Tudor Chirilă îndeamnă tinerii să meargă la vot: „Ieşi la vot! Pentru că va veni o vreme când vei avea nevoie de oraşul ăsta”

Tudor Chirilă a distribuit încă o dată în mediul online un mesaj în care să atragă atenţia tinerilor cu privire la ce se întâmplă în jurul lor. Artistul îndeamnă generaţia actuală să meargă duminică să voteze la alegerilor locale, pentru că "un oraș nu se construiește doar cu speranță", pentru că "viitorul e mult mai aproape" decât li se pare acum.  
Romania TV
24 sept. 2020, 08:40
Tudor Chirilă îndeamnă tinerii să meargă la vot:

În mesajul video transmis pe pagina sa de Facebook, Chirilă le explică tinerilor de ce votul lor contează și de ce este important să voteze la alegerile locale.

„Când eșți tânăr, lumea e a ta și poți ajunge oriunde pentru că speri. Viața ta se hrănește mult din speranță, din iubiri, ai sentimentul că lumea e doar a ta, visurile sunt realizabile , iar problemele nu prea au legătură cu orașul în care ești. Te gândeșți la ce o să faci în viață, la ce facultate vei merge sau de ce meserie te apuci, la ce party te duci sâmbătă sau dacă gagica aia care te obsedează o să iasă cu tine. Nu prea ai tu treabă cu spitalele, asta dacă ai un pic de noroc, nu plătești taxe, nu trebuie să mergi pe la diverse ghișee, să stai la cozi aplecat la ferestre mici, n-ai carnet, nu te deranjează nici transportul în comun pentru că ești mereu cu gândul în altă parte și oricum nu ai foarte multe drumuri de făcut.

Citeşte şi: Tudor Chirilă, apel disperat. „Rămân fără surse de venit şi fără protecţie socială!”

Pentru că atunci când suntem tineri, viața noastră interioară este atât de bogată, încât ce se întâmplă în exterior pălește, iar pofta de viață și speranță a unor visuri împlinite e mult mai puternică decât realitatea înconjuratoare. Totuși, ce se întâmplă în exterior, în cazul nostru Bucureșți , ne influențează viața fără să simțim. Și ajungem să intrăm în viața reală, în viața aceea după facultate și să avem de-a face cu toate problemele pe care tinerețea noastră le-a neglijat și care acum ne lovesc frontal.

Când ești tânăr, nu te gândeșți că vei avea nevoie de orașul ăsta și că vor începe să conteze toate problemele nerezolvate până acum. Te vei lovi de trafic, de birocrație, îți va fi greu să-ti faci o casă, că o să stai doi ani după autorizație pentru că primăriile nu funcționează sau pentru că nu cunoști tu drumul șpăgii. N-o să găseși o școală bună chiar în cartierul tău, iar dacă ajungi într-un spital de stat trebuie să te gândeșți dacă n-o să pleci de acolo cu bacterii, căruciorul copilului tău nu va trece de mașinile care ocupă tot trotuarul, iar autoritățile vor fi plictisite de problema ta. Poluarea va începe să te afecteze direct, te vor trata mereu că pe un străin. O să plăteșți taxe și o să te enervezi că nu vei primi nimic de ele. Apoi o să te enerveziz și o să pleci din țară ca să găsești fericirea în alte locuri mai bune, unde, ghici, oamenii votează.

Citeşte şi: Tudor Chirilă atacă medicii din România: „De ce au tăcut după cazul Colectiv?”

Votul este o chestiune democratică. De fapt, în fiecare zi votezi: cu ce să te îmbraci, la ce terasă mergi cu prietenii, votezi unde mergi în vacanță cu grupul sau cine trage primul la poartă. Votezi ca să poți să te înțelegi cu ceilalți. Când vine vorba de orașul nostru, tinerii nu votează pentru că sunt deconectați de politică, de viața civică, pentru că la școală nu le spune nimeni copiilor ce înseamnă să fii cetățean. Cetățean înseamnă să și votezi, iar dacă nimeni nu ți-a spus că ești cetățean asta nu înseamnă că tu nu ești.

Primarul Bucureștiului trebuie decis mai ales de tineri pentru că orașul ăsta va fi al lor și pentru că ei au dreptul la alt oraș. Doar că mersul la vot este descurajat, pentru că politicienilor le convine să-i scoată la vot doar pe cei care pot fi manipulați și care nu mai au nevoie atât de mult de alt oraș ca tinerii. Politicienii cred că pot cumpăra voturile oamenilor cu câteva pomeni electorale care să facă uitate adevăratele probleme ale orașului.

