Volodimir Zelenski a făcut anunţul după întâlnirea cu Iohannis: „Rusia nu vrea pace, vrea doar război”

"Ţara agresoare trebuie să înţeleagă că nu are altă alternativă decât o soluţie paşnică", a spus preşedintele Ucrainei.

16 iun. 2022, 18:13
Volodimir Zelenski a făcut anunţul după întâlnirea cu Iohannis: „Rusia nu vrea pace, vrea doar război”

După discuţii cu preşedinţii francez, german şi român, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulţumit pentru ajutorul europenilor şi a denunţat atacul Rusiei, scrie lefigaro.fr.

„Agresiunea împotriva Ucrainei este o agresiune împotriva întregii Europe şi a valorilor noastre”, a spus el. „Rusia nu vrea pace, vrea doar război”, a apreciat el. În faţa acestui atac, „doar o poziţie europeană comună este posibilă”. În timp ce „trupele ruse îşi continuă ofensiva”, în special în Donbas, fără să se refugieze în sud.

„Ţara agresoare trebuie să înţeleagă că nu are altă alternativă decât o soluţie paşnică”, a mai spus el.

Iohannis: Acordarea statutului de candidat pentru aderarea la UE Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei, la Consiliul European de săptămâna viitoare, este esenţială în construirea unui scut puternic şi durabil în jurul valorilor noastre comune

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, într-o conferinţă de presă comună susţinută joi la Kiev împreună cu preşedintele Volodimir Zelenski, Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz şi premierul italian Mario Draghi, că „acordarea statutului de candidat pentru aderarea la UE Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei, la Consiliul European de săptămâna viitoare, este esenţială în construirea unui scut puternic şi durabil în jurul valorilor noastre comune”.

Război în Ucraina. Pierderea grea pentru Putin, contraofensiva lui Zelenski face prăpăd la Herson

„Este o plăcere pentru mine să mă alătur colegilor mei europeni astăzi, la Kiev, pentru această vizită crucială. Demersul nostru comun reafirmă unitatea noastră şi angajamentul solid de a continua sprijinul pentru Ucraina. România, ca vecin şi partener de încredere, dar şi ca stat membru al Uniunii Europene şi Aliat NATO cu cea mai lungă frontieră cu Ucraina, este pe deplin solidară cu poporul ucrainean. Deplângem pierderile de vieţi omeneşti, rănile deschise ale tuturor ucrainenilor care şi-au văzut căminele, şcolile, spitalele şi chiar istoria atacate în mod brutal. Suntem mai uniţi şi mai puternici ca niciodată – la nivel regional, european şi transatlantic – în prezervarea valorilor noastre fundamentale şi a ordinii internaţionale bazate pe reguli, pe care dumneavoastră, cetăţenii ucraineni, le apăraţi cu atât de mult curaj. Agresiunea premeditată, nejustificată, neprovocată şi ilegală a Rusiei trebuie să înceteze! Am fost profund marcat de tragedia umană inimaginabilă şi de distrugerile teribile pe care le-am văzut astăzi în apropierea Kievului. Reiterez cu tărie apelul meu ca toţi autorii ruşi ai crimelor să fie traşi la răspundere de către justiţia penală internaţională, pe care România o susţine pe deplin”, a declarat Klaus Iohannis, cu ocazia vizitei la Kiev.

El a anunţat că a discutat joi cu preşedintele Zelenski „despre modalităţile concrete de a sprijini în continuare Ucraina în înfrângerea acestei ameninţări existenţiale”.

Război în Ucraina. Pierderea grea pentru Putin, contraofensiva lui Zelenski face prăpăd la Herson

„Vom continua să identificăm soluţii şi măsuri cuprinzătoare pentru a ajuta Ucraina să reziste şi să respingă ameninţarea rusă. Astăzi, în cadrul schimbului de vederi, ne-am concentrat, în mod predilect, asupra nevoii de pace şi a efortului de reconstrucţie şi de reclădire a viitorului acestei ţări. Sprijinul României pentru Ucraina s-a axat pe multiple paliere, chiar din primele zile ale agresiunii. Ţara mea a făcut tot ce-i stă în putinţă pentru a ajuta Ucraina şi pe toţi cei afectaţi de agresiunea rusă. Guvernul şi cetăţenii României s-au unit mai puternic decât oricând pentru ajutorarea celor peste 1,23 milioane de ucraineni care ne-au traversat frontierele, mai ales femei şi copii. Am pus la dispoziţie mecanisme pentru a răspunde nevoilor de continuare a educaţiei şi de integrare pe piaţa forţei de muncă – peste 2.500 de copii ucraineni s-au înscris în şcoli româneşti, în timp ce aproape 3.000 de cetăţeni ucraineni şi-au găsit locuri de muncă în ţara mea. Dincolo de măsurile guvernamentale, am fost şi martorii unei mobilizări impresionante a societăţii civile în sprijinul Ucrainei şi al ucrainenilor. Nu există nicio îndoială că ucrainenii care au nevoie de ajutor se pot baza pe poporul şi pe Guvernul român, atât timp cât vor avea nevoie. De asemenea, un hub internaţional pentru distribuţia asistenţei umanitare funcţionează la Suceava şi operează la capacitate şi viteză maxime – peste 40 de misiuni internaţionale de transport au fost gestionate prin acest hub”, a amintit şeful statului român.