Urmează tăvălugul scumpirilor pe litoralul românesc: majorări de încă 10%. Hotelierii, revoltați: „Guvernul ar arunca în aer potenţialul turismului românesc!”

În ultimii ani, litoralul românesc a cunoscut un puternic declin în opțiunile românilor, pe fondul raportului calitate-preț considerat nejustificat, dar și în contextul în care cetățenii au devenit mai deschiși în a descoperi locuri noi, destinații exotice, în afara granițelor. 

19 iul. 2023, 23:49
Urmează tăvălugul scumpirilor pe litoralul românesc: majorări de încă 10%. Hotelierii, revoltați: „Guvernul ar arunca în aer potenţialul turismului românesc!”

Deși în stațiunea Mamaia bate vântul, cu mici excepții, tarifele vor crește și mai mult în 2023 pe litoralul românesc, după ce Guvernul Marcel Ciolacu ar fi anunțat majorarea taxelor și a impozitelor, în vreme de criză. Decizia este aspru contestată de Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România (ANAT).

Din pachetul de taxe și impozite mărite anunțate în ultimele zile se numără taxa de 1% pentru averile imobiliare mai mari de 500.000 de euro, majorarea impozitului pe dividende de la 8% la 10%, dar și creșterea TVA-ului la hoteluri și restaurante de la 9%, la 19%, respectiv eliminarea voucherelor de vacanță.

Potrivit patronatului, eliminarea voucherelor de vacanţă pentru sectorul bugetar ar încuraja reapariţia turismului „la negru” şi ar diminua numărul investiţiilor. Mărirea TVA la hoteluri şi restaurante la 19% ar conduce la o majorare de minim 10% a costurilor serviciilor turistice din România dar mai ales la probleme sociale şi la adâncirea deficitului bugetar, scrie News.ro.

„În căutare de soluţii pentru a stabiliza bugetul, Guvernul vehiculează în ultima perioadă propuneri de mărire a fiscalităţii în România.

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România (ANAT) ia poziţie faţă de propunerile recente ale unor reprezentanţi ai Guvernului României de eliminare a voucherelor de vacanţă pentru angajaţii bugetari şi de creştere a taxelor pentru industria turismului. În contextul discuţiilor privind dezvoltarea acordării de vouchere şi angajaţilor din sectorul privat, aceste măsuri ar prezenta un impact negativ major asupra turismului şi economiei naţionale, cu potenţial de a îndrepta ţara spre recesiune.

Astfel, România ar risca pierderea unei oportunităţi valoroase. Guvernul ar arunca în aer potenţialul turismului românesc prin anularea voucherelor de vacanţă pentru angajaţii bugetari, în timp ce alţi angajaţi din sectorul privat ar putea beneficia de aceste facilităţi. Decizia limitativă ar ameninţa atât echitatea, cât şi dezvoltarea turismului din ţară”, a precizat ANAT.

Reprezentanții din turism, revoltați: „E un semnal de alarmă serios!”

Potrivit reprezentanților din sectorul turistic, investițiile în această direcție sunt obligatorii pentru economia ţării şi pentru promovarea imaginii României în lume.

Guvernanţii ar trebui să adopte măsuri inteligente şi eficiente, care să promoveze creşterea fiscalizării în turism, iar voucherele de vacanţă ar trebui să rămână o soluţie pentru stimularea acestui domeniu.

„ANAT se alătură specialiştilor economici şi ai patronatelor care trag un semnal de alarmă serios privind impactul grav negativ al acestor măsuri asupra economiei.

Mărirea TVA a doua oară, în scurt timp, în turism, ar duce la creşteri ale preţurilor in lanţ. Această măsură ar duce economia în zona gri de subzistenţă şi ar accelera spirala negativă a consumului. În toate ţările din jur, turismul are o cotă de TVA redusă.

De altfel, turismul, atât de grav afectat de pandemie şi de proximitatea războiului, a fost compensat mult mai puţin în România decât în restul Europei.

Măsura Horeca 2 anunţată drept certă şi inclusă într-o OUG anul trecut, nu s-a mai materializat, iar firmele din turism, decapitalizate şi fără personal calificat, au fost lăsate să se descurce cum pot. Incomingul românesc e încă la jumătate faţă de 2019, revenindu-şi cel mai greu”, subliniază Adrian Voican, vicepreşedinte ANAT şi vicepreşedinte al Consiliului Consultativ al Turismului din România.