ULTIMA ORĂ Anunţul lui Ludovic Orban: „Toţi cei care vin din zone contaminate, vor intra obligatoriu în carantină la intrarea în ţară”

Premierul Ludovic Orban, aflat în izolare la Vila Lac 1, a făcut duminică declaraţii referitoare la măsurile ce se vor lua odată cu intrarea în starea de urgenţă, care se va produce efectiv luni.

RomaniaTV.net
15 mart. 2020, 15:42
ULTIMA ORĂ Anunţul lui Ludovic Orban: „Toţi cei care vin din zone contaminate, vor intra obligatoriu în carantină la intrarea în ţară”

Ludovic Orban şi guvernul său au fost învestiţi sâmbătă, iar în aceeaşi zi, preşedintele Klaus Iohannis a decretat starea de urgenţă, cu începere de luni. Guvernul Orban elaborat o serie de măsuri pe care premierul le-a anunţat duminică.

„Guvernul are capacitatea să ia toate deciziile care se impun. În România răspândirea virusului s-a realizat mult mai încet iar numarul de cazuri este relativ mic, iar asta e cea mai buna dovadă că toate măsurile pe care le-am luat au fost eficiente, chiar dacă au parut severe şi au fost criticate.

Odata cu votul de învestitură, avem posibilitatea sa emitem acte normative cu valoare de lege, suntem in deplina capacitate de exercitiu si o vom folosi pentru a reduce cat mai mult infectarea cu COVID 19. Din toate tarile in care exista peste 500 de cazuri, se va institui obligativitatea izolarii la domiciliu.

De asemenea cei care vin din tari in carantina, se va intra obligatoriu in carantina. Este foarte important ca toţi cetatenii sa respecte masurile de carantina sau izolare la domiciliu „

„Din pacate, am vazut foarte multe informatii difuzate in mod iresponsabil. La solicitarea presedintelui am cerut fiecarui ministru care are nevoie de masuri speciale sa vina cu aceste masuri si vreau sa incredintez cetatenii romani ca voom lua doar masurile necessre. Se stie ca e nevoie de materiale medicale, si exista o dificultate mare de obtinerea lor, asa ca avem nevoie de proceduri de achizitie imediate, directe, pentru ca sunt absolut necesare pentru functionarea intregului dispozitiv. Avem nevoie de masuri care sa intareasca toate institutiile care sunt in prima linie. A ministerului de interne, a DSP-urilor, a spitalelor. O alta masura este limitarea cresterii preturilor, pentru a nu permite specula cu produse absolut necesare. Exista posibilitatea plafonarii preturilor la masti, dezinfectanti, biocide si alte asemenea. Vom incerca sa limitam la maximum afectarea drepturilor si libertatilor in cadrul starii de urgenta.”

Gabriela Firea spune că metroul şi-ar putea reduce activitatea. Mesajul primarului general al Capitalei

„Va exista o forma finala a decretului prezidential, care va cuprinde toate masurile care se vor lua, eu am prezentat doar cateva. Exista si posibilitatea unor rechizitii, daca vom avea nevoie de spatii de carantina. Exista posibilitatea de a exista anumite restrictii, dar din cate stiu eu, nu sunt cuprinse in momentul de fata. Obiectivul nostru este cresterea capacitatii de diagnosticare. Trebuie sa crestem numarul de aparate de diagnosticare real time si de kituri, dar si de persoane care au expertiza pentru a face aceste analize. Suntem in negocieri pentru achizitia acestor kituri.”

„Nu trebuie sa va aprovizionati peste necesitatile normale. Pe baza analizelor, nu exista riscul aparitiei de penurie la produse alimentare sau de igiena. Daca cumparati in exces, asta ii poate lipsi pe altii de aceste produse. Repet, nu exista un risc real de a aparea penurie de produse”.

„Eu nu m-am izolat ca să mă feresc de alţii, ci ca să nu existe riscul de a transmite virusul, în cazul în care aş fi purtător”.

Premierul Ludovic Orban a declarat că Guvernul va încerca, prin măsurile care vor fi incluse în cadrul stării de urgenţă, să limiteze la maximum afectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor.

„Orice măsură care va fi inclusă în cadrul stării de urgenţă va fi o măsură pe care noi o vom considera absolut necesară şi vom încerca să limităm la maximum eventualele drepturi şi libertăţi care să fie afectate în cadrul stării de urgenţă”, a precizat Ludovic Orban, duminică, într-o conferinţă de presă online.

Premierul a precizat că, după anunţul preşedintelui Klaus Iohannis privind instituirea stării de urgenţă, a cerut miniştrilor să vină cu propuneri de măsuri care să fie introduse în planul aferent decretului prezidenţial.

Ludovic Orban cere societăţilor private să schimbe programul de lucru pentru a evita aglomeraţia 

„Am văzut foarte multe informaţii difuzate în mod iresponsabil despre eventualele măsuri care ar urma să fie adoptate în cadrul stării de urgenţă. La solicitarea preşedintelui, am cerut fiecărui ministru responsabil care are nevoie de măsuri speciale care să fie introduse în planul de măsuri aferente decretului prezidenţial prin care se instituie starea de urgenţă să vină cu aceste măsuri şi vreau să încredinţez cetăţenii români că vom lua doar acele măsuri care sunt absolut necesare. Am să vă dau numai câteva exemple. Se ştie că e o nevoie acută de materiale, de echipamente, de substanţe, de medicamente, echipamente de protecţie, pentru care există în momentul de faţă o dificultate foarte mare în obţinerea lor, datorită cererii crescute din partea tuturor statelor pentru astfel de materiale. Avem nevoie de proceduri de achiziţii rapide, imediate, prin negociere directă, de fiecare dată când avem posibilitatea de a încheia contracte prin care să obţinem astfel de produse, de echipamente, care sunt absolut necesare pentru funcţionarea întregului dispozitiv care se luptă împotriva acestui virus”, a afirmat Orban.

El a adăugat că, de asemenea, e nevoie de măsuri care să întărească toate instituţiile care sunt în prima linie a bătăliei.

„Întărirea direcţiilor de sănătate publică, întărirea tuturor structurilor din cadrul Ministerului de Interne, întărirea capacităţii spitalelor de a primi pacienţi şi de a furniza serviciile de sănătate, care sunt absolut necesare”, a spus Orban.

Premierul a anticipat că o altă măsură care este posibilă să fie luată, după un studiu foarte atent, este măsura de „a limita creşterile preţurilor la medicamente şi la astfel de produse, care sunt foarte căutate în momentul de faţă, pentru a nu permite o speculă cu aceste produse”.

„Şi există această posibilitate de a plafona preţurile la anumite produse absolut necesare, cum sunt măşti, cum sunt mănuşi, echipamente de protecţie, dezinfectanţi, biocide şi alte categorii de produse”, spus Orban.


loading...