Dar eu cu cine votez? Asta e întrebarea. A fost o campanie murdară, cu atacuri la persoană, cu limbaj suburban, basculante puse să întrerupă conferințe de presă, acuze nedemonstrate, fără vreo dezbatere care să delimiteze candidații. A fost o campanie în care televiziunile obișnuite cu manipularea sau trunchierea adevărului și-au dat concursul că să creeze confuzie, să descurajeze și să se asigure că la vot o să meargă doar publicul lor.

Citeşte şi: Tudor Chirilă decriptează mesajul transmis de Orban: „Dă-le mă-n p..a mea de reguli şi de legi că nu ne vede nimeni”

A fost o campanie în care cel mai puțin s-a vorbit despre oraș, o campanie din care să reiasă că toți sunt la fel, nu? Pentru că se acreditează ideea convenabilă pentru ei că toți sunt la fel de incompetenți, de corupți, de indolenți, de nepăsători, că nu ai de unde alege. Dar un adevăr de bun simț este că nu, nu sunt toți la fel, pentru că oamenii nu sunt toți la fel, și micile diferențe fac diferența. Unii poate fură mai mult, alții mai puțin. Unii riscă mai mult, alții mai puțin. Alții sunt gata să arunce țara în aer pentru interesul lor, alții nu riscă atât, iar unii, deși fură, mai și construiesc, iar poate unii, bă, chiar nu fură! Diferențele astea contează, și tocmai pentru că ele contează, ei bine, ei vor să credem că toți sunt la fel, iar din spatele acestei propoziții să iasă cine le convine lor. Cine sunt acești ei, acești lor? Simplu, sunt cei care de 30 de ani au reușit să creeze o mafie politică și adminstrativă care a pus stăpânire pe România și pe orașele ei. Sunt cei care sunt indestructibili legați de un singur interes: banul public care poate fi băgat mai ușor în buzunar, eventual fără contract.

Doar votul, chiar dacă asta înseamnă să alegi răul cel mai mic, doar votul te aruncă în lupta pentru un oraș mai bun. Dacă nu votezi consimți la ce e mai rău. Acuma, când ești tânăr, nu, nu te interesează, dar când orașul ăsta va deveni inamicul tău, va fi prea târziu și vei pleca să cauți un oraș mai bun în străinătate, dar să nu uiți că orașul ăla mai bun s-a construit pentru că unor omaneni le-a păsat și au mers la vot.

Citeşte şi: CTP, atac dur la adresa premierului Orban după ce a fost întâminat de copii la o „vizită de lucru”

Acuma, pentru că tinerii sunt deconectați de la viața orașului și prin indolența autorităților, și din lipsa educației civice din școli, și pentru că a fost o campanie murdară, se întreabă ? Bă, nu mi se pare atât de complicat. Uită-te în jur, la orașul în care locuiești, și întreabă-te dacă ți se pare ok. Dă un search pe google după numele candidaților și citește lucruri despre ei. Vezi trecutul lor, ce au realizat în viață, ce profesie au la bază, de unde vin, din ce partide, cum sunt partidele alea, ce au făcut, etc. Sunt absolut convins că un pic de documentare te va ajuta să te hotărăști. Nu e complicat.

Și nu uita, votul nu e un examen, ci doar un instrument. Dar, te rog eu, ieși la vot, pentru că un oraș nu se construiește doar cu speranță. Nu. Dacă vrei să ai ceva de spus despre orașul tău, ieși la vot. Și o veste nouă: votul tău nu e de ajuns. Trebuie să-l păzești și să-i tragi la răspundere pe cei care-ți înșeală încrederea sau nu-și onorează promisiunile.

Ieși la vot! Pentru că va veni o vreme când vei avea nevoie de orașul ăsta. Dacă nu tu, poate părinții tăi sau prietenii tăi care au rămas aici și cu care ai crescut împreună. Ieși la vot pentru că viitorul e mult mai aproape decât ți se pare acum! Ieși la vot pentru că orașul ăsta este al tău, nu doar al lor. Ieși la vot și apoi urmărește ce se întâmplă cu votul tău. Știi ce spun autoritățile în sinea lor despre cetățenii care n-au votat și se plâng de oraș? . Deci, ieși la vot”.

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât trebuie să mănânci, de fapt, la vârsta de 50 de ani. Cele mai bune sfaturi ale unui nutriționist celebru
Capital.ro
Cartea de identitate trebuie schimbată neapărat. Românii sunt obligați. Anunț oficial de la Primărie
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Inflația explodează în România. Avertisment crunt din partea BNR
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Președintele Nicușor Dan, anunțul serii despre pensii: Eu am spus că a fost o greșeală...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”