TREI sferturi din populaţia Siriei, în SĂRĂCIE EXTREMĂ. UE a prelungit SANCŢIUNILE încă UN AN

Aproximativ trei sferturi din populaţia siriană trăieşte în sărăcie, după mai bine de trei ani de conflict devastator, a semnalat miercuri ONU, într-un raport referitor la ultimul semestru din 2013, potrivit Europa Press, citată de Agerpres.

RomaniaTV.net
29 mai 2014, 15:25

De la declanşarea conflictului, 11 milioane de persoane şi-au pierdut principala sursă de venituri şi aproape 2,7 milioane au intrat în şomaj, iar inflaţia tot mai mare îngreunează şi mai mult situaţia unei populaţii ‘în şomaj, săracă şi disperată’. Conform raportului, aproape 20% din populaţie nu dispune de mijloacele necesare pentru satisfacerea cerinţelor de bază.

‘Siria este afectată de lipsa de locuri de muncă şi de un şomaj devastator’, a spus Alex Pollock, director în cadrul Agenţiei Naţiunilor Unite pentru refugiaţii palestinieni în Orientul Mijlociu (UNRWA).

Raportul, întocmit de UNRWA, Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) şi centrul de cercetări Syrian Centre for Policy Research, semnalează că datoria publică a continuat să crească, din cauza importurilor de petrol şi de materii prime de bază, atingând 126% din Produsul Intern Brut (PIB) în perioada supusă studiului, informează Agerpres.

La sfârşitul anului trecut, circa 4.000 de şcoli nu funcţionau întrucât fuseseră distruse, deteriorate sau adăposteau persoane evacuate din casele lor. Totodată, sistemul sanitar a fost grav afectat prin distrugerea mai multor spitale şi centre medicale, plecarea personalului calificat, reducerile de personal sanitar şi colapsul industriei farmaceutice, potrivit autorilor raportului.

Citeşte şi Premieră în SIRIA: Un COMUNIST candidează la PRIMELE ALEGERI prezidenţiale din ultima JUMĂTATE de SECOL

Conflictul creează noi elite politice şi economice care folosesc reţele naţionale şi internaţionale pentru a face trafic de arme, materii prime şi cu persoane, comit furturi, sechestrări şi profită de asistenţa umanitară.

Impactul social asupra indivizilor ‘este incalculabil’, a spus purtătorul de cuvânt al UNRWA, Chris Gunness.

De la declanşarea revoltei împotriva regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad, peste 160.000 de persoane şi-au pierdut viaţa.

Sancţiunile împotriva regimului de la Damasc au fost prelungite

Uniunea Europeană a anunţat joi că va prelungi până la 1 iunie 2015 regimul de sancţiuni împotriva Siriei, care include un embargo asupra petrolului şi îngheţarea averilor apropiaţilor regimului lui Bashar al-Assad, informează AFP.

Aceste măsuri restrictive vizează în prezent 179 de persoane şi 53 de companii sau administraţii, ale căror active sunt blocate şi care sunt vizate de interdicţii de viză. Printre acestea, se numără Banca Centrală siriană, se precizează în comunicatul UE, care a retras două persoane precum şi Syria International Islamic Bank de pe precedenta sa listă neagră, potrivit Agerpres.

Uniunea Europeană le interzice de asemenea cetăţenilor săi să cumpere arme din Siria, să le transporte către ţări terţe sau să asigure astfel de transporturi. Scopul este de a priva regimul de eventuale surse de finanţare.

Prelungirea sancţiunilor are loc cu câteva zile înainte de alegerile prezidenţiale din Siria, un scrutin denunţat de Occident ca fiind o ‘farsă’ şi prevăzut pentru data de 3 iunie. Bashar al-Assad este considerat câştigătorul sigur al acestor alegeri.