Viorica Dăncilă, întâmpinată la Misiunea Permanentă a României la ONU cu stema veche a României

Delegaţia română condusă de premierul Viorica Dăncilă a fost întâmpinată la New York cu stema veche a României. În sala de la sediul Misiunii Permanente a României la ONU, unde delegaţia română şi reprezentanții Băncii Mondiale au semnat un acord de finanţare în domeniul sănătăţii, oficiali au vorbit de la un pupitru pe care era pusă stema veche a României, cu acvila neîncoronată.

RomaniaTV.net
25 sept. 2019, 07:03

Premierul Viorica Dăncilă s-a întâlnit luni, la New York, cu reprezentanții Băncii Mondiale, pentru semnarea Acordului destinat creșterii accesului cetățenilor la servicii de asistență medicală primară și promovării serviciilor medicale preventive, în special în zonele mai puțin dezvoltate. Potrivit agendei premierului Viorica Dăncilă, anunţată pe site-ul guvernului, întâlnirea a avut loc la sediul Misiunii Permanente a României la ONU.

La întrevederea cu oficialii BM, gazdele au amenajat sala, arborând steagul României şi al Americii. Pe pupitrul de la care oficialii au luat cuvântul şi pe peretele din spate au pus stema României, numai că au pus stema veche a României, cu acvila neîncoronată.

În 2016, Legea privind stema ţării şi sigiliul statului (Legea 102/1992) a fost modificată şi s-a revenit la stema ţării cu acvila purtând coroana regală de oţel (până atunci, acvila apărea neîncoronată).

„Scutul mare, pe albastru (al stemei, respectiv, al sigiliului – n. red), are o acvilă de aur cu capul spre dreapta încoronată, cu ciocul şi ghearele roşii, cu aripile deschise, ţinând în cioc o cruce ortodoxă din aur, în gheara dreaptă o sabie, iar în gheara stângă un buzdugan”, este forma actuală a legii.

În expunerea de motive a proiectului legii, consultată de site-ul Juridice.ro, se precizează că readucerea Coroanei de Oţel pe capul Acvilei din stema ţării are un „rol moral, educativ şi demonstrativ”: „Coroana de oţel de pe Acvilă din Stema Regatului României a fost turnată din oţelul unui tun turcesc capturat în Războiul de independenţă din anul 1877 şi simbolizează caracterul naţional, suveranitatea şi independenţa, obţinută prin jertfă şi lupta străbunilor noştri”.

Mai mult, potrivit Legii 146/2016, autorităţile aveau obligaţia să schimbe stema şi sigiliul până la 31 decembrie 2018, amănunt care a scăpat organizatorilor vizitei premierului Dăncilă.

Am solicitat un punct de vedere de la Misiunea Permanentă a României la ONU, dar nu am primit răspuns până la publicarea materialului.

Acordul de împrumut în valoare de 500 de milioane de euro a fost semnat în numele României de către  Eugen  Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice, și în numele Băncii Mondiale de către Tatiana Proskuryakova, manager de țară  pentru România și Ungaria.

”Este un program ce va aduce beneficii pacienților, în condițiile în care va crește finanțarea pentru medicina de familie și pentru cea comunitară, inclusiv prin dotarea cu echipamente performante a cabinetelor medicale, precum și prin pregătirea personalului medical din medicina primară. Astfel, cetățenii din zone izolate sau mai greu accesibile vor avea acces mai facil la servicii de sănătate, la stabilirea diagnosticului în faza incipientă, la tratament corect, deci, la o mai bună îngrijire”, a subliniat prim-ministrul Viorica Dăncilă cu ocazia semnării acordului.

Citeşte şi: Premierul Viorica Dăncilă s-a întâlnit cu conducerea American Jewish Committee în SUA