Ultimul telefon dat de pădurarul ucis: „I-a spus că l-a prins pe unul dintre hoţi. Apoi n-a mai răspuns”

Un pădurar în vârstă de 37 de ani din Maramureș a fost găsit mort, împușcat în spate cu o pușcă de vânătoare, într-o zonă montană din vecinătatea localităţilor Lăpuşul Românesc şi Rogoz, cel mai probabil fiind atacat de hoţii de lemne. Deşţi au trecut aproape două săptămâni de atunci, încă nu au fost prinşi criminalii.

28 oct. 2019, 13:04
Ultimul telefon dat de pădurarul ucis: „I-a spus că l-a prins pe unul dintre hoţi. Apoi n-a mai răspuns”

În urmă cu 12 zile, pădurarul Liviu Pop a fost ucis în pădurea dintre localităţile Rogoz şi Băiuţ din judeţul Maramureş. De atunci, familia acestuia are multe întrebări fără răspuns. Şi-au cules informaţiile despre ultimele clipe din viaţa celui care a fost stâlpul familiei din articolele de presă scrise pe marginea subiectului.

Cazul crimei lui Liviu Pop a stârnit interesul televiziunilor internaţionale, dar şi a unor parlamentari. Vrând să afle o parte din cele întâmplate, dar şi pentru a găsi o modalitate pentru a stârpi agresivitatea hoţilor de lemne, senatorul Mihai Goţiu s-a deplasat în pădurea în care a fost ucis pădurarul, dar şi la familia acestuia. 

Noi detalii din cazul pădurarului omorât în stil mafiot de hoţii de lemne: „Efectiv l-au executat! Au trecut şi cu căruţa peste el”

„Tot ce ştie soţia lui e că după ce a fost informat că sunt hoţi în pădure, a luat-o pe fiica lui mai mare, de cinci ani, pe care a lăsat-o la o rudă, de unde să o ia la întoarcere. Apoi, la ora 18.41, a fost sunată de soţul ei, care i-a spus că l-a prins pe unul dintre hoţi. Apoi n-a mai răspuns la telefon. Ne-am întâlnit şi cu şeful lui direct, de la district, şi ultima persoană cu care a vorbit la telefon. Iniţial, a acceptat să ne conducă la locul tragediei. După ce a dat, însă, un telefon, şeful de district a devenit subit reticent şi sub pretextul că «e ziua lui liberă», a refuzat să ne mai însoţească. Ne-a spus doar că, în seara respectivă, a fost sunat în jurul orei 19.00, că el a sunat apoi la Poliţia din Lăpuşul de Jos, şi pentru că poliţistul de acolo nu era în zonă a apelat serviciul 112. Aproximativ 40 de minute mai târziu, împreună cu poliţiştii, l-au găsit pe Liviu Pop, împuşcat”, relatează Mihai Goţiu într-o postare făcută pe pagina sa de socializare.

Şeful de district este arătat cu degetul şi de către localnici, care sub protecţia anonimatului au arătat că acesta cunoştea foarte bine situaţia furtului de lemne din fondul forestier pe care Liviu Pop îl păzea, doar că nu a luat decât o singură măsură – să îi impute pădurarului ucis arborii care erau tăiaţi, cu ştiinţa lui, de către hoţii de lemne.

Cei trei bărbaţi pe care Liviu Pop i-a văzut ultima dată în viaţă au dat declaraţii în faţa procurorului de caz. Aceştia au arătat că pădurarul s-a autoîmpuşcat şi că speriaţi au fugit de la locul incidentului. Declaraţiile lor vor fi supuse şi unui test poligraf, la mai mult de două săptămâni de la crimă.

„A fost dispusă efectuarea unui test poligraf persoanelor care au fost identificate ca fiind la faţa locului. Rezultatele urmează să fie primite zilele acestea. De asemenea, termenul pentru expertiza ADN a armei a fost fixat pentru sfârşitul lunii noiembrie. Cei care efectuează expertiza au nevoie şi de probele ridicate de la faţa locului. După expertiza ADN a armei se va efectua şi expertiza balistică. Toate probele au fost trimise la Institutul Naţional de Criminalistică”, a declarat Bogdan Gabor, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş. 

acesta este cel de-al treilea caz în decurs de o lună în care un pădurar este agresat. Pe 13 septembrie un pădurar de la Ocolul Silvic Paşcani a fost găsit mort în pădure, existând suspiciuni că a fost victima unei agresiuni.

”Un angajat al Ocolului Silvic Paşcani din cadrul Direcţiei Silvice Iaşi a fost găsit decedat în această dimineaţă într-o pădure de pe raza Districtului V Hărmăneşti, în prezent organele de cercetare penală efectuând cercetări la faţa locului. Pădurarul Răducu G., titularul de canton silvic, a fost descoperit decedat la ora 8:15, prezentând contuzii în zona capului şi a membrelor, în apropiere fiind identificaţi patru arbori cu început de tăiere şi un altul tăiat şi abandonat, existând suspiciuni că a fost victima unei agresiuni”, anunţa Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva.

Pe 17 septembrie, Romsilva anunţa că un angajat al Romsilva din judeţul Neamţ a fost agresat de mai multe persoane, în timpul unei acţiuni de observare a faunei şi de verificare a punctelor de monitorizare.

Bărbatului i-a fost furată arma de serviciu, o carabină, cu care unul dintre agresori l-a ameninţat cu moartea, dar a reuşit să fugă şi să sune la 112.

„Unul dintre agresori a îndreptat arma spre angajatul Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, ameninţându-l cu moartea. Mihai B. a fost urmărit de grupul de agresori, dar a reuşit să se refugieze în pădurea alăturată şi a apelat numărul de urgenţă 112, când a intrat în aria de acoperire a reţelei de telefonie mobilă”, relata Romsilva.

Pe 24 septembrie, Federaţia Sindicatelor din Silvicultură Silva organizat  o acţiune de protest prin care solicită elaborarea de legi pentru întărirea autorităţii personalului silvic.

“Se solicită Parlamentului şi Guvernului României să elaboreze legi pentru întărirea autorităţii personalului silvic, având în vedere creşterea presiunii asupra pădurii şi intensificarea cazurilor de agresiune de o violenţă fără precedent asupra personalului silvic”, spuneau sindicaliştii.