Vești bune pentru români! Categoria de persoane care va primi salarii mai mari de la 1 octombrie

Vești bune pentru milioane de români! Guvernul a decis să crească salariul minim brut de la 1 octombrie 2023, urmând ca de la 1 ianuarie 2024 să aibă loc o nouă majorare.

05 sept. 2023, 11:18
Vești bune pentru români! Categoria de persoane care va primi salarii mai mari de la 1 octombrie
Vești bune pentru români! Categoria de persoane care va primi salarii mai mari de la 1 octombrie

Categoria de persoane care va primi salarii mai mari de la 1 octombrie. Astfel, de la 1 octombrie 2023, salariul minim brut al românilor va crește de la 3000 la 3300 de lei.

Citește și PNL a votat planul de austeritate al premierului Ciolacu. Ciucă: Avem nevoie de bani să putem susține plata pensiilor și salariilor

Categoria de persoane care va primi salarii mai mari de la 1 octombrie

Cu toate acestea, din această sumă de 300 de lei, angajații din România vor rămâne la salariul net cu doar 93 de lei, restul de 207 lei vor merge la stat sub formă de taxe.

Foarte important de precizat este faptul că dacă trendul de majorare al salariului minim brut se va păstra și în ianuarie, atunci brutul va ajunge la 3.750 lei, iar netul, va ajunge la 2.231 lei.

Astfel, această creștere înseamnă un plus de 333 de lei pentru salariat și 417 lei în plus în buzunarul statului.

Coaliția de guvernare a agreat luni seară următoarele măsuri fiscal-bugetare:

1. Impozit de 1% pentru cifra de afaceri pentru IMM cu cifra de afaceri sub 300.000 lei, 3% pe cifra de afaceri pentru IMM cu cifra de afaceri peste 300.000 lei, până la plafonul de 2,5 milioane lei.

2. Nu se majorează TVA la alimente şi medicamente.

3. TVA crește de la 5 la 19% pentru cluburi, săli de sport şi festivaluri, dulciuri,

3. Nu va exista niciun produs sau serviciu cu TVA mai mare de 19%

4. Impozitul pe venit va rămâne 10%

5. Impozitul pe profit va fi tot de 16%

6. TVA rămâne la 5% pentru energia termică

7. TVA pentru fotovoltaice va creşte de la 5 la 9 la sută

Ministrul de Finanțe, Marcel Boloş, a precizat că momentul în care vor intra în vigoare modificările ce vizează TVA depinde de momentul în care măsurile fiscal-bugetare vor fi aprobate, existând posibilitatea ca unele să intre în vigoare de la 1 octombrie, altele de la 1 ianuarie 2024.

”Este agreat în coaliţia de guvernare. Este pentru populaţie, o astfel de măsură ar fi fost catastrofală pentru ambele partide politice pentru că afecta direct populaţia prin consumul de alimente şi medicamente. Sunt lucruri vitale pentru oameni. În centrul acestor măsuri este să protejăm oamenii şi mediul de afaceri, fiindcă avem acest plan de măsuri fiscal bugetare în PNRR, dar nu trebuie să facem din el un instrument contra dezvoltării economice a României”, a adăugat ministrul Finanţelor.

Citește și Ţara cu cele mai mari salarii din Europa caută angajaţi. Nu trebuie viză şi nici permis de muncă