Un pescar din Satu Mare a dat lovitura. Bărbatul a reușit să prindă un ”monstru” lung de doi metri și 70 de kilograme FOTO

Un pescar din Satu Mare a reușit captura vieții sale .Bărbatul a prins un somn lung de 2 metri pe malul râului Tur, acolo unde peștii de asemenea dimensiuni sunt deosebit de rari.

22 nov. 2021, 22:52

Un pescar din Satu Mare a dat lovitura. Evenimentul a avut loc în acest weekend pe malul râului Tur, din Satu Mare, acolo unde un pescar a reuşit să îşi doboare recordul personal. După o luptă epuizantă şi ajutat de colegi, Arthur Hanus a reuşit să tragă la mal un somn uriaș.

Un pescar din Satu Mare a dat lovitura. Bărbatul a reușit să prindă un ”monstru” lung de doi metri și 70 de kilograme FOTO

Potrivit măsurătorilor, peștele avea doi metri şi 20 de centimetri lungime şi cântărea 70 de kilograme.

“Cel mai mare somn al meu de până acum 220 cm, greutate aproximativ 70 kg, cine ar fi crezut că un asemenea monstru (bineînțeles nu în sensul rău) trăiește într-un râu mic. Mulțumesc pentru ajutor prietenului meu Zoltan Orban, fără el nu aş fi reușit. Un sfat, nu faceți baie în noiembrie, apa e cam rece, din păcate a trebuit. Peștele şi-a recăpătat libertatea Mulțumesc micuțule Tur”, a scris pescarul pe pagina sa de socializare.

După ce s-a fotografiat alături de captură, bărbatul a decis să elibereze somnul înapoi în râu.

Somnul (Silurus glanis) este o specie de pește răpitor de talie mare din familia Siluridae. El este răspândit mai ales în Europa Centrală și Europa de Est, dar și în Asia de Vest putând fi întâlnit și în Afganistan sau Kazahstan. Somnul trăiește frecvent în bălți, lacuri, pe cursul inferior al fluviilor mai mari, ca și la gura lor de vărsare în Marea Baltică, Marea Neagră, Marea Caspică. Peștele preferă locurile adânci cu mâl și ape tulburi.

Somnul are un corp lung, cu un cap turtit dorso-ventral; are o gură largă, care are pe laturi două mustăți lungi, sub gură fiind mustăți scurte. Corpul se termină fără o înotătoare codală propriu-zisă. În medie somnul are o lungime de 2 m, putând însă atinge o lungime de 3 m și o greutate de 150 kg. Culoarea corpului este albăstruie negricioasă sau verzuie măslinie pe spate, iar abdomenul este de o culoare mai deschisă.

Somnul este activ mai ales noaptea, vânând în apele tulburi când temperatura apei este peste 4 – 7 °C. Hrana lui constă mai ales din pești și raci, dar poate ataca și păsări acvatice sau mamifere tinere. Animalele adulte duc în general o viață solitară.

Perioada depunerii icrelor la somn este în regiunile temperate între lunile mai și iunie, când apa are o temperatură între 17 – 18 °C. Icrele sunt depuse în locuri bogate cu plante acvatice. Cantitatea de icre depuse depinde de posibilitățile de hrănire și de mărimea femelei. La 2 – 3 zile apare puietul care are o mărime de 4 – 5 mm. În primele 10 zile ei sunt sensibili la lumină. După această perioadă încep să se deplaseze activ consumând plancton, crustacee mici. În caz că nu este suficientă hrană apare canibalismul. La vârsta de 4 – 5 ani somnul este apt pentru reproducție.

Citește și: Captură uriaşă de peşte. Un pescar din Oradea a prins un crap de aproape 40 kg. VIDEO