Așa-numita „resursă corporativă pentru Europa”, detaliată într-un proiect de propunere al Comisiei Europene, urmează să fie prezentată săptămâna acesta, dar pentru a a intra în vigoare va avea nevoie de sprijinul unanim al statelor membre ale UE, arată Financial Times.
Taxa anuală ar urma să se aplice tuturor companiilor cu o cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro, după deducerea subvențiilor și taxelor, ceea ce UE definește drept „cifră de afaceri netă”.
Astfel, toate companiile care operează în Europa ar fi vizate de această taxă, indiferent unde își au sediul central, potrivit proiectului. Tototdată, include un sistem progresiv (bracket”), prin care firmele cu venituri mai mari contribuie mult.
Alte măsuri ce urmează să fie prezentate: alocarea unei cote din accizele mai mari pe tutun, o taxă pe deșeurile electronice nereciclate și o taxă de manipulare pentru coletele de comerț electronic livrate pe distanțe lungi.
Bruxelles-ul subliniază că cerințele privind cheltuielile UE, de la ambițiile în domeniul apărării până la dobânzile în creștere pentru datoria comună, necesită o abordare mai radicală.
Planurile privind această taxă riscă să strârnească nemulțumirea mediului de afaceri european, într-un moment în care companiile se confruntă deja cu o creștere economică slabă și costuri ridicate la energie.
Directorul executiv al JPMorgan Chase, Jamie Dimon, le-a transmis liderilor de afaceri europeni că firmele lor „pierd teren” în fața rivalilor din SUA și China.
Bugetul UE, de aproximativ 1% din venitul național brut al blocului, este finanțat în principal de contribuțiile naționale, dar include și surse proprii de veni, precum taxele vamale și TVA.
Comisia Europeană are în plan să revizuiască și eventual, să crească aceste venituri existente, precum taxele vamale, vânzarea certificatelor din sistemul de comercializare al carbonului al UE, o taxă pe importurile cu intensitate mare de carbon și o taxă pe deșeurile de plastic nereciclate, care, potrivit proiectului, va ctește de la 8o de cenți/kilogram.
Sumele care ar urma să fie colectate sunt încă în paranteze în proiectul de propunere, ceea ce sugerează că mai trebuie agreate în cadrul Comisiei.
Proiectul nu este final și poate suferi modificări. Un purtător de cuvânt al Comisiei a refuzat să comenteze propunerile din proiect.