Unde plecăm vara asta? Top 10 companii aeriene cu cele mai multe destinaţii

Bătălia pentru spaţiul aerian a devenit tot mai intensă, companiile aeriene încercând să satisfacă şi cele mai excentrice dorinţe ale turiştilor. Puţine locuri de pe Pământ au rămas în afara rutelor aeriene, practic putându-se ajunge în orice loc al planetei, cu o escală, cel mult două.
Filip Stan
11 iun. 2017, 05:22
Unde plecăm vara asta? Top 10 companii aeriene cu cele mai multe destinaţii

1. Turkish Airlines – 119 ţări, 296 de oraşe

Compania este cunoscută pentru spoturile publicitare în care apar celebrităţi precum Lionel Messi, Kobe Bryant, Caroline Wozniacki, Kevin Costner, Wayne Rooney sau Didier Drogba. Este sponsorul principal al Euroligii de baschet, iar anul trecut a devenit prima companie aeriană care a sponsorizat un turneu final al Campionatului European de Fotbal, EURO 2016. Are o flotă de 338 de avioane, care zboară în toate colţurile lumii. Madagascar, Coasta de Fildeş, Venezuela, Tanzania sau Mongolia sunt doar câteva dintre destinaţiile operate direct de la Istanbul.

2. Lufthansa – 83 de ţări, 197 de oraşe

Operatorul german are o flotă de 280 de avioane, excluzându-le pe cele care aparţin companiilor subsidiare. Sloganul companiei este „Nonstop you”, iar el se regăseşte practic în orarul de zbor şi diversitatea geografică a destinaţiilor. Este cea mai mare companie aeriană europeană, dar în ultimii ani călătorii au avut de suferit în mai multe rânduri, ca urmare a grevelor angajaţilor. 24 martie 2015 a fost cea mai neagră zi din istoria de 60 de ani a companiei, după ce copilotul Andreas Lubitz a prăbuşit deliberat în Alpii Francezi avionul Germanwings (divizia low coast a Lufthansa) care opera pe ruta Barcelona – Dusseldorf.

3. Air France – 78 de ţări, 168 de oraşe

Compania deţine 233 de aeronave, iar destinaţiile sunt atât de diversificate, încât a înfiinţat la Paris şi un Air France Vaccinations Centre, pentru persoanele care călătoresc în zonele expuse riscurilor de boli. De asemenea, este recunoscută pentru calitatea mâncării servite la bordul aeronavelor. Meniul first class este conceput de Guy Martin, chef-ul de la Le Grand Vefour, un restaurant din Paris care are trei stele Michelin.

Citeşte şi O tânără care şi-a luat bilet pentru Paris a ajuns la … San Francisco

4. British Airwaves – 78 de ţări, 169 de oraşe

Rămâne a treia cea mai mare companie europeană, în ciuda faptului că în anul 2010 a fuzionat cu Iberia, compania naţioanlă a Spaniei. Are 241 de avioane, iar principala sa bază de operare este Aeroportul Heathrow, din Londra. Este singura companie din Europa şi una dintre cele nouă din lume care operează zboruri permanente pe toate cele cinci continente. Celelalte opt sunt Air China, Delta, Etihad, Emirates, Qantas, Qatar Airways, South African Airways şi United Airlines.

5. Qatar Airwaves – 73 de ţări, 151 de oraşe

Compania este în prezent victimă colaterală a boicotului statelor arabe faţă de Qatar, mai multe zboruri către Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite sau Egipt fiind în prezent anulate. Dispune de o flotă de 192 de avioane, iar numărul total al angajaţilor este de aproximativ 24.000. Este o companie tânără, care a operat primul zbor în mai 1994, pe ruta Doha – Amman (Iordania). Pe 5 februarie 2017 a efectuat cel mai lung zbor regulat al unei curse de linie, 16 ore şi 10 minute, între Doha şi Auckland (Noua Zeelandă).

6. Delta Airlines – 71 de ţări, 319 oraşe

Nodul principal este Aeroportul Internațional Atlanta Hartsfield-Jackson, iar numărul total al angajaţilor companiei este de aproximativ 80.000. Are o flotă uriaşă, de 853 de avioane, cea mai mare din lume. După Brexit, pe 14 iulie 2016, Delta a anunţat reducerea cu 6% a capacităţilor sale între SUA şi Marea Britanie. Totuşi, pentru vara lui 2017 compania are prevăzute trei noi legături transatlantice, New York (JFK) – Berlin (Tegel), care fusese supendată în septembrie 2011; New York (JFK) – Lisabona, care a fost suspendată în 1995 şi Boston – Dublin.

