Un pionier al Inteligenţei Artificiale a demisionat de la Google și avertizează asupra ”pericolelor” reprezentate de tehnologie

Un pionier al inteligenţei Artificiale (AI) Geoffrey Hinton anunţă că a demisionat de la Google pentru a vorbi liber despre pericolele tehnologiei, după ce şi-a dat seama că computerele pot deveni mai inteligente decât oamenii cu mult mai devreme decât a anticipat atât el, cât şi alţi experţi.

02 mai 2023, 16:46
Un pionier al Inteligenţei Artificiale a demisionat de la Google și avertizează asupra ”pericolelor” reprezentate de tehnologie
Geoffrey Hinton

Un pionier al Inteligenţei Artificiale, Geoffrey Hinton, a demisionat de la Google pentru a avertiza cu privire la ”pericolele” tehnologiei.

”Am plecat ca să pot vorbi despre pericolele AI, fără să mă gândesc la felul cum poate afecta acest lucru Google”, a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter Geoffrey Hinton.

El declară într-un interviu acordat cotidianului american The New York Times (NYT) că este îngrijorat de capacitatea AI de a crea imagini şi texte false convingătoare şi de a crea o lume în care oamenii ”nu vor mai fi capabili să mai ştie ce este adevărat”, scrie news.ro.

Citește și: CNN: 14 milioane de locuri de muncă vor dispărea în următorii cinci ani. Inteligența artificială va avea un rol important

”Este greu de văzut cum poţi împiedica actori răi să o folosească în lucruri rele”, avertizează el.

Tehnologia poate înlocui rapid muncitorii şi poate deveni un pericol mai mare pe măosură ce învaţă comportamente noi.

”Puţini au crezut că aceste lucruri pot deveni mai inteligente decât oamenii”, declară el NYT.

Citește și: Semnal de alarmă: primul om care a fost făcut să se sinucidă de inteligența artificială, de un chatbot precum ChatGPT

”Majoritatea credea că mai e mult până acolo. Şi au am crezut asta. Am crezut că o să întâmple peste 30 până la 50 de ani, poate chiar mai mult. Evident, nu mai cred asta”, declară el.

Hinton afirmă în mesajul pe care l-a postat pe Twitter că Google a ”acţionat foarte responsabil” şi neagă că a demisioonat pentru a-şi critica fostul angajator.

Google, care face parte din Alphabet, contactat de Reuters, nu a răspuns imediat.

Cercetătorul-şef Google Jeff Dean declară NYT că ”rămânem angajaţi într-o abordare responsabilă a AI. Învăţăm continuu să înţelegem riscurile emergente şi totodată inovăm îndrăzneţ”.