USL s-a rupt în Parlament: PNL a votat împotriva PSD

USL nu mai există decât formal. Senatorii PNL au votat împotriva tuturor proiectelor de lege iniţiate de PSD. Delegația Permanentă a Partidului Național Liberal se va reuni în ședință marți, începând cu ora 19.00, pentru a decide dacă ies de la Guvernare.     

25 feb. 2014, 10:51
USL s-a rupt în Parlament: PNL a votat împotriva PSD

PSD pune la cale un nou guvern, în condiţiile în care USL s-a rupt deja în Parlament. Toate proiectele iniţiate de social-democraţi au primit vot negativ, marţi, în Senat din partea liberalilor, iar PSD negociază cu UDMR şi minorităţile formarea noului Cabinet. Au apărut deja primele informaţii despre oamenii care vor fi miniştri în viitorul guvern.  

VEZI ŞI Cum ar putea arăta viitorul guvern USD-UDMR. Lista Cabinetului Ponta III

Delegația Permanentă a PNL convocată pentru marți va lua o decizie legată de criza din Executiv. „Delegația Permanentă este un for al PNL, este forul cel mai puternic, cel mai mare, cel mai înalt între congrese, și ea trebuia convocată pentru a lua o decizie legată de criza din interiorul Guvernului de la București”, a spus Crin Antonescu.

Ilie Sârbu: Avem o uşă deschisă la UDMR – protocolul semnat în 2012 VIDEO

Conform Statutului PNL, Delegația Permanentă are atribuții în ceea ce privește guvernarea.  

Prim-vicepreședintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat luni că în cazul în care Delegația Permanentă a partidului va constata marți că negocierile în cadrul USL au eșuat, ar fi posibil ca un prim pas să-l reprezinte retragerea miniștrilor liberali din Guvern, astfel încât aceștia nu vor mai participa la ședința de guvern de miercuri.

El a mai afirmat că, în situația în care Delegația Permanentă hotărăște retragerea miniștrilor PNL din Guvern, „acest lucru nu va fi reversibil”.

Întâlnire de ultimă oră la Guvern: Minorităţile au decis să susţină USD

Întrebat dacă posibila retragere a miniștrilor PNL din Cabinet ar însemna ruperea oficială a USL, prim-vicepreședintele liberal a răspuns: „Nu neapărat, dar cu siguranță ar fi un prim pas”.

Pe de altă parte, președintele PSD, premierul Victor Ponta, susține că va fi de acord cu o eventuală revenire a PNL la guvernare, în cazul în care liberalii vor decide acum să părăsească Executivul.

Kelemen Hunor: Acordul UDMR cu USL din 2012 nu mai este valabil, dar principiile rămân valabile

„În ziua în care colegii liberali se vor decide să vină din nou alături de noi, în acea zi eu voi de acord. Eu cred că o guvernare puternică e o guvernare cu toți patru împreună, nu separat. (…) Tot timpul voi lăsa o punte pe care dânșii, dacă vor, să pășească înapoi și nu-mi ascund speranța că acest lucru se va întâmpla”, a declarat Ponta duminică.

PNL, atac virulent la adresa PSD înaintea Delegaţiei Permanente

Într-un comunicat transmis marţi de PNL, purtătorul de cuvânt al liberalilor îşi exprimă temerea că, deşi premierul Victor Ponta spune că un viitor guvern fără PNL îşi va asuma în Parlament tot programul USL, „o va face doar ca declaraţii în faţa presei pentru că, în realitate, a dovedit deja că are alte priorităţi”.

„Premierul Victor Ponta, deşi spune că vrea să guverneze în continuare alături de PNL, îşi dezvăluie deja planurile pentru un Cabinet fără liberali şi ne anunţă că, la acordarea votului de învestitură al noului Cabinet, va păstra programul USL. Am văzut deja care sunt priorităţile noii majorităţi, două exemple fiind legea amnistiei şi votul în cazul lui Vlad Cosma. În aceste condiţii, afirmaţia că vor duce mai departe programul USL reprezintă o ipocrizie, o minciună, fiindcă este evident drumul pe care PSD şi aliaţii săi s-au angajat, un drum care nu respectă priorităţile cetăţenilor, ci interesele de grup. Teama noastră este că PSD şi sateliţii săi vor să acapareze toate pârghiile de putere pentru a le folosi în favoarea lor. În atare situaţie, cum vor putea duce mai departe programul USL?”, spune Pocora, conform sursei citate.

Potrivit purtătorului de cucânt al PNL, „ideea continuării programului de guvernare al USL este o diversiune la fel cum a fost şi subiectul numirii lui Klaus Iohannis”.

PSD, protocol cu UDMR în 2013

Partidul Social Democrat susţine că nu există, în acest moment, un document semnat între conducerea PSD sau cea a USD şi UDMR. Potrivit unui comunicat remis marţi AGERPRES, PSD subliniază că recentele discuţii din spaţiul public privind existenţa unui protocol între PSD şi UDMR fac referire la documentul semnat înaintea alegerilor parlamentare din 2012.