Tribunalul din Vatican a emis prima sa condamnare pentru spălare de bani

Un antreprenor italian a fost condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare iar plasamentele sale au fost confiscate de Tribunalul din Vatican, o premieră în istoria acestui mic stat, a anunţat joi Sfântul Scaun, transmite AFP, citat de Agerpres.

RomaniaTV.net
27 dec. 2018, 16:33
Tribunalul din Vatican a emis prima sa condamnare pentru spălare de bani

Într-o decizie care datează din 17 decembrie, Angelo Proietti, 63 de ani, a fost condamnat pentru că a plasat în Vatican peste un milion de euro, bani care au legătură cu activităţile sale ilicite din Italia. În plus, suma de un milion de euro, care a fost încredinţată Băncii Vaticanului – Istituto per le Opere di Religione (IOR) – a fost confiscată.

Angelo Proietti, care se află, în prezent, în arest la domiciliu în cadrul procedurilor juridice demarate împotriva sa în Italia, poate face apel la decizia tribunalului din Vatican şi în orice caz nu va fi încarcerat în Vatican, stat care nu dispune nici măcar de o singură celulă pe teritoriul său iar condamnaţii săi de drept comun îşi ispăşesc pedepsa în închisorile italiene.

„Este pentru prima dată când acest delict a fost aplicat în jurisprudenţa din Vatican”, a informat Sfântul Scaun într-un comunicat de presă în care evocă o decizie de importanţă fundamentală în cadrul luptei sale împotriva spălării banilor şi finanţării terorismului demarată în ultimii ani după secole de secrete şi scandaluri.

Demarată în 2010 de Benedict al XVI-lea, o reformă a codului penal al Sfântului Scaun permite urmărirea în justiţie a oricărei persoane care transferă în Vatican bani sau bunuri provenite dintr-o infracţiune, indiferent unde s-a produs.

După ce a fost implicată în trecut în câteva scandaluri răsunătoare, Banca Vaticanului a demarat un vast proces de curăţenie, care s-a încheiat în 2015 prin închiderea a aproape 5.000 de conturi. În prezent, instituţia deserveşte aproximativ 15.000 de clienţi din întreaga lume, în principal instituţii religioase, congregaţii şi angajaţi ai Vaticanului, şi la finele lui 2016 gestiona active în valoare de 5,7 miliarde de euro.