ALEGERI SUA. Convorbire telefonică „excelentă” între Donald Trump şi preşedintele Barack Obama

Managerul campaniei republicane a anunţat miercuri dimineaţă că preşedintele Barack Obama l-a sunat pe miliardarul Donald Trump, câştigătorul alegerilor prezidenţiale din SUA, cei doi având o conversaţie "excelentă". De asemenea, cei doi politicieni au stabilit că se vor întâlni curând la Washington.

RomaniaTV.net
09 nov. 2016, 12:04
ALEGERI SUA. Convorbire telefonică „excelentă” între Donald Trump şi preşedintele Barack Obama

Casa Albă nu a comentat până acum rezultatele alegerilor prezidenţiale, însă reprezentanţii administraţiei prezidenţiale au anunţat că Barack Obama se va întâlni săptămâna aceasta cu noul preşedinte ales pentru a discuta despre tranziţia puterii în Statele Unite.

Barack Obama a susţinut campania prezidenţiabilă a democratei Hillary Clinton şi a participat împreună cu soţia sa la numeroase evenimente de campanie ale fostului secretar de stat. De asemenea, preşedintele i-a predat în mod simbolic ştafeta lui Hillary Clinton la evenimentul de campanie din Pennsylvania.

Obama l-a invitat pe Trump, joi, la Casa Albă, pentru a pregăti procesul de tranziţie. „Asigurarea unui transfer de putere armonios este una dintre priorităţile de top pe care preşedintele le-a identifcat la începutul anului, iar întâlnirea cu preşedintele ales este următorul pas”, a comunicat Casa Albă.

Obama va face o declaraţie miercuri seară la Casa Albă despre rezultatul alegerilor şi despre paşii care pot fi făcuţi pentru ca ţara să se unească după această perioadă electorală dificilă.

Trump, invitat la sumit-ul UE-SUA

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, l-au invitat pe Donald Trump, într-o scrisoare de felicitare pentru câştigarea scrutinului prezidenţial, la un summit UE-SUA în Europa cât mai curând posibil.

„Transmitem felicitările noastre sincere pentru că aţi fost ales cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii”, începe scrisoarea.

Cei doi oficiali europeani subliniază că acum este mai important ca niciodată ca relaţiile transatlantice să fie consolidate.

„Am dori să profităm de această ocazie pentru a vă invita să vizitaţi Europa pentru un summit UE-SUA imediat ce este convenabil pentru dumneavoastră. Această conversaţie ne va permite să schiţăm cursul relaţiilor noastre pentru următorii patru ani”, se menţionează în scrisoarea publicată pe site-ul Consiliului European.