Alertă în sistemul de pensii! Lovitură pentru pensionari. Statul pregăteşte impozitarea cu 90% a acestor venituri

Publicat: Joi, 18 Aprilie 2019 08:42 // Actualizat: Joi, 18 Aprilie 2019 08:42 // Sursa: romaniatv.net

Un proiect incredibil, care doreşte rezolvare inechităţilor din sistemul de pensii, ar putea duce la impozitarea cu 90% a veniturilor pensionarilor care depăşesc o anumită valoare.

Alertă în sistemul de pensii! Lovitură pentru pensionari! Statul pregăteşte impozitarea cu 90% a acestor venituri

Pensiile de până la 10.000 de lei vor fi impozitate ca și până acum, respectiv cu 10%, iar sumele care depășesc această valoare s-ar putea duce aproape integral la stat, urmând să fie impozitate cu 90%, potrivit unui proiect de act normativ pus recent în dezbaterea senatorilor.

Vârsta de pensionare scade pentru mii de români. S-a votat în Parlament 

Schimbările ce vizează impozitarea pensiilor se regăsesc în Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea art.101 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, document ce a fost înregistrat recent la Senat pentru dezbatere. Inițiativa legislativă va trebui, pentru a se putea aplica, să primească votul celor două Camere ale Parlamentului și să fie publicată în Monitorul Oficial.

Alertă în sistemul de pensii! Lovitură pentru pensionari! Statul pregăteşte impozitarea cu 90% a acestor venituri

În esență, propunerea legislativă vizează supraimpozitarea pensiilor mari. Concret, în inițiativa legislativă este prevăzută impozitarea pensiilor de până la 10.000 de lei cu 10%, veniturile provenite din pensii ce depășesc 10.000 de lei urmând să fie impozitate cu 90%. Practic, pentru pensiile mari se va plăti impozit de 10% pentru sumele de până la 10.000 de lei și, suplimentar, 90% din diferența între valoarea pensiei și pragul de 10.000 de lei, scrie avocatnet.ro.

"Impozitul se calculează prin aplicarea cotei de impunere de 10% asupra venitului impozabil de până la 10.000 lei lunar din pensii", iar pentru "venitul impozabil de peste 10.000 de lei lunar din pensii se aplică o cotă de impunere de 90%", se stipulează în propunerea legislativă.

Alertă în sistemul de pensii! Lovitură pentru pensionari! Statul pregăteşte impozitarea cu 90% a acestor venituri

Astfel, chiar dacă această propunere va ajunge să se aplice, cei cu venituri din pensii de până la 10.000 de lei nu vor fi afectați. De ce? Pentru că și în momentul de față o parte a pensiilor din România sunt impozitate cu 10%. Vorbim aici, mai exact, despre pensiile mai mari de 2.000 de lei. Potrivit Codului fiscal, venitul impozabil "lunar din pensii se stabilește prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei".

PENSII PRIVATE. Fondurile private de pensii, mutate în conturi individuale 

Această măsură este propusă, potrivit expunerii de motive la iniţiativa legislativă, deoarece "în România există o discrepanță foarte mare între pensiile din sistemul public de pensii, care sunt în medie la un nivel de 1.150 de lei, comunicat pentru luna martie 2019 și alte categorii de pensii, în special pensiile de serviciu, care depășesc praguri de bun-simț ale veniturilor, ajungând la cuantumuri astronomice de câteva zeci de mii de lei sau chiar mai mult (...)".

Alertă în sistemul de pensii! Lovitură pentru pensionari! Statul pregăteşte impozitarea cu 90% a acestor venituri

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
impozitare pensii proiect sistemul de pensii venituri
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8744
RON
25 Oct
noapte 12 °
zi 18 °
Ultimele joburi adaugate
24 H