VOUCHERE pentru facturi, analizate în Coaliţie. Cu câţi bani se vor alimenta cardurile anti-sărăcie

Românii vor primi bani pe card pentru a-și plăti facturile la energie și pentru a-și cumpăra lemne de foc.

02 nov. 2022, 21:14
VOUCHERE pentru facturi, analizate în Coaliţie. Cu câţi bani se vor alimenta cardurile anti-sărăcie
Guvernul pregătește noi vouchere sociale pentru români. Cine poate beneficia și când vor fi acordate

VOUCHERE sociale. Coaliția de guvernare a discutat, miercuri, despre posibilitatea alimentării cu bani pentru plata facturilor din energie a cardului primit deja de românii cu venituri reduse pentru cumpărarea de alimente, au declarat surse guvernamentale pentru ȘTIRIPESURSE.RO.

Bani de la guvern pentru români. Se oferă până la 9.300 de lei, dacă sunt îndeplinite următoarele condiții

Partidele din Guvern analizează varianta acordării unui ajutor financiar pentru factura la energie, sprijin pe care să-l primească românii cei mai vulnerabili la scumpiri. Banii pentru facturi ar putea fi virați pe cardurile distribuite populației care se încarcă la fiecare două luni cu câte 250 de lei, potrivit surselor citate.

Discuțiile au vizat inclusiv virarea unui ajutor pentru plata lemnelor de foc. Nu s-a stabilit nici care este venitul maxim pe care trebuie să îl aibă un român pentru a primi sprijinul financiar pentru factura la energie, nici valoarea ajutorului. Banii necesari ar putea fi asigurați din fonduri europene.

Nu este exclus ca pensionarii să mai primească un ajutor „one-off”, similar cu cel primit în acest an.

VOUCHERE DE ENERGIE. Intră bani pe card de la stat pentru plata facturilor. 4 milioane de români vor beneficia de acest ajutor

VOUCHERE DE ENERGIE. Românii vor primi bani pe card pentru a-și plăti facturile la energie și pentru a-și cumpăra lemne de foc sau pentru a-şi plăti facturile. Un miliard de euro are la dispoziție Guvernul pentru plata acestor ajutoare timp de un an de zile. Este vorba despre fonduri europene.

”Trebuie să vă spun că acești bani sunt disponibili în cadrul politicii de coeziune, respectiv din banii pe care nu îi putem consuma până la finele anului 2023. Iar acest miliard de euro destinat sărăciei energetice face parte din pachetul de măsuri pe care Comisia Europeană l-a propus pentru modificare și adăugare la regulamentul mecanismului de redresare și reziliență. În acest context, coaliția urmează să decidă asupra modului în care vor fi utilizați acești bani și cuantumurile care urmează a fi primite de către cei care sunt socotiți ca fiind persoane și familii vulnerabile”, a explicat Marcel Boloș.

”Noi avem acum 2.414.000 de beneficiari. Este posibil ca din simulări, pentru că acum se lucrează și la partea de simulări a numărului de beneficiari și coaliția a solicitat să existe mai multe alternative, respectiv să creștem această limită de venit, să zicem undeva în jurul sumei de 2000 de lei, aceste lucruri urmând a fi clarificate în mecanismul care se va pune la punct pentru derularea acestei scheme. Deci există și perspectiva aceasta de creștere a numărului de beneficiari, ținând cont și de bugetul pe care îl avem la dispoziție.

Marcel Ciolacu, despre prețul unic la energie și compensarea facturilor în funcție de venit: „Nu înseamnă că se măresc prețurile”
Dacă discutăm de noul plafon, ar putea fi în jur de patru milioane de beneficiari, sau poate chiar între patru și cinci milioane de beneficiari am putea avea. Dar subliniez că acestea sunt simulări care se fac în momentul de față și cred că într-un timp rezonabil vom anunța detaliile în ceea ce privește atât plafonul de venit cât și cuantumul acestui ajutor care se va decide la nivel de coaliție”, a adăugat Marcel Boloș.