Gabriel Oprea: România e un stat sigur, care asigură stabilitate în regiune

Vicepremierul pentru securitate națională, Gabriel Oprea, a arătat, joi seara, în alocuțiunea susținută la ceremonia organizată la Mausoleul Eroilor de la Mărășești, cu prilejul împlinirii a 98 de ani de la luptele de pe Frontul de Est al Primului Război Mondial, că România este astăzi "un stat sigur, care asigură stabilitate în regiune, mai ales în acest context complicat de securitate".

RomaniaTV.net
06 aug. 2015, 18:38
Gabriel Oprea: România e un stat sigur, care asigură stabilitate în regiune

„Prin curaj și spirit de sacrificiu, Armata Română obținea, în urmă cu 98 de ani, o victorie de o importanță strategică crucială pentru România, dar și pentru alianța din care făcea parte. Aceeași Armată Română arată acum lumii că angajamentele sunt sfinte, că România își respectă partenerii strategici și poate da putere alianței din care face parte. Este o onoare și un privilegiu să fim membri ai NATO, să fim parte din cea mai puternică organizație militară din lume și să avem cele mai importante garanții de securitate din istoria noastră. Astăzi România este un stat sigur, care se bucură de aprecierea tuturor partenerilor din Uniunea Europeană și din NATO, un stat care asigură stabilitate în regiune, mai ales în acest context complicat de securitate”, a spus Oprea, potrivit Agerpres.

Ministrul Afacerilor Interne a apreciat că prezența atâtor oameni la manifestarea de joi seara, de la Mausoleul Mărășești, demonstrează încă o dată că „spiritul acestei națiuni este viu” și că patriotismul este o valoare care îi unește pe români și în care aceștia cred cu tărie.

„Pornind de la aceste valori fundamentale, generația noastră trebuie să construiască adevăratele proiecte importante pentru țară. Avem privilegiul să fim generația ‘România 100’, cei care vom aniversa în 2018 un secol de ființă a statului național, unitar, român. În calitate de coordonator al comitetului de organizare a acestui program național, consider că este un moment unic, care trebuie să ne găsească solidari în fața provocărilor istoriei”, a încheiat vicepremierul Gabriel Oprea.

Evenimentele de comemorare a eroilor de la Mausoleul Mărășești sunt organizate de Consiliul Județean Vrancea și Muzeul Vrancea, în parteneriat cu Instituția Prefectului, Primăria și Consiliul Local Focșani, Garnizoana Focșani și Direcția Județeană pentru Cultură.

Mausoleul, a cărui piatră de temelie a fost așezată la 6 august 1923, adăpostește, în cele 154 de cripte individuale și 9 comune, dispuse radial pe 18 coloane, rămășițele pământești a 5.073 de ostași și ofițeri. În parcul mausoleului se află mormântul eroului necunoscut, simbol pentru toți eroii care au pierit pentru patrie fără a li se cunoaște identitatea, iar în apropiere, într-un edificiu mai nou, există un muzeu al armelor.

Pe frontispiciu se află înscrise cuvintele „Întru Slava Eroilor Neamului” și apar indicate numele localităților unde s-au purtat principalele bătălii de pe frontul românesc în primul război mondial.