Vinul fiert băut în ger, periculos pentru sănătate. Cum ne poate afecta licoarea magică a Crăciunului

Nimic nu te încălzeşte mai bine în zilele geroase de iarnă decât un vin fiert cu scorţişoară. Fie că îl bei din cană, la gura sobei sau a şemineului, fie că îl bei din pahare de plastic sau de carton la târgurile de Crăciun, vinul fiert este la fel de delicios şi merge nemaipomenit cu atmosfera specifică sărbătorilor.

05 dec. 2022, 12:32
Vinul fiert băut în ger, periculos pentru sănătate. Cum ne poate afecta licoarea magică a Crăciunului

Totuşi, atunci când îl bei afară la temperaturi foarte scăzute, acesta îţi face mai mult rău decât bine. Câțiva nutriționiști atrag atenția cu privire la faptul că, în timpul procesului de fierbere, unele substanțe din vin devin nocive.

Vinul fiert băut la temperaturi scăzute, dăunător sănătăţii

După ce a analizat mai multe podgorii, celebrul nutriţionist Frank Cooper a ajuns la concluzia că există o alergie la vin, iar oamenii care îl consumă habar n-au că pot suferi de o astfel de alergie, scrie Natural News. De regulă, aceştia au simptome minore precum dureri de cap sau sinusuri înfundate, pe care, de cele mai multe ori, le ignoră. Asta întrucât nu știu că în procesul de fabricare al vinului sunt incluse și chimicale ca pesticide, ierbicide și sulfați.

Dintre toate substanţele amintite mai sus, dioxidul de sulf este cel mai nociv deoarece provoacă multe alergii, mai ales dacă băutura este încălzită. La fel de periculos este și tribromofenolul, prezent în vinurile transportate în cutii de stejar.

De asemenea, alcoolul din vin care nu este eliminat în timpul fierberii poate provoca probleme de sănătate. Când fierbem vinul, volumul alcoolului se reduce cu aproape o treime, dar nu se elimină în totalitate, aşa că riscul de a ne îmbăta este unul semnificativ. În plus, când temperaturile sunt scăzute, există riscul să crezi că vinul fiert te va încălzi și, prin urmare, ajungi să nu mai simți gerul și să te alegi cu degerături.

Citeste si STUDIU NOU! Ce se întâmpla dacă bei vin roşu în fiecare seară

Fiind un vasodilatator, alcoolul determină dilatarea vaselor de sânge, în special a capilarelor. Consumul de alcool face ca volumul de sânge adus la suprafața pielii să crească, oferind senzația falsă de căldură. În scurt timp, corpul nu se mai poate apăra de temperaturile scăzute, iar pe termen lung efectul poate fi chiar dăunător.

Cine nu ar trebui să consume vin fiert

Atenţie! Vinul fiert nu poate fi consumat de oricine. Persoanele care prezintă un nivel ridicat de trigliceride nu au voie să consume această băutură. Vinul roşu, fiert sau nu, nu ar trebui consumat nici de cei care se confruntă des cu migrene. Şi cei care vor să slăbească şi femeile însărcinate au interzis la licoarea-minune a Crăciunului.

Vinul conţine de asemenea, calorii goale, care pot duce la creşterea în greutate. Consumul excesiv de alcool este asociat cu efecte negative asupra sănătăţii, ce includ creşterea riscului de cancer, boli hepatice, amplificarea presiunii sangvine, insuficienţă cardiaacă şi dependenţă”, explică Marina Grigore, specialist în apifitoterapie, potrivit Adevărul

Citeste si Beneficiile extraordinare ale vinului roşu pentru piele