Unde plecăm vara asta? Top 10 companii aeriene cu cele mai multe destinaţii

Bătălia pentru spaţiul aerian a devenit tot mai intensă, companiile aeriene încercând să satisfacă şi cele mai excentrice dorinţe ale turiştilor. Puţine locuri de pe Pământ au rămas în afara rutelor aeriene, practic putându-se ajunge în orice loc al planetei, cu o escală, cel mult două.
Filip Stan
11 iun. 2017, 05:22
Unde plecăm vara asta? Top 10 companii aeriene cu cele mai multe destinaţii

1. Turkish Airlines – 119 ţări, 296 de oraşe

Compania este cunoscută pentru spoturile publicitare în care apar celebrităţi precum Lionel Messi, Kobe Bryant, Caroline Wozniacki, Kevin Costner, Wayne Rooney sau Didier Drogba. Este sponsorul principal al Euroligii de baschet, iar anul trecut a devenit prima companie aeriană care a sponsorizat un turneu final al Campionatului European de Fotbal, EURO 2016. Are o flotă de 338 de avioane, care zboară în toate colţurile lumii. Madagascar, Coasta de Fildeş, Venezuela, Tanzania sau Mongolia sunt doar câteva dintre destinaţiile operate direct de la Istanbul.

2. Lufthansa – 83 de ţări, 197 de oraşe

Operatorul german are o flotă de 280 de avioane, excluzându-le pe cele care aparţin companiilor subsidiare. Sloganul companiei este „Nonstop you”, iar el se regăseşte practic în orarul de zbor şi diversitatea geografică a destinaţiilor. Este cea mai mare companie aeriană europeană, dar în ultimii ani călătorii au avut de suferit în mai multe rânduri, ca urmare a grevelor angajaţilor. 24 martie 2015 a fost cea mai neagră zi din istoria de 60 de ani a companiei, după ce copilotul Andreas Lubitz a prăbuşit deliberat în Alpii Francezi avionul Germanwings (divizia low coast a Lufthansa) care opera pe ruta Barcelona – Dusseldorf.

3. Air France – 78 de ţări, 168 de oraşe

Compania deţine 233 de aeronave, iar destinaţiile sunt atât de diversificate, încât a înfiinţat la Paris şi un Air France Vaccinations Centre, pentru persoanele care călătoresc în zonele expuse riscurilor de boli. De asemenea, este recunoscută pentru calitatea mâncării servite la bordul aeronavelor. Meniul first class este conceput de Guy Martin, chef-ul de la Le Grand Vefour, un restaurant din Paris care are trei stele Michelin.

Citeşte şi O tânără care şi-a luat bilet pentru Paris a ajuns la … San Francisco

4. British Airwaves – 78 de ţări, 169 de oraşe

Rămâne a treia cea mai mare companie europeană, în ciuda faptului că în anul 2010 a fuzionat cu Iberia, compania naţioanlă a Spaniei. Are 241 de avioane, iar principala sa bază de operare este Aeroportul Heathrow, din Londra. Este singura companie din Europa şi una dintre cele nouă din lume care operează zboruri permanente pe toate cele cinci continente. Celelalte opt sunt Air China, Delta, Etihad, Emirates, Qantas, Qatar Airways, South African Airways şi United Airlines.

5. Qatar Airwaves – 73 de ţări, 151 de oraşe

Compania este în prezent victimă colaterală a boicotului statelor arabe faţă de Qatar, mai multe zboruri către Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite sau Egipt fiind în prezent anulate. Dispune de o flotă de 192 de avioane, iar numărul total al angajaţilor este de aproximativ 24.000. Este o companie tânără, care a operat primul zbor în mai 1994, pe ruta Doha – Amman (Iordania). Pe 5 februarie 2017 a efectuat cel mai lung zbor regulat al unei curse de linie, 16 ore şi 10 minute, între Doha şi Auckland (Noua Zeelandă).

6. Delta Airlines – 71 de ţări, 319 oraşe

Nodul principal este Aeroportul Internațional Atlanta Hartsfield-Jackson, iar numărul total al angajaţilor companiei este de aproximativ 80.000. Are o flotă uriaşă, de 853 de avioane, cea mai mare din lume. După Brexit, pe 14 iulie 2016, Delta a anunţat reducerea cu 6% a capacităţilor sale între SUA şi Marea Britanie. Totuşi, pentru vara lui 2017 compania are prevăzute trei noi legături transatlantice, New York (JFK) – Berlin (Tegel), care fusese supendată în septembrie 2011; New York (JFK) – Lisabona, care a fost suspendată în 1995 şi Boston – Dublin.

7. Emirates – 70 de ţări, 140 de oraşe

Operează peste 3.600 de zboruri pe săptămână, pe toate continentele, cu o flotă de 261 de avioane. Este compania care are în dotare cele mai multe aeronave de tip Airbus A380, nu mai puţin de 83. Terminalul 3 al Aeroportului din Dubai, deschis pe 14 octombrie 2008, a fost construit pentru a fi folosit exclusiv de compania Emirates şi a costat 4,5 miliarde de dolari. Terminalul are o capacitate anuală de 43 de milioane de pasageri. Compania duce şi o activă campanie de marketing, fiind sponsorul principal al echipei de fotbal Paris Saint-Germain, în timp ce stadionul lui Arsenal Londra îi poartă numele.

