Un fost ministru al Educaţiei critică decizia Guvernului de a menţine şcolile închise până în septembrie: „Statul s-a spălat pe mâini”

Profesorul universitar Mircea Miclea, fost ministru al Educaţiei în Guvernul Tăriceanu, în perioada decembrie 2004-noiembrie 2005, critică decizia Guvernului Orban de a menţine instituţiile de învăţământ închise până în luna septembrie. În cadrul emisiunii „România te priveşte”, de pe Look Plus, Miclea a făcut o paralelă între criza provocată de coronavirus şi cea provocată de gripa spaniolă, din 1918.

RomaniaTV.net
28 apr. 2020, 11:02
Un fost ministru al Educaţiei critică decizia Guvernului de a menţine şcolile închise până în septembrie: „Statul s-a spălat pe mâini”

Fostul ministru al Educaţiei este de părere că, raportat la contextul epidemiei de gripă spaniolă din 1918, decizia luată de Guvernul Orban în contextul pandemiei de coronavirus este ruşinoasă:

În 1918 era vârful de criză al epidemiei de gripă spaniolă. Toţi fruntaşii transilvăneni, animaţi de un ideal naţional au mers din sat în sat, au organizat alegeri şi s-au întrunit la Alba Iulia 100 de mii de oameni, pentru că au avut un ideal. După 100 de ani, ceea ce vedem acum este umbra umbrei acelor oameni. E ruşinos… o astfel de atitudine„.

Citeşte şi ŞCOLI ÎNCHISE. Ce s-ar putea întâmpla, în toamnă, dacă ar apărea un al doilea val de infectări. Orban: „Lucrurile sunt foarte clare”

Lui Mircea Miclea nu i se pare justificată decizia de menţinere a şcolilor închise în localităţi în care numărul cazurilor de coronavirus este foarte mic. În plus, profesorul de psihologie clujean crede că, luând această decizie, statul „s-a spălat pe mâini”:

În Buzău sunt 17 oameni infectaţi, în Harghita sunt 19, în Vâlcea sunt 24. Oare cum o să explicăm noi peste 5-10 ani că într-un judeţ în care erau 17 infectaţi (probabil nici unul dintre ei copil) nu s-a ţinut şcoala? De aceea mi se pare că această decizie este greşită. Nici nu mai are rost să venim cu soluţii, soluţiile se puteau găsi, însă e mult mai uşor să spui nu, nu se poate. Statul a spus că nu se poate redeschide şcoala şi cu asta s-a spălat pe mâini de orice altă gândire de a găsi soluţii”.

Citeşte şi Ministrul Educaţiei a anunţat suspendarea tezelor pentru acest an şcolar. Cum vor fi încheiate mediile

Fostul ministru a propus, în urmă cu 10 ani, înfiinţarea unei platforme şcolare de e-learning, care să includă programe şcolare, exemple de lecţii pentru toate temele din programele şcolare. El acuză autorităţile statului că nici măcar în al doisprezecelea ceas nu s-au gândit să le asigure elevilor care nu au posibilităţi mijloacele tehnice necesare pentru învăţământul online.

Măcar astăzi se putea lua decizia ca într-o lună de zile de acum încolo toţi elevii din ţara aceasta să fie dotaţi cu câte un laptop sau o tabletă, astfel încât, din toamnă, dacă cumva iarăşi vine pandemia peste noi, măcar atâta să aibă la dispoziţie. Nu, nu s-a luat această decizie pentru că nu-i interesează de fapt educaţia”, a mai spus Miclea în intervenţia sa la Look Plus.