7. Emirates – 70 de ţări, 140 de oraşe

Operează peste 3.600 de zboruri pe săptămână, pe toate continentele, cu o flotă de 261 de avioane. Este compania care are în dotare cele mai multe aeronave de tip Airbus A380, nu mai puţin de 83. Terminalul 3 al Aeroportului din Dubai, deschis pe 14 octombrie 2008, a fost construit pentru a fi folosit exclusiv de compania Emirates şi a costat 4,5 miliarde de dolari. Terminalul are o capacitate anuală de 43 de milioane de pasageri. Compania duce şi o activă campanie de marketing, fiind sponsorul principal al echipei de fotbal Paris Saint-Germain, în timp ce stadionul lui Arsenal Londra îi poartă numele.

8. KLM – 66 de ţări, 145 de oraşe

Nodul principal este la Aeroportul Amsterdam Schiphol, iar flota companiei este compusă din 115 aeronave. A fost fondată în 1919 şi este cea mai veche linie aeriană din lume care operează încă sub numele original. Numărul angajaţilor săi este de 35.488. Compania a fost implicată în cea mai mare catastrofă din istoria aviaţiei civile, care a avut loc pe Aeroportul Los Rodeos, din Tenerife. Pe 27 martie 1977, două avioane Boeing 747, unul al companiei Pan Am, iar altul KLM, au fost redirecționate aici, după ce pe aeroportul principal din Tenerife fusese o amenințare cu bombă. Aeroportul era acoperit de o ceață densă, iar o greșeală de comunicare a dus la tragedie: în timp ce una dintre aeronave staționa pe pistă, cealaltă a vrut să decoleze și a intrat în plin în avionul care stătea pe loc. În urma ciocnirii, avioanele au explodat, pierzându-și viața 583 de oameni.

9. Egyptair – 66 de ţări, 81 de oraşe

Sigla companiei reprezintă zeitatea antică egipteană Horus, de obicei sub forma unui șoim sau a unui om cu cap de șoim. Operează în principal pe Aeroportul Internațional Cairo și este deținut în totalitate de guvernul egiptean. Are 46 de avioane şi aproximativ 9.000 de angajaţi. Ultimul incident cu o companiei Egyptair este de dată recentă, 19 mai 2016, când o aeronavă Airbus 320-232, care opera pe ruta Cairo – Paris s-a prăbuşit în Marea Mediterană, toate cele 66 de persoane aflate la bord pierzându-şi viaţa. Cauzele dezastrului rămân încă necunoscute.

10. United Airlines – 60 de ţări, 342 de oraşe

Nodul principal al companiei este la Aeroportul Internațional Chicago O’Hare. Are peste 86.000 de angajaţi şi o flotă de 738 de aeronave. Este sponsor principal a şase dintre cele mai importante echipe ale oraşului Chicago: Chicago Bears (fotbal american), Chicago Blackhawks (hochei pe gheaţă), Chicago Bulls (baschet), Chicago Fire (fotbal), Chicago Sky (baschet feminin) şi Chicago White Sox (baseball). Pe 10 iunie 2010, compania a inaugurat primul zbor către Africa, destinaţia fiind Accra, capitala Ghanei. Practic, United Airlines operează pe toate continentele, cu excepţia Antarcticii.

DailyBusiness
Pensii 2025. Cu cât vor scădea pensiile de peste 3000 de lei, de la 1 august, după taxarea CASS
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Irina Columbeanu a spus tot despre iubitul francez! „Sunt deschisă!“
Fanatik.ro
Beach, Please! 2025 live online. Aici poți să vezi marele festival fără bilet
Capital.ro
Elena Udrea, răzbunată?! Ce se întâmpla, de fapt, după gratii. Abia acum se află adevărul
Playsport.ro
Anunț oficial de la PPC România. Cât vor plăti clienții acum pentru energia electrică
DailyBusiness
Gigi Becali, afectat de măsurile de austeritate anunțate de Guvernul Bolojan. Ce pensie va avea de la 1 august
Adevarul
Momentul în care un tânăr de 18 ani vandalizează un semafor pietonal în Pitești
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
S-a dat undă verde. Se taie în carne vie
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Un bărbat dat dispărut a fost găsit mort în burta unui piton de 8,5 metri, în Indonezia
Cancan.ro
Milionarul Mihai Bizu, care a încercat să-și înece soția în jacuzzi, și-a primit SENTINȚA! Cât va sta în spatele gratiilor
Capital.ro
Cutremur în Rusia, țara a intrat în doliu. A fost găsit MORT, împușcat în mașină. S-a întâmplat chiar acum
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
Infern după inundațiile din Texas: crește bilanțul la 82 de morți. Mai multe fete din tabăra de vară, încă dispărute
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Trump îi dă lovitura decisivă lui Putin. Rusia va trebui să plătească tot
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Satul care a devenit „capitala trandafirilor” din România