Trucuri pentru a te bucura de preparatele de Crăciun fără a avea kilograme în plus după Sărbători. Sfaturile medicului Mihaela Bilic

Mai sunt câteva zile până la Crăciun şi pregătirile sunt în toi. Unii români nu au mai avut răbdare până la Ignat şi au tăiat deja porcul. Tradiţia este ca de pe masa de Crăciun a românilor să nu lipsească preparatele de porc - cârnaţi, lebăr, caltaboş, tobă - şorici, friptură de porc, sarmale, salata de boeuf ori cozonacul. De multe ori, după Sărbători, cântarul indică kilograme în plus în dreptul multora. Medicul nutriţionist Mihaela Bilic a dezvăluit secretul care te ajută să îţi menţii greutatea şi după Sărbători.

11 dec. 2022, 07:03
Trucuri pentru a te bucura de preparatele de Crăciun fără a avea kilograme în plus după Sărbători. Sfaturile medicului Mihaela Bilic

Ce va pune medicul nutriţionist Mihaela Bilic de Crăciun pe masă? „Masa mea arată la fel ca masa oricărui român: plină de preparate tradiționale fără de care sărbătorile nu au gust. E o perioadă în care nu mă mai gândesc la ce vreau să mănânc, ci mai degrabă la ce trebuie să fie pe masă. Trebuie să fie de toate, de la șorici și tobă la sarmale și cozonac. Iar răsfățul suprem este salata de boeuf, de care nu mă pot sătura!”, a mărturisit Mihaela Bilic pentru spectacola.ro.

Citeşte şi: Vinul fiert băut în ger, periculos pentru sănătate. Cum ne poate afecta licoarea magică a Crăciunului

Mihaela Bilic a declarat că de-a lungul anului a ales o serie de producători de la care cumpăr preparate tradiționale de calitate, de la lebăr și caltaboș până la cozonac.

„Piftia și sarmalele le face mama, iar mie îmi rămâne doar tocatul migălos pentru salata de boeuf. Pulpa de porc o bag la cuptor în seara de ajun, ca să miroasă a Crăciun în toată casa!”, a mai spus Mihaela Bilic.

Citeşte şi: Ofertă imbatabilă la Lidl. Produsul util de Crăciun care bate orice concurenţă la preţ

 

Trucuri pentru a te bucura de preparatele de Crăciun fără a pune kilograme în plus

„Secretul e unul singur: să mănânci din toate, dar nu TOT! Porția face diferența. Dacă nu vrei să te alegi cu o indigestie sau cu câteva kilograme în plus, trebuie să fii atent la cantitate”, sfătuieşte medicul Mihaela Bilic.

„E o mare diferență între 4 sarmale și 8 sarmale, între o felie de cozonac și tot cozonacul”, mai spune medicul.

Mihaela Bilic a mărturisit că preparatul preferat în această perioadă este sala de boeuf, dar a atras atenţia că „şi salata de boeuf se poate transforma într-o bombă calorică dacă o înecăm în maioneză”.

„Cât despre carnea de porc, depinde ce bucățică alegem. Mușchiulețul are 4% grăsime, ceafa 15%, iar costița 30%”, a mai precizat Mihaela Bilic.

Greșeala pe care o fac foarte mulți români atunci când consumă sarmale. Mihaela Bilic: ,,Renunțați la mămăligă și…”

Mihaela Bilic a dezvăluit care este greșeala pe care o fac majoritatea românilor atunci când consumă sarmale. Sarmalele sunt nelipsite de pe mesele românilor, indiferent de sărbătoare, fie că sunt cu foi de viță ori cu foi de varză, majoritatea le consumă alături de mămăligă, smântână și ardei iute murat sau proaspăt.

Citește și O prăjitură sau un suc de fructe? Ce recomandă nutriţionistul Mihaela Bilic: „Din această cauză copiii sub trei ani sunt obezi”

Medicul nutriționist susține nu este deloc o combinație bună, mai ales dacă ții la siluetă.

De ce nu trebuie să mănânci sarmale cu mămăligă?

Mihaela Bilic le recomandă celor care țin la siluetă să renunțe la mămăligă, dar și la smântână atunci când consumă sarmale. Medicul spune că sarmalele sunt un fel de mâncare echilibrat pentru că în ele se regăsesc: carne, cereale și legume, așa cum este recomandat nutrițional.

Și ca să aveți cu adevărat o masă corectă, Mihaela Bilic recomandă ca o porție de sarmale să aibă maximum 5 bucăți care să fie gătite astfel:  carnea tocată să fie din pulpă de porc, sarmalele nu trebuie să fie gătite în ulei și să nu fiarbă în zeamă de varză, borș sau suc de roșii.

„Sarmalele chiar sunt un fel de mâncare echilibrat, ele combină carnea cu cerealele și legumele așa cum este recomandat nutrițional. Sarmalele pot reprezenta un fel de “farfurie ideală” în următoarele condiții:

– porția să fie de 3-5 bucăți, nu o oală întreagă

– carnea tocată să fie din pulpă de porc, care are puțină grăsime

– să nu fie adăugat la gătit ulei – de niciun fel!!

– să fie fierte în zeamă de varză/ borș/ suc de roșii

– smântâna să fie folosită ca decor

– să fie însoțite de ardei iute din belșug, ajută la stimularea metabolismului”, a explicat medicul nutriționist Mihaela Bilic pe contul de Instagram.

”În cazul în care țineți la siluetă, renunțați la mămăligă și consumați sarmalele ca fel unic la o masă”, a adăugat nutriționistul.

Citește și Andrei Roșu, maratonistul vegan, o atacă dur pe Mihaela Bilic: ”Această doamnă ar trebui internată”