Eu nu sant decat un simplu cetatean si sant am cu totul alta meserie dar sant socat ca unii pot face atata rau in meseriile lor.
08 feb 10:12
Răspunde | Votează email 1 email
prietene Tokes Laslo cum adica,,Romania este in egala masura si a romanilor si a maghiarilor?",atunci ungaria cum e domnule nationalist? Tara asta este a tuturor ROMANILOR printre care santeti si dumeavoastra,aici v-ati nascut si deci santeti ROMAN in rest ca de etnia e diferita conteaza doar in familie si religie,deci vom trai ca fratii fie ca vrei sau nu altfel te rugam sa pleci atat dumneata cat si cei care de fapt nu doriti decat varsare de sange prin actiunile voastre.Egal de etnie avem acelasi sange rosu si il vom amesteca doar in buna pace intre noi.
1
EUR
4.8750
RON
27 Sep
noapte 12 °
zi 28 °
Ultimele joburi adaugate
24 H