Viitorul președinte taliban al Afganistanului a fost eliberat din închisoare de Donald Trump. Anul trecut el a semnat un acord cu SUA

Mullahul taliban Abdul Ghani Baradar va fi numit probabil viitor președinte al Afganistanului. Baradar este liderul de facto al insurgenților și face parte din echipa de negocieri pe care grupul o are la Doha.
Daniel Spătaru
16 aug. 2021, 16:47
Viitorul președinte taliban al Afganistanului a fost eliberat din închisoare de Donald Trump. Anul trecut el a semnat un acord cu SUA

Abdul Ghani Baradar, liderul taliban eliberat dintr-o închisoare pakistaneză la cererea SUA în urmă cu mai puțin de trei ani, a apărut ca un învingător incontestabil al războiului de 20 de ani care a bântuit Afganistanul. În timp ce Haibatullah Akhundzada este liderul general al talibanilor, Baradar este șeful politic și cea mai publică figură, cel mai probabil viitorul președinte al statului.

Baradar, despre care se spune că a fost unul dintre locotenenții de încredere ai fondatorului taliban Mullahul Omar, fusese capturat în 2010 de forțele de securitate din orașul Karachi din sudul Pakistanului și eliberat în 2018.

Născut în provincia Uruzgan, în 1968, a luptat cu mujahedinii afgani împotriva sovieticilor în anii 1980. După ce rușii au fost alungați în 1989 și țara a căzut pradă războiului civil, Baradar a înființat o madrassa în Kandahar cu fostul său comandant și cumnat, Mullahul Omar. Împreună, cei doi mullahi au fondat talibanii, o mișcare condusă de tineri cărturari islamici dedicată purificării religioase a țării și creării unui emirat.

Alimentat de fervoarea religioasă, de ura răspândită față de stăpânii războiului și de sprijinul substanțial din partea agenției pakistaneze de servicii de informații (ISI), talibanii au ajuns la putere în 1996, după o serie de cuceriri uimitoare ale capitalelor provinciale care au luat lumea prin surprindere, la fel ca mișcarea din ultimele săptămâni. Baradar, adjunctul lui Mullah Omar, despre care se credea că este un strateg extrem de eficient, a fost un arhitect cheie al acestor victorii, scrie The Guardian.

Citește și Angela Merkel acuză SUA de haosul din Afganistan: „Retragerea trupelor a avut efect de domino”

După prăbușirea talibanilor în 2001, Baradar ar fi făcut parte dintr-un grup restrâns care a înaintat liderului interimar Hamid Karzai o scrisoare prin care recomanda o înțelegere a militanților cu noua administrație.

Arestat în Pakistan în 2010, Baradar a fost ținut în custodie până când a fost eliberat în 2018 și mutat în Qatar, la presiunile SUA, sub președinția lui Donald Trump. Aici a fost numit șef al aripii politice a talibanilor, fiind cel care a supravegheat semnarea acordului de retragere cu americanii. Ca șef al armatei talibane și guvernator al provinciei Herat, Baradar a scris un cod de conduită al luptătorilor talibani, sub forma unei broșuri.

În martie 2020, în prima discuție dintre un președinte american și grupul insurgent, fostul președinte Donald Trump a vorbit cu Baradar despre progresele privind instaurarea păcii în Afganistan. Trump „a subliniat necesitatea continuării reducerii violenței, ceea ce a făcut posibilă semnarea acordului istoric SUA-talibani în 29 februarie”, se arăta într-o declarație a Casei Albe. Baradar a semnat acordul de la Doha cu SUA, în februarie 2020, în ceea ce administrația Trump a salutat ca o cale spre pace, dar care pare acum o simplă postare în scenă către victoria totală a talibanilor.

Citește și Scene ireale pe aeroportul din Kabul, Afganistan. Sute de oameni s-au călcat în picioare pe scara unui avion pentru a fugi din ţară. Mai multe persoane au murit în busculade. UPDATE

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Cât a ajuns să coste renovarea completă a unui apartament cu 2 camere, la prețul actual al materialelor de construcție și manoperei din 2025. Lista completă a prețurilor
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare voce a țării. A fost o zeiță a muzicii. Nu va mai fi nimeni ca ea
Playtech.ro
Orașul în care se va construi cel mai mare mall din România. Va detrona AFI Cotroceni
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Care este adevărata relație a lui Simion cu Georgescu: „S-a debarasat deja de el”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Cele mai bune paste cu pui. Secretul stă în sos
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
Ireal ce a găsit Piedone într-un faimos bar din Constanța. Când a văzut asta, șeful ANCP a închis localul
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Schimbare majoră la inspecția tehnică auto. Milioane de șoferi sunt obligați să plătească anual
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Profesoara de 36 de ani care a trimis fotografii nud unor elevi, pedepsită aspru
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
O stațiune emblemă a litoralului românesc este amenințată cu dispariția. Turiști, alungați de intervențiile ce ar fi trebuit să o pună în valoare