Vin vremuri grele pentru România. Avertismentul experților dă fiori românilor: ”Vin scumpiri, iar puterea de cumpărare începe să scadă”

Se anunță vremuri grele pentru România din punct de vedere economic. Specialiștii de la Asociația Patronală a Industriei de Software şi Servicii (ANIS) vin cu un avertisment care le dă fiori românilor.
Alina Costache
06 iun. 2025, 08:44
Vin vremuri grele pentru România. Avertismentul experților dă fiori românilor: ”Vin scumpiri, iar puterea de cumpărare începe să scadă”

Vin vremuri grele pentru România. Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii (ANIS) atrage atenţia asupra necesităţii unui cadru economic predictibil, orientat spre dezvoltare şi investiţii şi susţine că, în contextul unei presiuni bugetare ridicate, soluţiile sustenabile vin din digitalizare, eficienţă administrativă, colectarea eficace a taxelor existente şi stimularea iniţiativei private, nu din creşteri suplimentare de taxe, transmite Agerpres.

Vremuri grele pentru România. Un nou val de scumpiri îi va dărâma pe români

Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii (ANIS) transmite într-un comunicat de presă că țara noastră are nevoie de o abordare strategică, într-un mediu internaţional marcat de incertitudini.

„Dezvoltarea trebuie să devină direcţia principală a politicilor publice. Economia românească are nevoie de deschidere, digitalizare şi încredere. Politicile de suprataxare sunt de fapt presiuni suplimentare asupra contribuabililor care deja susţin bugetul de stat, alimentează spirala inflaţionistă şi frânează potenţialul de creştere. Pentru cetăţeni, supraimpozitarea companiilor înseamnă scumpiri şi putere de cumpărare mai mică. De asemenea, taxarea suplimentară a muncii, deja excesivă, este dovedit că are ca efect încetinirea creşterii economice, şi aşa la nivel scăzut”, declară preşedintele ANIS, Edward Creţescu, în comunicatul de presă.

Citește și Veste bună pentru 8,3 milioane de români. Au peste 50.000 de lei în cont de care nici nu ştiu. Cum şi când pot fi utilizaţi

Potrivit studiului ANIS, lansat în octombrie 2024, industria IT&C este una dintre cele mai performante componente ale economiei naţionale. Aceasta a generat în 2023 aproape 8% din PIB şi un excedent comercial de peste 20 de miliarde euro în ultimii 5 ani, astfel că impactul total (direct, indirect şi indus) în PIB ajunge la 14,16%, echivalentul a peste 45 miliarde euro.

De asemenea, este al doilea cel mai mare contributor la bugetul public, cu o contribuţie sectorială totală cu 33% peste media naţională. În plus, are cele mai ridicate contribuţii sociale per angajat din economie, respectiv peste 55.000 lei/an/angajat la nivelul anului 2023. Nu în ultimul rând, este singurul sector economic cu o productivitate orară a muncii peste media Uniunii Europene, afirmă ANIS.

„Atragem atenţia că o potenţială creştere a fiscalităţii într-un moment în care industria IT se ajustează după eliminarea integrală şi abruptă a facilităţilor fiscale, la finalul anului trecut, este o măsură profund contraproductivă.

România riscă să îşi saboteze unul dintre motoarele economice funcţionale şi orientate către viitor, în condiţiile în care creşterea taxelor ar genera efecte negative în lanţ, precum: reducerea atractivităţii pentru investiţii străine directe, într-un moment în care alte ţări din regiune adoptă politici de susţinere a digitalizării; migrarea forţei de muncă înalt calificate către pieţe mai competitive sau conversia forţei de muncă actuale spre freelancing sau contracte externe; vulnerabilizarea start-up-urilor şi a companiilor aflate în fază de creştere, întrucât nu dispun de resurse pentru a absorbi şocuri fiscale; scăderea contribuţiei sectorului la veniturile bugetare pe termen lung, ca efect al contractării activităţii şi al reducerii marjelor de profit”, se arată în comunicatul transmis presei.

Citește și Veste proastă pentru toţi românii înainte de Rusalii. Anunţul făcut de BNR vineri, 6 iunie 2025. Adrian Vasilescu: „Depreciere istorică”

Companiile IT susțin că o continuare a unor politici în această direcţie, cu noi poveri fiscale, reprezintă o autosabotare şi o frânare a activităţii economice şi a industriilor care funcţionează.

România are nevoie de un nou contract între stat şi mediul economic, bazat pe cheltuirea responsabilă a banului public şi reducerea risipei, combaterea evaziunii fiscale prin digitalizare, creşterea absorbţiei fondurilor europene, predictibilitate fiscală şi sprijin susţinut pentru sectoarele care inovează şi creează valoare adăugată, sunt de părere membrii Asociaţiei.

