Un CRIMINAL SENSIBIL: Ce i-a spus Anders Breivik, autorul masacrului tinerilor din Oslo, mamei lui

Autorul sângeroaselor atacuri de la Oslo din vara lui 2011, Anders Behring Breivik, care a refuzat să arate vreo urmă de regret pentru cele 77 de victime, şi-a îmbrăţişat mama şi i-a cerut iertare pentru că i-a distrus viaţa, cu puţin timp înainte ca aceasta să moară de cancer, anterior în acest an, potrivit unei cărţi apărute joi la Oslo, relatează Reuters.

RomaniaTV.net
31 oct. 2013, 20:21

Biografia „Mama” are la bază îndelungatele conversaţii purtate de ziarista Marit Christensen cu Wenche Behring Breivik, care mărturisea cândva că este cea mai tristă mamă din lume„, pentru că îşi iubeşte fiul, dar în acelaşi timp îl urăşte.

La prezentarea cărţii, Christensen a declarat presei că nu este clar ce anume a făcut ca Anders Behring Breivik să devină un criminal, apreciind că a fost vorba de o combinaţie de factori, între care genetica, trecutul familial şi influenţele sociale şi politice, scrie Reuters, citată de Agerpres. În ce o priveşte, reiese din biografie, Wenche Breivik a crezut explicaţia pe care i-a dat-o fiul său când l-a întrebat de ce ţine arme în dormitor, şi anume că a început să-l intereseze vânătoarea, informează Agerpres.

Citeşte şi Ce îşi doreşte monstrul care a ucis 77 de oameni

Potrivit cărţii, Wenche nu a avut idee că fiul ei pune la cale masacrul de la 22 iulie 2011. În seara acelei zile, pregătise pentru cină spaghete, care însă s-au răcit în timp ce aştepta zadarnic ca băiatul ei să se întoarcă acasă şi se uita la ştirile cu atacurile comise de un necunoscut.

Câteva ore mai târziu, în seara aceleiaşi zile, Wenche a izbucnit în lacrimi când la uşa casei lor a sunat poliţia să o anunţe că fiul ei este acuzat de atacurile soldate cu opt morţi la o clădire guvernamentală din Oslo şi alţi 69 de morţi la o tabără a tineretului socialist pe insula Utoeya, lângă capitala norvegiană.

Nu a vrut să i se publice biografia

Wenche Breivik a întrerupt cooperarea cu Marit Christensen chiar înainte să moară, spunând că nu vrea ca biografia să fie publicată, dar casa de editură Aschehoug a decis să meargă înainte, invocând interesul public.

Cu câteva zile înainte ca Wenche Breivik să moară de cancer, în martie, o ambulanţă a transportat-o la închisoarea unde îşi ispăşeşte pedeapsa fiul său, condamnat la 24 august anul trecut la 21 de ani de închisoare, pedeapsa maximă, dar care mai poate fi prelungită ulterior.

Citeşte şi Karin Elena Holst, românca ucisă în atacul din Norvegia, ar fi putut scăpa cu viaţă VIDEO

Dacă la vizitele anterioare cei doi au fost despărţiţi de un glasvand, de această dată Anders Behring Breivik, în vârstă de34 de ani, a putut veni în contact direct cu mama lui. Cu cătuşele la mâini, a îmbrăţişat-o şi i-a şoptit: „Iartă-mă că ţi-am distrus viaţa”, potrivit cărţii.

Prin contrast, Breivik nu a manifestat niciun pic de milă pentru victimele sale, declarând la tribunal că ar repeta ceea ce a făcut, dacă ar avea ocazia. Tatăl său, un fost diplomat, a afirmat după atacuri că ar fi preferat ca Anders să nu se fi născut.