Ziua Tatălui este sărbătorită la o săptămână după Ziua Mamei, care nu este pe 8 martie, așa cum, în mod eronat, mulți dintre noi cred. Astfel, în fiecare an, Ziua Mamei este în prima duminică din luna mai, urmată, la o săptămână, de ZIUA TATĂLUI.
Ziua Tatălui a fost sărbătorită oficial, pentru prima dată în România, pe 9 mai 2010. Datele calendaristice în care se va sărbători Ziua Tatălui în următorii ani sunt următoarele: 9 mai 2021, 8 mai 2022, 14 mai 2023, 12 mai 2024, 11 mai 2025 și 10 mai 2026.
Semnificația acestei zile este legată direct de poziția tatălui în familie și în societate. Ea are o semnificație aparte deoarece ajută la recunoașterea contribuției individuale a fiecăruia dintre cei doi părinți la viața de familie în particular și la construirea societății în general.
În Evul Mediu celebrarea paternității se sărbătorea pe 19 martie, de Ziua Sfântului Iosif, numită de catolici Nutritor Domini (Nașterea Domnului). Sărbătoarea a fost adusă în America de către spanioli și portughezi.
Citeşte şi Ei sunt cei mai buni taţi ai zodiacului
Pe plan mondial, nu există în cazul celebrării zilei tatălui o tradiție bine conturată în jurul unei date anume. Zilele tatălui recunoscute oficial variază de la țară la țară. Indiferent în ce colţ al lumii sunt celebrate, Ziua Tatălui şi Ziua Mamei rămân o oportunitate de exprimare a aprecierii dragostei şi efortului părinţilor în creşterea şi educarea copiilor.
Începând din anul 2009, Legea 319/2009 prevede că Ziua Tatălui și Ziua Mamei sunt sărbătorite în luna mai a fiecărui an, la distanță de o săptămână una față de cealaltă. Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin (2) din Constituția Romaniei, republicată.
Evenimentele organizate cu prilejul acestei zile constituie un mijloc de întărire a legăturilor dintre taţi şi copii şi de a atrage atenţia taţilor asupra obligaţiilor şi responsabilităţilor pe care le au. În mod tradiţional, tatăl era susţinătorul familiei, în timp ce mama era gospodina şi cea care se îngrijea de creşterea şi educarea copilului.
Citeşte şi Psiholog Miruna Stănculescu: Depresia paternală, dovada că şi taţilor le poate fi greu
În zilele noastre atât mama cât şi tatăl împart responsabilităţile legate de creşterea copiilor şi îngrijirea casei. Studiile ştiinţifice confirmă faptul că implicarea ambilor părinţi în creşterea copilului ajută la dezvoltarea psiho-emoţională a acestuia.
Ziua internaţională a tatălui se sărbătoreşte în cea de-a treia duminică a lunii iunie, în peste 52 de ţări din lume, printre care Marea Britanie, SUA, Franţa, Cipru, Africa de Sud, Olanda, Grecia, Japonia, Canada, Arabia Saudită, Turcia, Venezuela, Argentina, Irlanda, Singapore.
A fost sărbătorită pentru prima dată în 1910, în Spokane, Washington (SUA), la iniţiativa lui Sonora Smart Dodd (1882-1978), fiica veteranului american de război William Jackson Smart. Acesta şi-a crescut singur copiii, după ce soţia sa a murit la naşterea celui de-al şaselea copil. În ciuda dificultăţilor cu care s-a confruntat, Smart a refuzat să se recăsătorească. În semn de recunoştinţă pentru eforturile depuse de tatăl ei, una dintre fiicele sale, Sonora, a propus comunităţii instituirea unei zile dedicate taţilor.
În 1972, ZIUA TATĂLUI a fost recunoscută la nivel oficial, în calendarul sărbătorilor naţionale, după ce legea a fost semnată de preşedintele american Richard Nixon.