Untul a ajuns produs de lux. Tot mai multe persoane au ajuns în situaţia de a-şi cumpăra produse de bază din magazinele sociale

Nu doar românii sunt grav afectaţi de inflaţie, ci lumea întreagă. Preţurile au scăpat complet de sub control, acest lucru aplicându-se chiar şi în cazul alimentelor de bază.

24 ian. 2023, 16:39
Untul a ajuns produs de lux. Tot mai multe persoane au ajuns în situaţia de a-şi cumpăra produse de bază din magazinele sociale

Preţurile la pâine sau la ulei aproape s-au dublat în ultimul an în România. Deşi pare greu de crezut, în alte ţări mult mai dezvoltate decât România situaţia stă şi mai rău. În Austria Superioară, spre exemplu, aproximativ 24.000 de oameni se află în situaţia de a face cumpărături în „magazinele sociale” (Sozialmärkten), întrucât preţurile din supermarketuri au luat-o razna. Iar fenomenul creşterii preţurilor nu pare să se oprească, scrie Heute, citat de ziarulromanesc.at

Cumpărăturile în supermarket devin din ce în ce mai mult o provocare financiară”, potrivit reprezentanţilor Camerei Muncii. Creșterile prețurilor la alimente sunt mult peste inflație.

Actualul monitor al prețurilor AK arată că un coș de cumpărături cu cele mai ieftine 40 de produse alimentare și de curățare s-a scumpit cu aproape 42% între septembrie 2021 și decembrie 2022”.

Citeste si Scumpiri tot mai mari în Croația după trecerea la moneda euro. Cât au ajuns să coste produsele de bază

Untul a ajuns produs de lux. Tot mai multe persoane îşi cumpără produse de bază din magazinele sociale

Untul, altădată aliment de bază, a ajuns să coste acum o mică avere. La fel şi banala făină. Mai exact, prețul untului a crescut cu 77 la sută în această perioadă și cu 111 la sută pentru făină.

Aproximativ 24.000 de persoane din Austria Superioară sunt în prezent autorizate să facă cumpărături în magazinele sociale. Iar numărul acestora va fi din ce în ce mai mare, atrag atenţia specialiştii. Şi asta întrucât statisticile arată că aproximativ 147.000 de persoane din Austria Superioară sunt expuse riscului de sărăcie.

„Numărul cardurilor de autorizare emise pentru cumpărături în magazinele sociale a crescut cu un sfert anul trecut”, adaugă reprezentanţii Camerei Muncii din Austria.

Citeste si Scumpiri pentru români la început de 2023. Prețul coșului de cumpărături, mai mare în ianuarie

Într-un stat federal bogat precum Austria Superioară, nu trebuie să existe cozi în fața magazinelor sociale. Și totuși sunt importante pentru că prețurile în creștere pun în pericol tot mai multe familii în existența lor”, spune președintele AK Andreas Stangl. El solicită autorităţilor din Austria Superioară să se concentreze pe acordarea unor ajutoare mai mari oamenilor expuși riscului de sărăcie.