Vouchere sociale 2023. Veşti bune pentru români, prima tranșă este dublă, intră 500 de lei pe card

Voucherele Sociale 2023 destinate cumpărării de alimente sau hrană caldă vor fi acordate românilor din categoriile vulnerabile pe toată durata anului 2023 în șase tranșe a câte 250 de lei fiecare.

06 feb. 2023, 12:22
Vouchere sociale 2023. Veşti bune pentru români, prima tranșă este dublă, intră 500 de lei pe card

Vouchere sociale 2023.Veste bună pentru toți românii care nu au o situație financiară foarte bună și care se încadrează pentru ajutorul de la stat în valoare de 250 lei.  Acesta se va acorda în 2023 o data la două luni.

Deși initial s-a anunțat o întârziere la prima tranșă, se pare că aceasta va fi virată începând cu 20 februarie, potrivit unor surse oficiale ale  România TV.

Vouchere sociale 2023 sunt acordate românilor defavorizați pentru a cumpăra alimente. Astfel, românii defavorizați vor primi suma de 500 de lei, aferentă pentru cumpărături pe două luni.
Vouchere facturi 2023. Cum vor fi distribuite şi utilizate cardurile, anunţ de ultimă oră de la Guvern

Acești 500 de lei fac parte din cei 1.500 de lei alocați pentru categoriile vulnerabile din România. Banii ar urma să fie distribuiți în șase tranșe.

„La 19 decembrie, tuturor beneficiarilor care aveau card le-au fost virați alți 250 de lei. Măsura va continua pe tot parcursul anului 2023, când vor fi livrate alte VI tranșe, a câte 250 de lei, o dată la două luni”, au precizat reprezentanții Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene despre voucherele sociale pentru alimente.

Cardurile pot fi folosite doar de către beneficiari. În cazuri excepționale, în care beneficiarul nu se poate deplasa la operatorii economici pentru a utiliza ajutorul, atunci poate încredința tichetele unei persoane apropiate, dar doar împreună cu actul de identitate.

Vouchere sociale 2023. Care sunt beneficiarii

Cei care se vor bucura de cei 1.500 de lei anul acesta sunt:

– pensionarii ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;

– persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;

– familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;

– familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;

– familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare;

– persoanele fără adăpost.
Vouchere facturi 2023. Ce trebuie să facă cei care au devenit eligibili, dar nu au primit cardul sau nu i-a găsit poştaşul acasă

Voucherele pentru energia electrică

Începând cu data de 20 februarie, românii vor primi și voucherele de energie. Acestea vor fi livrate către cetățenii României în două tranșe, fiecare a câte 700 de ei. Cea de-a doua tranșă ar urma să ajungă la cetățeni în luna septembrie a acestui an.

Aceste vouchere vor fi primite de către:

– Pensionarii din sistemul public de pensii/ pensionarii care se află în evidența caselor de pensii sectoriale/ beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special a căror vârstă este cel puțin egală cu 60 de ani și ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 2.000 de lei,

– Pensionarii care au pensie de invaliditate, a căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 2.000 de lei, indiferent de vârsta pe care o au,

– Persoanele care sunt încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu și care au venituri proprii lunare mai mici sau egale cu 2.000 de lei,

– Familiile care primesc alocație de susținere a familiei,

– Familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la venit minim garantat.

Aceste vouchere pot fi utilizate pentru plata facturilor la energie electrică, la energie termică centralizată pe gaz, a buteliilor, a lemnelor pentru foc.

Marcel Boloș, ministrul al Investițiilor și Proiectelor Europene a precizat documentele care sunt necesare pentru primirea acestor vouchere.

„E nevoie de trei documente: cartea de identitate, cardul de energie și acest certificat de validare a datoriilor, care se prezintă oficiantului poștal. Se eliberează apoi o dovadă privind operațiunile de servicii de mandat poștal”, conform acestuia.