„Soluţia nu este în taxare suplimentară. Este în digitalizare, eficienţă şi parteneriat. În acest sens, ANIS propune un set de măsuri prioritare: accelerarea implementării proiectelor majore de transformare digitală finanţate prin PNRR şi, pe termen mediu-lung, asigurarea sustenabilităţii acestor investiţii printr-o anvelopă financiară dedicată la nivelul bugetului de stat; încurajarea adopţiei tehnologiei în mediul public şi cel privat, prin stimulente care facilitează integrarea soluţiilor digitale la nivelul sectoarelor esenţiale şi economiei în ansamblu; adoptarea unui pachet integrat de politici publice pentru susţinerea inovaţiei şi adoptării accelerate a noilor tehnologii; investiţii în dezvoltarea competenţelor digitale – de la alfabetizare digitală până la formare specializată – pentru a asigura adecvarea forţei de muncă la nevoile economiei viitorului”, conform ANIS.

România are deja la dispoziţie instrumente pentru finanţarea dezvoltării – începând cu fondurile europene nerambursabile.

„Cu un grad de absorbţie încă modest şi întârzieri majore în implementarea proiectelor de digitalizare şi infrastructură, este esenţial să accelerăm utilizarea acestor resurse. Creşterea capacităţii administrative şi prioritizarea investiţiilor cu impact economic real pot aduce fonduri substanţiale la buget, fără a pune presiune suplimentară pe contribuabili. România nu îşi permite să piardă trenul competitivităţii digitale şi economice, iar taxarea nu este o strategie de dezvoltare. Avem o fereastră de oportunitate – să alegem măsuri care activează iniţiativa, atrag investiţii şi creează valoare în mod sustenabil”, transmit patronatele din industrie.

Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii (ANIS) este asociaţia reprezentativă a industriei de IT din România. ANIS are peste 150 de companii membre, este un promotor al digitalizării şi reprezintă interesele industriei de IT de 25 de ani, fiind un partener de dialog credibil care poate contribui la crearea de politici publice care să faciliteze valorificarea tehnologiei pentru dezvoltarea socio-economică.

DailyBusiness
Cum poți cumpăra vechime pentru pensie în 2025 și cât costă un an de cotizare
Spynews
Ilona Brezoianu și soțul ei sărbătoresc un an de când au devenit soț și soție. Ce a transmis jurata de la Te cunosc de undeva: "Abia aștept..." | FOTO
Bzi.ro
Felix Baumgartner nu va avea o înmormântare grandioasă! Tulburător ce este scris pe sicriul său
Fanatik.ro
Câți bani a adus hotelul din Sinaia familiei Rușanu. Ce profit avea compania în 2002 când a fost cumpărată de liderul PNL
Capital.ro
România e în doliu. Marele jurnalist s-a stins din viață fulgerător: Excepțional om! Îngrozitoare pierdere!
Playtech.ro
Tragedie în familia regală. Verișoara prințului William și a prințului Harry. A fost găsită moartă în casă. Avea doar 20 de ani
DailyBusiness
Piedone, acuzat că a regizat un control „perfect” la hotelul familiei Rușanu. DNA anchetează corupția cu parfum de lux
Adevarul
Austeritatea lovește în „județele bugetarilor”. Locul din România unde mai puțin de un sfert din populație este angajată în mod oficial
wowbiz.ro
FOTO | Moment sfâșietor în primul episod din Insula Iubirii: Teodora Marcu, omagiată după moartea cumplită trăită sub privirile fiicei ei. Avem imaginea | EXCLUSIV
Spynews
A murit „prințul adormit” al Arabiei Saudite! A fost în comă timp de 20 de ani, în urma unui accident de mașină, în Londra
Spynews
Pepe își sărbătorește ziua de naștere! Cum l-au surprins copiii! Artistului nu i-a venit să creadă | VIDEO
Evz.ro
Litoralul Turciei, sub amenințarea bacteriilor Vibrio. Infecțiile pot evolua rapid
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Reacția prezentatoarei TV, care are un iubit cu 11 ani mai tânăr, după ce a fost acuzată că e „vulgară”
kanald.ro
Momentul în care o bătrână îl bate și îl mușcă pe administratorul unei plaje din Năvodari. Videoclipul a ajuns viral
Cancan.ro
Vești proaste pentru acești pensionari. Ilie Bolojan vrea să le reducă veniturile
Playsport.ro
Ce au văzut procurorii DNA în curtea lui Piedone. A atras imediat...
Capital.ro
Dezvăluire direct din Rusia. Adevărul despre anularea alegerilor din România: O diversiune...
StirileBZI
Românii, avertizați să se pregătească! Iarna vine cu vești proaste: TVA-ul mai mare poate duce la scumpiri în termoficare
Prosport.ro
„Indecento!”. Imaginile cu Georgina Rodriguez la biserică au declanşat un tsunami de comentarii negative
stirilekanald.ro
VIDEO Tânăr de 23 de ani din Găești, ucis după o răfuială ca-n Vestul Sălbatic: "A tras până a descărcat pistolul"
Mihai Voropchievici, horoscop rune pana pe 30 iulie 2025. Scorpionii lau noroc, Leii primesc daruri, Sagetatorii au parte de schimbari majore
MediaFlux
Cât costă în 2025 să cumperi un an de vechime la pensie. Date oficiale
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cei mai prolifici chiulangii ai neamului, suveraniști de seamă: ia-i de unde nu-s!