Uniunea Europeană semnează ACORDURI de ASOCIERE cu TREI ŢĂRI de pe continent

Acordurile de asociere cu Georgia, Republica Moldova şi Ucraina vor fi semnate la 27 iunie, în marja Consiliului European de la Bruxelles. Partea politică a Acordului cu UE - Ucraina a fost semnat la 21 martie 2014, celelalte două acorduri urmând a fi semnate în integralitate.

RomaniaTV.net
23 iun. 2014, 15:33
Uniunea Europeană semnează ACORDURI de ASOCIERE cu TREI ŢĂRI de pe continent

Momentul este unul important atât pentru Uniunea Europeană, cât şi pentru ţările semnatare, acordurile urmând să aprofundeze în mod semnificativ legăturile politice şi economice dintre părţi, cu o perspectivă pe termen lung de asociere politică şi integrare economică. Totodată, Acordurile de Asociere cu Uniunea Europeană au scopul de a aprofunda relaţiile politice şi economice dintre UE şi ceilalţi semnatari şi de a integra treptat aceste ţări în piaţa internă a UE – cea mai mare piaţă unică din lume.

În domeniul reformelor interne, UE va coopera cu ţările semnatare în ce priveşte consolidarea statului de drept, promovarea reformelor judiciare, combaterea corupţiei, asigurarea respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale şi consolidarea instituţiilor democratice, potrivit site-ului Comisiei Europene.

În ceea ce priveşte cooperarea pentru reformele de bază, sunt prevăzute reforme într-o serie de domenii-cheie, inclusiv guvernarea publică, justiţie, poliţie, redresarea şi creşterea economică, protecţia consumatorilor şi sectoare precum energia, transporturile, protecţia mediului, dezvoltare industrială, dezvoltare socială şi protecţie, educaţie, tineret şi cultură, potrivit Agerpres.

Acordurile pun totodată un accent puternic asupra democraţiei şi a statului de drept, a drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, pe buna guvernare, o economie de piaţă care funcţionează bine şi dezvoltarea durabilă.

În domeniul comerţului, acordurile vor oferi semnatarilor un cadru pentru modernizarea relaţiile lor comerciale şi de dezvoltare a economiilor fiecărei ţări, precum şi deschiderea pieţelor prin eliminarea progresivă a tarifelor vamale şi a cotelor. Totodată, va fi posibilă armonizarea legilor, normelor şi reglementărilor în diverse sectoare legate de comerţ.

Citeşte şi Rusia încearcă să şantajeze Moldova, ca să nu semneze ACORDUL de ASOCIERE cu UE

În ceea ce priveşte Acordul de asociere UE – Ucraina, Consiliul a finalizat luni pregătirile tehnice pentru semnarea documentului la 27 iunie. Acesta este destinat aprofundării asocierii politice a Ucrainei şi integrării economice cu UE şi de a stabili o zonă de liber schimb aprofundată şi cuprinzătoare.

În condiţiile în care prevederile politice ale acordului au fost semnate la 21 martie, Consiliul a adoptat actele juridice privind abilitarea UE să semneze acele părţi ale acordului care nu au fost încă semnate. De asemenea, acesta a aprobat aplicarea provizorie a unor părţi ale acordului, deoarece ratificarea de către toate cele 28 de state membre ale UE este un proces lung. Aceasta include dispoziţiile privind comerţul liber, care sunt prevăzute a fi aplicate în mod provizoriu începând cu toamna acestui an, după ratificarea de către parlamentul ucrainean.