VIDEO Cum arată noile modele Dacia Logan şi Sandero. Dispar motorizările diesel, iar designul este îmbunătăţit

Deşi anul acesta vânzările au scăzut cu 40%, Dacia a anunţat că lansează oficial și noile generații ale modelelor Logan, Sandero și Sandero Stepway. Însă asta nu e tot, compania va lansa şi un model electric. Mașinile vor ajunge în showroom-uri cel târziu în noiembrie.  

RomaniaTV.net
29 sept. 2020, 05:45

Autoturismele utilizează o platformă tehnică mai modernă din grupul Renault, dispar din gamă motorizările diesel la aceste modele, designul este ameliorat și Dacia speră să atragă și clienți mai tineri. 

Compania va prezenta în câteva luni prima sa mașină electrică, iar acum a prezentat noile generații Logan și Sandero care arată mai modern și sunt pe o nouă platformă, CFM-B, cea folosită de modelele Clio și Captur de la Renault.

Noul CEO Renault, Luca de Meo, este interesat de marca Dacia, vede un potențial uriaș de dezvoltare și îi dă în cadrul grupului o autonomie cum nu a avut niciodată. De Meo vrea ca Dacia să aibă o imagine mai cool, dar nu vrea să se depărteze de filozofia mărcii.

Compania mai are un obiectiv cu aceste mașini: să atragă în medie clienți mai tineri.

Cei de la Dacia spun că Sandero este în câteva țări europene cea mai vândută mașină pe segmentul persoanelor fizice, iar compania spune că se va axa în continuare pe retail și nu pe flote pentru rent-a-car sau școli de șoferi și că nu acordă discount-uri în cele mai multe țări europene.

Noile modele Dacia Logan și Sandero

Cea mai mare schimbare pentru noile Logan și Sandero ține de faptul că se renunță la vechea platformă B0 (care este deja învechită din punct de vedere tehnic) și s-a trecut la cea numită CMF-B utilizată deja pe Clio și Captur.

Cei de la Dacia spun că noua platformă aduce un șasiu mai rigid, un vehicul mai silențios și o direcție asistată electric, pe gama actuală fiind o direcție asistată hidraulic. Compania spune că folosirea acestei platforme tehnice a alianței permite adăugarea unui nivel de echipare modern (evident, în versiunile de top). Și la interior se schimbă multe: arhitectura planșei de bord este cu totul diferită. Ecranul sistemul multimedia este de sine stătător și amplasat pe partea superioară a planșei de bord, pentru a fi mai ușor de urmărit de către șofer.

Berlina Logan NU va mai fi vândută în Europa de Vest, în afară de Spania, fiindcă acolo nu este cerere pentru ea. Logan berlină rămâne însă cel mai vândut model nou în România și rămâne bine vândută în țări precum Maroc sau Turcia. Trebuie spus că, dacă primul Logan a fost asemănat cu un dulap, Logan 3 este clar mai modern și mult mai puțin ”pătrățos”.

La capitolul motorizări sunt patru variante, toate pe benzină, existând și posibilitatea de a alege cutie automată. Cele patru motoare sunt: SCe 65, TCe 90, TCe 90 CVT, TCE 100 ECO-G. Este prezentă. așadar, și cutia automată CVT (transmisie cu variașie continuă).

Un lucru important este că dispare diesel-ul din gamă. ”Am decis să renunțăm la diesel, cred că nu este o surpriză pentru nimeni. Tendințele europene în segmentul B sunt cât se poate de clare și dieselul a ajuns să aibă o pondere de sub 10%”, spune Ionuț Gheorghe directorul de marketing al Dacia.

La Duster vor fi menținute însă versiunile diesel, existând cerere. Pe de altă parte, Dacia este foarte mulțumită de cum merg vânzările de mașini pe GPL în Europa, mai ales în sud, un exemplu fiind Duster pe GPL în Italia.

Noutăţi la interior

– o nouă arhitectură electronică ce permite integrarea la bord a unor noi echipamente de siguranță și asistență pentru condus

– mașina dispune de frânarea automată în caz de urgență, radar de parcare față + radar spate (și cameră de marșarier), detectorul de unghi ”mort” (prezent pe Duster) și apelul automat în caz de urgență.

– la capitolul siguranță pasivă a crescut numărul de airbag-uri, de la 4, la 6 (șofer pasageri, laterale torace și laterale de tip cortină față spate)

– vor fi în oferta trei sisteme multimedia, două dintre ele cu ecran tactil de 8 inci (mărimea a crescut de la 7 inci). MediaNav va permite o replicare a telefonului via WiFi.

– cartela ”mâini libere”

– pornirea automată a farurilor și a ștergătoarelor

– frână de mână electrică

Designul

Sunt multe diferențe față de generația a doua, iar la capitolul design a lucrat și studioul de la București și testele au fost realizate și la centrul tehnic RTR Titu. Cei de la Dacia spun că totul s-a schimbat la capitolul design, în afară de logo-ul mărcii.

Noul Logan este mai lung, are o ”siluetă complet redesenată. O serie de elemente estetice ale noului Logan se regăsesc și pe noile Sandero și Sandero Stepway, printre acestea figurând ”semnătura luminoasă” în formă de Y, ecartul redus între roți și pasajele acestora, precum și noul design al mânerelor de uși”.

Linia ușor descendentă a pavilionului, cu antena radio amplasată în partea din spate a acestuia, precum și efectul generat de îngustarea graduală a geamurilor laterale conferă vehiculului un aspect dinamic”, spune Dacia despre Logan 3.

Noul Sandero beneficiază pe de altă parte de un aspect robust pus în evidență de flancurile bine marcate și de pasajele roților generos dimensionate. Personalitatea mașinii este completată de profilul cu linii fluide, ale cărui repere vizuale sunt reprezentate de parbrizul mai înclinat și de noua formă a pavilionului, aplecat ușor spre spate.

Blocurile optice față și spate ale celor trei modele inaugurează noua semnătură în formă de „Y”a mărcii Dacia. Atât în față cât și în spate, blocurile optice sunt reunite de o nervură orizontală, care accentuează impresia de lățime mai mare a vehiculelor.

Ce spune Dacia despre interior: Interiorul face un mare salt înainte pe toate planurile. Cele trei modele dispun de o planșă de bord care oferă o ergonomie mai bună și beneficiază de materiale noi și de calitate. Ambianța generală este mai modernă iar gradul de confort înregistrează un net progres datorită noului profil al scaunelor și posibilităților de ajustare a poziției la volan.

Dacia propune, totodată, un nou sistem Media Control care permite utilizarea radio-ului și a navigației direct pe smartphone-ul instalat într-un locaș aflat în partea superioară a planșei de bord. Acest sistem este completat pe versiunile superioare de sistemele Media Display și Media Nav, care dispun de un ecran specific pe consola centrală”.