8. KLM – 66 de ţări, 145 de oraşe

Nodul principal este la Aeroportul Amsterdam Schiphol, iar flota companiei este compusă din 115 aeronave. A fost fondată în 1919 şi este cea mai veche linie aeriană din lume care operează încă sub numele original. Numărul angajaţilor săi este de 35.488. Compania a fost implicată în cea mai mare catastrofă din istoria aviaţiei civile, care a avut loc pe Aeroportul Los Rodeos, din Tenerife. Pe 27 martie 1977, două avioane Boeing 747, unul al companiei Pan Am, iar altul KLM, au fost redirecționate aici, după ce pe aeroportul principal din Tenerife fusese o amenințare cu bombă. Aeroportul era acoperit de o ceață densă, iar o greșeală de comunicare a dus la tragedie: în timp ce una dintre aeronave staționa pe pistă, cealaltă a vrut să decoleze și a intrat în plin în avionul care stătea pe loc. În urma ciocnirii, avioanele au explodat, pierzându-și viața 583 de oameni.

9. Egyptair – 66 de ţări, 81 de oraşe

Sigla companiei reprezintă zeitatea antică egipteană Horus, de obicei sub forma unui șoim sau a unui om cu cap de șoim. Operează în principal pe Aeroportul Internațional Cairo și este deținut în totalitate de guvernul egiptean. Are 46 de avioane şi aproximativ 9.000 de angajaţi. Ultimul incident cu o companiei Egyptair este de dată recentă, 19 mai 2016, când o aeronavă Airbus 320-232, care opera pe ruta Cairo – Paris s-a prăbuşit în Marea Mediterană, toate cele 66 de persoane aflate la bord pierzându-şi viaţa. Cauzele dezastrului rămân încă necunoscute.

10. United Airlines – 60 de ţări, 342 de oraşe

Nodul principal al companiei este la Aeroportul Internațional Chicago O’Hare. Are peste 86.000 de angajaţi şi o flotă de 738 de aeronave. Este sponsor principal a şase dintre cele mai importante echipe ale oraşului Chicago: Chicago Bears (fotbal american), Chicago Blackhawks (hochei pe gheaţă), Chicago Bulls (baschet), Chicago Fire (fotbal), Chicago Sky (baschet feminin) şi Chicago White Sox (baseball). Pe 10 iunie 2010, compania a inaugurat primul zbor către Africa, destinaţia fiind Accra, capitala Ghanei. Practic, United Airlines operează pe toate continentele, cu excepţia Antarcticii.

DailyBusiness
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
Spynews
”Credeam că va fi pentru tot restul vieții”. Alina Sorescu, confesiuni emoționante despre căsătoria cu Alexandru Ciucu
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a recunoscut totul: „Sunt dependent de fiole!”
Fanatik.ro
E bine sau nu să speli pastele înainte să le pui la fiert. Secretul italienilor care le face să fie perfecte
Capital.ro
Doliu în televiziune. A murit un mare prezentator. Toată țara îl plânge, era extrem de iubit
Playtech.ro
Singura gară din România în care nu a ajuns niciodată un tren. A fost construită la sfârșitul comunismului și abandonată imediat după Revoluție
DailyBusiness
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
Adevarul
Mesajul ferm al ministrului Daniel David pentru diaspora care amenință că vine să-și ia țara înapoi
wowbiz.ro
„Vai și amar de voi, sunteți niște terminate” Culiță Sterp TUNĂ ȘI FULGERĂ, după ce soția lui a fost criticată în urma imaginilor de la botez. Ce mesaj ȘOCANT a transmis
Spynews
Trei zodii protejate de divinitate. Totul va merge în viața lor așa cum își doresc
Spynews
Adriana Bahmuțeanu, în proces cu fiul ei cel mare! Vedeta s-a prezentat în instanță fără avocat : ”Nu am apărător, o să văd ce fac”
Evz.ro
Cât va câștiga Nicușor Dan ca președinte al României
Ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”
Prosport.ro
FOTO. Dată afară că e prea indecentă, a făcut avere cu pozele ei și acum a revenit
kanald.ro
Cine este Daniela, românca de 48 de ani, găsită moartă în propria casă, în Italia. Ce spun autoritățile italiene despre decesul ei
Cancan.ro
Călin Georgescu, prima REACȚIE după ce George Simion a pierdut alegerile prezidențiale 2025: 'Mă rog pentru Nicușor Dan'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
George Simion, blocat total după alegeri. A primit astăzi verdictul. Are interdicție
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Ce a postat Mădălina Ghenea în ziua în care noua iubită a milionarului Grigor Dimitrov, fostul partener al româncei, a scris că adoră „fiecare centimetru” din el
stirilekanald.ro
Mămica a doi copii, răpită din fața casei și abandonată într-o mașină în flăcări. Mesajele cumplite pe care le-a primit soțul de la răpitori
Mihai Voropchievici, Horoscop Runic pana pe 26 mai 2025. Racii vor sustine o mica batalie, Scorpionii se afla pe o pojghita de gheata, Capricornii sunt marii castigatori
MediaFlux
Ion Iliescu revine după ce Nicușor Dan a câștigat alegerile! Se implică în formarea guvernului
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Plăţile cu unghia pe post de card bancar devin realitate într-un stat UE, de luna viitoare