Ucraina: Obama şi aliaţii săi lasă Rusia fără G8

Preşedintele american Barack Obama şi aliaţii săi au anulat luni summitul G8 prevăzut în iunie la Soci pentru a sancţiona Rusia după intervenţia ei în Crimeea, de unde Kievul a început să-şi retragă ultimele trupe, notează AFP, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
24 mart. 2014, 21:32
Ucraina: Obama şi aliaţii săi lasă Rusia fără G8

G8, a cărui anulare a fost presimţită puternic, va fi înlocuit cu un G7 la Bruxelles fără Rusia, în timp ce o excludere permanentă din G8, discutată înainte de reuniune, nu a fost în final confirmată.

Barack Obama şi colegii săi din Canada, Germania, Italia, Franţa, Marea Britanie şi Japonia au afişat unitatea lor în reuniunea de o oră şi jumătate de la Haga pe marginea unui summit asupra securităţii nucleare.

Anularea G8 este ‘poate unul dintre gesturile cele mai semnificative, deoarece arată că toate aceste ţări, foarte diferite, nu acceptă faptul împlinit al anexării Crimeii’, a comentat ministrul de externe francez Laurent Fabius.

Occidentalii au ameninţat de asemenea Rusia cu sancţiuni mai serioase, de ordin economic, dacă preşedintele Vladimir Putin ameninţă mai mult integritatea teritoriului ucrainean.

Chiar înainte de G7, ministrul de externe rus Serghei Lavrov a relativizat ameninţarea Occidentului, asigurând că o astfel de excludere nu ar fi o ‘mare tragedie’ pentru ţara sa. Rusia a fost admisă în G7 în 1998 pentru a forma G8.

Lavrov de asemenea a făcut un semn de deschidere discutând la Haga cu omologul său ucrainean Andrii Deşciţa, întâlnirea la cel mai înalt nivel între Moscova şi Kiev de la începutul crizei ucrainene. Secretarul de stat american John Kerry a salutat desfăşurarea acestei întâlniri.

Ministrul rus a dat de asemenea asigurări că nu a existat ‘nicio rea intenţie’ în anexarea Crimeii la Rusia, ci doar dorinţa de a-i ‘proteja pe ruşii care trăiesc acolo de sute de ani’.