Vela recunoaşte că Poliţia nu poate da amenzi celor care nu poartă mască. „Nepurtarea măştii este un caz care trebuie sancţionat”

Marcel Vela a declarat, marţi, că nepurtarea măştilor de protecţie în spaţii închise ar trebui sancţionată. Ministrul de Interne va spus că va exista un ordin care să "implementeze fapta şi penalizarea".

RomaniaTV.net
19 mai 2020, 17:59
Vela recunoaşte că Poliţia nu poate da amenzi celor care nu poartă mască. „Nepurtarea măştii este un caz care trebuie sancţionat”

Marcel Vela a fost întrebat la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac I, unde a fost în vizită, dacă va exista un ordin care să prevadă amendarea celor care nu poartă mască de protecţie, notează Agerpres.

Ministrul de Interne a menţionat că crede că „a fost şi emis un ordin de către Ministerul de Interne şi de către Ministerul Sănătăţii sau este în lucru” documentul prin care „se reglează aceste lucruri cu privire la tot ce ţine şi de măsurile coercitive şi de obligaţia purtării măştii.

STARE DE ALERTĂ. De ce trebuie purtată masca chiar şi în maşina personală. Sfaturile lui Raed Arafat

Întrebat din nou dacă vor exista amenzi, el a răspuns: „Dumneavoastră cum aţi propune altfel?”.

„Ideea este că nepurtarea măştii este un caz care nu e compatibil cu regulile şi în mod normal el trebuie sancţionat. Probabil că sunt şi unele cazuri de excepţie, nu ştiu, probabil cei care sunt alergici sau cei care pot motiva că purtarea măştii le face rău, dar acest lucru va fi stabilit de Ministerul Sănătăţii”, a adăugat Vela.

Despre cuantumul amenzilor, el a susţinut că „este stabilit în lege, doar se implementează prin ordin fapta şi penalizarea”.

„Aşa cum ştiţi, este obligatoriu să purtăm mască în spaţii închise. (…) Fie că mergem la magazin, fie că mergem cu autobuzul, tramvaiul sau metroul. Această obligaţie revine în principal agentului economic care face transportul, adică el trebuie să ştie că un cetăţean nu poate să fie pasager dacă nu are masca la el, care să protejeze nasul şi gura”, a mai spus Marcel Vela.

Sindicalistul Dumitru Coarnă a explicat, la România TV, că pentru ca oamenii legii să aplice amenzi pentru nepurtarea măștilor este nevoie de un ordin comun al Ministerului Sănătății și al Ministerului Afacerilor Interne. Acest ordin nu există, cu toate că starea de alertă a fost instituită începând de luni, 18 mai.

Marcel Ciolacu explică de ce nu pot fi date amenzi pentru nepurtarea măştii. „Atât poate Guvernul României în acest moment”