Tudorel Toader: Ministerul Justiţiei nu are competenţe în procedura desemnării reprezentantului României în Comisia de la Veneţia!

Fostul ministru al Justiţiei Tudorel Toader susţine că Ministerul Justiţiei nu are competenţe în procedura desemnării reprezentantului României în Comisia de la Veneţia, după ce ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu a cerut revocarea sa din calitatea de membru al comisiei.

28 mai 2020, 05:17
Tudorel Toader: Ministerul Justiţiei nu are competenţe în procedura desemnării reprezentantului României în Comisia de la Veneţia!

”Adevărul mai interesează pe cineva? Ministerul Justiţiei nu are competenţe în procedura desemnării reprezentantului Romaniei în Comisia de la Veneţia!”, a scris Toader pe Facebook.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a anunţat în 5 mai că a înaintat Executivului propunerea de a solicita Comisiei de la Veneţia retragerea fostului ministru al Justiţiei Tudorel Toader, după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit, în unanimitate, că revocarea Laurei Codruţa Kovesi de la conducerea DNA s-a făcut cu încălcarea mai multor articole din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, respectiv dreptul la un proces echitabil şi dreptul la libertatea de exprimare.

Reacţia lui Tudorel Toader, după ce Comisia de la Veneţia a anunţat că a primit cererea sa de eliberare din funcţie 

”Este un caz fără precedent şi o premieră, motivaţia fiind aceea că, în considerarea efectelor deciziei CEDO se pune în cauză credibilitatea angajamentului Guvernului României faţă de independenţa procurorilor”, a spus el.
 
Comisia de la Veneţia, for consultativ al Consiliului Europei, a confirmat pentru Hotnews că a  primit de la Guvernul României cererea pentru eliberarea lui Tudorel Toader din funcţia de membru.
„23 mai 2022 este data la care expiră mandatului dl Toader, dar este neclar dacă va pleca înainte de această dată”, a precizat Comisia, în răspunsul transmis HotNews.ro de purtătorul de cuvânt Panos Kakaviatos.

Mandatul lui Tudorel Toader în cadrul Comisiei de la Veneţia a fost prelungit în anul 2018, în timpul exercitării mandatului de ministru al Justiţiei.

Toader a declarat despre decizia CEDO în cazul revocării fostei şefe DNA Laura Codruţa Kovesi, că decizia CCR a făcut ca preşedintele Iohannis să semneze actul de demitere, nu faptul că el, ca ministru, a propus acest lucru. 

Citeşte şi Comisia de la Venetia a confirmat că a primit cererea Guvernului de revocare a lui Tudorel Toader


loading...