Ungaria susține România pe problema Schengen. „Acordăm întregul nostru sprijin României pentru a deveni membru”

Ungaria și-a propus un nou obiectiv în urma semnării unui acord cu România. Țara vecină a promis că va ajuta România să intre în spațiul Schengen.

09 nov. 2023, 00:08
Ungaria susține România pe problema Schengen. „Acordăm întregul nostru sprijin României pentru a deveni membru”
ROMÂNIA: Ungaria și-a propun un nou obiectiv. Gazele vor fi scoase din Marea Neagră

Ungaria a propus ca principal obiectiv la președinția UE de anul viitor că va asigura primirea României în Schengen. De asemenea, a semnat mai multe acorduri cu țara noastră, printre care și cel legat de accesul prioritar la scoaterea gazelor din Marea Neagră.

Citește și: Iohannis îl contrazice pe Ciolacu: „Cea mai bună variantă este ca România şi Bulgaria să intre împreună în spaţiul Schengen”

Ungaria are un nou obiectiv pentru președinția UE

Principalul motiv al Ungariei pentru candidatura la președenșia UE de anul viitor este promovarea aderării României la Schengen. Asta a declarat Péter Szijjártó, ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior.

Oficialul maghiar a avut o întâlnire cu liderul UDMR, Kelemen Hunor, și, de asemenea, cu ministrul român al Transporturilor, Sorin Grindeanu. Ministrul maghiar a anunțat semnarea unor  acorduri economice cu ministrul Energiei, Sebastian Burduja, inclusiv pentru accesul Ungariei la gazele care urmează să fie scoase din Marea Neagră.

În urma întâlnirii cu preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, liderul diplomaţiei ungare a subliniat că guvernul maghiar va acorda o mai mare importanţă cooperării dintre cele două ţăste în interesul naţional al Ungariei ca România să adere cât mai curând posibil la Spaţiul Schengen”, a spus Péter Szijjártó la București.

Există numeroase motive în acest sens, cum  ar fi faptul că România este a doua cea mai mare piaţă de export a Ungariei, iar cooperarea economică şi comercială poate deveni mai puternică odată cu intrarea României în Schengen. În acest fel este posibilă și deschiderea a noi zece puncte ale frontierei între cele două țări.

“Dacă România nu va putea adera la Spaţiul Schengen înainte de începerea preşedinţiei ungare a UE, unul dintre cele mai importante obiective ale preşedinţiei noastre va fi acela de a oferi ajutor României pentru asta, bineînţeles consultându-ne foarte strâns cu UDMR”, a mai declarat Péter Szijjártó.

Ministrul de externe şi al comerţului exterior din Ungaria a anunțat încheierea unor acorduri importante cu Sebastian Burduja, pe baza cărora Ungaria va putea conta în viitor pe cooperarea României în garantarea securităţii energetice.

Detalierea acordurilor semnate între Ungaria și România relevă informații extrem de interesante. Astfel, Ungaria s-a asigurat, pe de-o parte, că Rusia va putea în continuare să transporte prin România combustibili nucleari pentru centrala atomică de la Paks.

Acces cât mai mare al Ungariei la gazele din Marea Neagră
Pe de altă parte, vecinii noștri au vrut să obțină garanția scrisă a unui acces privilegiat la gazele românești care urmează să fie extrase din Marea Neagră.

Astfel, potrivit şefului diplomaţiei ungare, au convenit să mărească capacitatea conexiunii de gaze naturale dintre cele două ţări, astfel încât Ungaria să aibă acces într-o măsură cât mai mare la gazul care urmează a fi extras din zăcământul românesc din Marea Neagră, aflat în curs de explorare.

Citește și: Marcel Ciolacu, anunţ surprinzător despre aderarea la Schengen. Premierul ia în considerare separarea României de Bulgaria

Pregătiri pentru o nouă conexiune de energie electrică

Vor fi începute noi pregătiri pentru realizarea unei noi conexiuni de energie electrică în urma semnării unor acorduri de către Ungaria cu Ministrul Transporturilor și al Infrastructurii, Sorin Grindeanu. Aceste acorduri asigură transportul sigur de combustibili nucleari pe spațiul României pentru exploatarea centralei nucleare de la Paks. O autostradă este în plan, care va servi drept rută între cele două țări. Dezvoltarea legăturilor de infrastructură a acestei autostrăzi va fi actualizată o dată la 5 ani, următoarea fiind așteptată în 2025.

Planurile făcute pentru construcția podului maghiar „Sanád” au fost finalizate. Ideea a fost deja depusă la resursele Uniunii Europene. Unul dintre punctele de trecere, Kübekháza- Óbéba, este pregătit pentru a face trecerea către Nyírábrány și Vállaj.