Parlamentul şi Guvernul din Crimeea, ocupate de persoane ÎNARMATE. A fost fixată data referendumului VIDEO

Clădirile parlamentului şi executivului din Simferopol, capitala republicii autonome Crimeea din Ucraina, se află sub controlul forţelor de autoapărare a populaţiei vorbitoare de limba rusă din regiune, transmite agenţia de presă Ria Novosti. În acelaşi timp, preşedintele interimar al Ucrainei, Olexandr Turcinov, comandantul suprem al armatei ucrainene, a avertizat  Flota Rusiei din Marea Neagră împotriva "oricărei agresiuni".

RomaniaTV.net
27 feb. 2014, 09:14
Parlamentul şi Guvernul din Crimeea, ocupate de persoane ÎNARMATE. A fost fixată data referendumului VIDEO

UPDATE 21:19 Drumurile de acces în Crimeea, peninsulă rusofonă în sudul Ucrainei unde tensiunile se amplifică, sunt păzite de grupuri înarmate, transmite agenţia de presă ucraineană Unian, potrivit Agerpres.

Au fost create aşa-numite puncte de control, construite din bucăţi de beton, saci de nisip şi alte materiale, şi care sunt păzite de persoane înarmate şi în ţinută de camuflaj. Unele din acestea par a fi din trupele ‘Berkut’ şi din poliţie. Conform sursei citate, aceste grupuri doresc să apere Crimeea de venirea ‘fasciştilor’, calificativ utilizat pentru noua putere de la Kiev.

UPDATE 19:16 Parlamentul din Crimeea, peninsulă rusofonă din sudul Ucrainei, a votat joi pentru organizarea la 25 mai a unui referendum pentru mai multă autonomie, au anunţat surse ale legislativului local, citate de ITAR-TASS şi RIA Novosti, potrivit Agerpres.

Parlamentul din Simferopol, capitala republicii autonome, aflat sub controlul unui comando pro-rus de joi dimineaţa, a demis guvernul local în urma unui vot cu uşile închise, au precizat aceleaşi surse.

Data referendumului în Crimeea coincide cu data desfăşurării alegerilor prezidenţiale anticipate în Ucraina.

UPDATE 17:14 Ministerul Afacerilor Externe a reiterat miercuri, în cadrul unei întrevederi la care a invitat reprezentanţii Ambasadei Ucrainei la Bucureşti, interesul profund al României, ca stat vecin, pentru asigurarea stabilităţii Ucrainei, potrivit unui comunicat postat pe site-ul instituţiei.

Pe fondul evoluţiilor recente din Ucraina, în cadrul întrevederii, Ministerul Afacerilor Externe a reafirmat importanţa stabilizării Ucrainei printr-un proces politic incluziv care să unească societatea ucraineană în ansamblul său, și nu să o divizeze. Astfel, trebuie descurajate accentele naţionaliste sau extremiste, de natură să amplifice scindarea politică şi socială din Ucraina. În contextul unor evoluţii atât de volatile, Ministerul Afacerilor Externe a subliniat părţii ucrainene necesitatea evitării unor acţiuni abuzive, excesiv vindicative sau cu excedarea cadrului legislativ.

UPDATE 16:51 Rusia dă asigurări că va respecta acordurile semnate cu Ucraina cu privire la Flota rusă din Marea Neagră, după un avertisment al Kievului împotriva oricărei tentative de a interveni în evenimente, în timp ce peninsula Crimeea este zguduită de tensiuni separatiste, relatează AFP şi Interfax-Ukraina.

‘În ceea ce priveşte declaraţiile privind încălcarea de către Rusia a acordurilor privind Flota din Marea Neagră, declarăm că, în situaţia actuală dificilă, flota rusă din Marea Neagră aplică cu stricteţe acordurile în cauză’, menţionează serviciul de presă al Ministerului rus de Externe, citat de agenţiile de presă de la Moscova, potrivit Agerpres.

UPDATE 16:50 Rusia trebuie să dea dovadă de transparenţă în ceea ce priveşte exerciţiile sale militare de-a lungul frontierei Ucrainei şi să nu ia măsuri care ar putea fi interpretate greşit sau care ar putea ‘conduce la o eroare de calcul, într-o perioadă delicată’, a declarat joi, la sfârşitul unei reuniuni NATO, secretarul american al apărării, Chuck Hagel, informează Reuters şi EFE, potrivit Agerpres.

UPDATE 16:32 RIA Novosti precizează că este vorba de aşa-numite forţe de autoapărare ale etnicilor ruşi din Crimeea, care vor organizarea unui referendum cu privire la statutul peninsulei după înlăturarea de la putere a lui Viktor Ianukovici săptămâna trecută.

Ucraina a avertizat, joi, flota rusă din Marea Neagră să se abţină de la orice agresiune militară, după cum a declarat reşedintele interimar al Ucrainei, Olexandr Turcinov, comandantul suprem al Armatei ucrainene. 

„Mă adresez liderilor militari ai Flotei ruse din Marea Neagră: toţi militarii trebuie să rămână pe teritoriul prevăzut de acorduri. Orice mişcare de trupe va fi considerată drept agresiune militară”, a declarat Turcinov, în faţa Parlamentului de la Kiev.

Între timp, un comando de aproximativ 30 de persoane înarmate proruse au ocupat clădirile Parlamentului şi Guvernului local de la Simferopol, capitala republicii autonome Crimeea, şi au pus steagurile Rusiei pe clădirile oficiale, informează AFP.

„Am venit la serviciu, dar nu putem ajunge în interiorul parlamentului: clădirea este izolată de poliţie. Ni s-a spus că a fost ocupată în cursul nopţii şi că astăzi avem zi liberă. La sediul guvernului este aceeaşi situaţie”, a declarat telefonic pentru Ria Novosti un reprezentant al serviciului de presă al legislativului din Crimeea.

Atât pe clădirea parlamentului din Crimeea, cât şi pe cea a executivului au fost arborate drapelele Rusiei. Alături continuă să fluture steagul republicii autonome Crimeea.

Poliţiştii au blocat cartierul în care se află clădirea guvernului din Simferopol şi nimeni nu poate să se apropie decât la cel mult 150 de metri de clădire.

La Sevastopol, în Crimeea, peninsula rusofonă din sudul Ucrainei, îşi are baza Flota Rusiei din Marea Neagră.

Pe de altă parte, avioanele de vânătoare ruse au fost puse în stare de alertă de luptă, de-a lungul graniţei de vest, a anunţat joi Ministerul Apărării Rusiei, citat de Interfax.

Deocamdată, ele au primit ordinul de a fi doar în stare de alertă maximă, iar flota aeriană din regiunea militară din vest a părăsit bazele, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

Simpatizanţii pro-ruşi au început marţi, 25 februarie, o acţiune de protest pe termen nelimitat în faţa clădirii parlamentului din Simferopol, cerând deputaţilor să nu recunoască noua putere de la Kiev, instalată în urma protestelor de stradă, soldată cu numeroşi morţi şi răniţi.

În confruntările ce au avut loc miercuri în Crimeea între manifestanţii pro-ruşi şi etnicii tătari ce susţin puterea centrală de la Kiev şi se opun secesiunii, cel puţin 3 persoane şi-au pierdut viaţa – în principal din cauza unei busculade -, iar aproximativ 30 au fost rănite.