Veste TERIBILĂ cu două luni înainte de venirea iernii. Bucureştenii riscă să TREMURE de frig în case

Bucureştenii riscă să tremure de frig în case la iarnă, din cauza neînţelegerilor dintre RADET, ELCEN şi Distrigaz. Jumătate din Bucureşteni - cei din sectoarele 3 şi 4 şi, parţial, din sectoarele 2 şi 5 - nu au avut apă caldă mai bine de o săptămână, iar motivul invocat de ELCEN este acela că RADET nu şi-a achitat datoriile şi, pe cale de consecinţă, nici factura sa la Distrigaz nu a putut fi achitată. De suferit au doar bucureştenii care ajung să plătească apă rece la preţ de apă caldă. Mai mult, dacă diferendul nu se va rezolva, peste jumătate din locuitorii Capitalei ar putea îngheţa de frig în case la iarnă.

RomaniaTV.net
06 oct. 2014, 08:54
Veste TERIBILĂ cu două luni înainte de venirea iernii. Bucureştenii riscă să TREMURE de frig în case

În jur de un milion de bucureşteni au de suferit din cauza datoriilor dintre furnizori şi producătorii de agent termic. Mai exact, ELCEN susţine că are de încasat bani de la RADET şi că din această cauză are datorii la Distrigaz, fiind vorba despre un cerc vicios din care nu se va ieşi prea curând.

Rezultatul: în loc ca apa caldă să plece de la ELCEN către populaţie la o temperatură de 70 de grade, ea este furnizată la 50 de grade, iar în case ajunge aproape rece. Dar este plătită la preţ dublu faţă de apa rece.

În timp ce Primăria Capitalei spune că RADET nu are datorii la ELCEN şi că măsurile de sistare a furnizării gazelor naturale pentur producerea agentului termic reprezintă o ameninţare la siguranţa populaţiei din Bucureşti, şefii Electrocentrale Bucureşti spun că este vorba despre datoriile istorice „care se rostogolesc, iar penalităţile cresc”.

„Dacă judecăm doar pentru anul acesta, sumele sunt mult mai mici. Pe de-o parte, primăria zice: «Bugetul meu e de atât şi eu am plătit atât», pe de altă parte, eu zic: «Uite istoricul, uite ce am eu cu RADET». Pe de-o parte sunt deciziile manageriale pe care le-am luat împreună cu echipa executivă. Anul acesta este unul puţin atipic, a trebuit să dăm înapoi bonusul de cogenerare pe ultimii trei ani. (…) Totul a pornit de la nişte probleme financiare pe întreg circuitul, de la RADET-ELCEN şi către Distrigaz”, a declarat Gabriel Ignat, directorul ELCEN, pentru ziarulring.ro, adăugând că luni va avea loc o întâlnire comună, inclusiv la nivel de primărie, cu toţi factorii de decizie, astfel încât partea financiară să fie soluţionată.

Radu Opaina, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din România, se teme că există riscul ca la iarnă să nu se furnizeze căldură din cauza problemelor nerezolvate între companii. „Noi trăim efectele unui lanţ întreg de neajunsuri ale sistemului de producere, distribuţie şi furnizare a apei calde. Se trag semnae de alarmă de ani de zile, dar nu s-a făcut nimic. Suntem în prag de iarnă şi nu primi apă cadă, ceea ce este incredibil în 2014. Vine iarna, aşteptăm căldură, dar s-ar putea să nu avem. Este incredibil ce se întâmplă. Nu ştiu de ce nimeni nu se apucă de treabă să facă ceva”, a declarat Radu Opaina, la România TV.