UE pregătește o nouă taxă pentru marile companii care operează în Europa

Uniunea Europeană va propune o nouă taxă pentru marile companii care operează în Europa, ca parte a unui efort de a crea resurse noi de finanțare independentă pentru bugetul comun al UE, care e de circa 1.000 miliarde de euro.
Filip Stan
14 iul. 2025, 17:14
UE pregătește o nouă taxă pentru marile companii care operează în Europa
UE pregătește o nouă taxă pentru marile companii

Așa-numita „resursă corporativă pentru Europa”, detaliată într-un proiect de propunere al Comisiei Europene, urmează să fie prezentată săptămâna acesta, dar pentru a a intra în vigoare va avea nevoie de sprijinul unanim al statelor membre ale UE, arată Financial Times.

Taxa anuală ar urma să se aplice tuturor companiilor cu o cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro, după deducerea subvențiilor și taxelor, ceea ce UE definește drept „cifră de afaceri netă”.

Citește și: O româncă s-a revoltat după ce i s-a cerut taxă la toaletă, la cabana Bâlea Lac: „Ultima dată când mai vin aici”

Astfel, toate companiile care operează în Europa ar fi vizate de această taxă, indiferent unde își au sediul central, potrivit proiectului. Tototdată, include un sistem progresiv (bracket”), prin care firmele cu venituri mai mari contribuie mult.

Alte măsuri ce urmează să fie prezentate: alocarea unei cote din accizele mai mari pe tutun, o taxă pe deșeurile electronice nereciclate și o taxă de manipulare pentru coletele de comerț electronic livrate pe distanțe lungi.

Bruxelles-ul subliniază că cerințele privind cheltuielile UE, de la ambițiile în domeniul apărării până la dobânzile în creștere pentru datoria comună, necesită o abordare mai radicală.

Planurile privind această taxă riscă să strârnească nemulțumirea mediului de afaceri european, într-un moment în care companiile se confruntă deja cu o creștere economică slabă și costuri ridicate la energie.

Directorul executiv al JPMorgan Chase, Jamie Dimon, le-a transmis liderilor de afaceri europeni că firmele lor „pierd teren” în fața rivalilor din SUA și China.

Bugetul UE, de aproximativ 1% din venitul național brut al blocului, este finanțat în principal de contribuțiile naționale, dar include și surse proprii de veni, precum taxele vamale și TVA.

Citește și: Vești proaste pentru șoferi. O nouă taxă pentru posesorii de mașini după creșterea TVA, a accizelor pentru carburanți, a asigurărilor și a rovinietei

Comisia Europeană are în plan să revizuiască și eventual, să crească aceste venituri existente, precum taxele vamale, vânzarea certificatelor din sistemul de comercializare al carbonului al UE, o taxă pe importurile cu intensitate mare de carbon și o taxă pe deșeurile de plastic nereciclate, care, potrivit proiectului, va ctește de la 8o de cenți/kilogram.

Sumele care ar urma să fie colectate sunt încă în paranteze în proiectul de propunere, ceea ce sugerează că mai trebuie agreate în cadrul Comisiei.

Proiectul nu este final și poate suferi modificări. Un purtător de cuvânt al Comisiei a refuzat să comenteze propunerile din proiect.

DailyBusiness
Andreea Bostănică a primit un cadou de lux de 300.000 de euro. Influenceriţa are doar 20 de ani FOTO
Spynews
Povestea cuplului londonez care a renunțat la carierele de succes din Marea Britanie pentru a locui pe Riviera Franceză. De ce au luat această decizie
Bzi.ro
Irina Columbeanu, dispusă să se angajeze în România! Ce a determinat-o să ia această decizie
Fanatik.ro
Horia Ivanovici – Dumitru Dragomir, schimb de replici incendiar după dezmățul de la Beach, Please: „Selly, tu dormi bine? Doar bani, bani, bani, n-ai și tu niciun pic de moralitate?” / „Derbedei! Trebuie arestați!”
Capital.ro
UE schimbă regulile. România trebuie să verifice vârsta pe internet. NU toți românii vor mai avea acces
Playtech.ro
Ce salariu are un judecător în România în 2025 și la ce vârstă se pensionează, de fapt
DailyBusiness
Cât costă o cameră la hotelul din Mamaia al lui Gică Hagi în vara lui 2025. Tocmai a fost renovat!
Adevarul
Cine este Iulia Sviridenko, propusă de Zelenski pentru funcția de premier. Cariera discretă a unei tehnocrate cu influență în cercul prezidențial
wowbiz.ro
Alertă maximă! A revenit CIUMA! Primul deces înregistrat în ultimii 18 ani! Autoritățile sunt ÎNGROZITE
Spynews
Geanina Ilieș, dezvăluiri din culisele interviului cu Jennifer Lopez! Ce subiecte a abordat prezentatoarea în discuția cu artista
Spynews
Polițiștii au descins la casa uneia dintre fostele iubite a lui Emil Gânj, bărbatul care ar fi ucis-o pe Anda. Când l-a văzut ultima dată. Femeia se teme pentru viața ei
Evz.ro
Se prăbușesc afacerile din România. Pierderile sunt uriașe
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Gabriela Ruse a renunțat la inhibiții şi a postat imagini cu ea în costum de baie din vacanță
kanald.ro
Accidentul aviatic din India ar fi fost provocat intenționat de pilot. Acesta ar fi suferit după moartea mamei sale
Cancan.ro
Pilotul Air India ar fi prăbușit intenționat aeronava cu 260 de pasageri la bord. Care este motivul descoperit abia acum
Playsport.ro
Zăcământul uitat care transforma România într-o superputere. Poate salva Europa de criza...
Capital.ro
Doliu în televiziune. S-a stins cel mai iubit și celebru prezentator: Am fost uniți în jurul lui
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
stirilekanald.ro
„Inima mea nu acceptă cât te-ai chinuit pe un pat de spital” Familia tânărului ucis de un luptător K1 își strigă durerea și cere să se facă dreptate
Horoscop zilnic pentru toate zodiile – 13 iulie 2025. O zi de duminică plină de surprize
MediaFlux
O nouă lovitură pentru șoferi! Amenzi de 607 lei pentru viteză prea mică
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Sex, sunet și destrămare lentă: de ce trebuie să vezi Daisy Jones and The Six