7 din 10 vizite medicale sunt cauzate de alimentaţia dezechilibrată

Obiceiurile nesănătoase în alimentație reprezintă unul dintre factorii de risc pentru apariția bolilor cronice netransmisibile cu cel mai mare impact populațional, atât din punctul de vedere al incidenței, cât și raportat la mortaliatatea asociată: acțiuni cardiovasculare, diabet zaharat, respectiv cancer.

26 oct. 2017, 08:56
7 din 10 vizite medicale sunt cauzate de alimentaţia dezechilibrată

Povara bolilor cronice netransmisible, așa cum sunt obezitatea, diabetul zaharat, bolile cardiovasculare, hipertensiunea, atacul cerebral sau cancerul continuă trendul ascendent, iar premisele nu sunt deloc îmbucurătoare.

„Numai dacă ne uităm la diabetul zaharat, estimările prefigurează o creștere cu peste 50% a numărului de cazuri, până în 2040. Nutriția este un important factor de risc modificabil pentru apariția bolilor cronice, de aceea, o alimentație echilibrată este primul pas ce trebuie luat în calcul dacă discutăm despre prevenția bolilor cronice netransmisibile.”, a declarat prof. dr. Nicolae Hâncu, Membru de Onoare al Academiei Române, co-președinte al evenimentului.

Efectele unei alimentații dezechilibrate asupra sănătății, împreună cu alte teme legate de relația nutriție-sănătate, vor fi abordate în cadrul Conferinței „Sănătate prin Alimentație”, unul dintre cele mai importante evenimente dedicate alimentației sănătoase din România, care va avea loc sâmbătă, 28 octombrie 2017, ora 09:00, la Hotel Ramada Parc, București.

Evenimentul, aflat la a șaptea ediție, se adresează profesioniștilor din domeniul sănătății și al nutriției și aduce în atenție implicațiile alimentației într-o serie de afecțiuni cronice netransmisibile, în care componenta comportamentală reprezintă un factor de risc important. Conferința va aborda, astfel, subiecte precum actualități și controverse în nutriție, rolul alimentației în patologia cardioasculară, metabolică, respectiv renală, alergiile alimentare, alimentația antioxidantă, nutriția și tulburările de somn, dieta alimentară și guta.

Conferinţa Naţionala „Sănătate prin Alimentaţie” se adresează nutriţioniştilor, medicilor de familie, medicilor cardiologi, gastroenterologi, diabetologi, pediatri, autorităţilor şi tuturor persoanelor din sectorul medical, care sunt interesate de sănătate prin alimentaţie.

„Este evidentă necesitatea și importanța conștientizării implicațiilor de natură nutrițională ale stilului de viață pe care îl avem, în contextul actual. În România, peste jumătate din populația adultă suferă de obezitate sau suprapondere, probleme asociate nutriției, care sunt la rândul lor factori majori de risc pentru afecțiunile din sfera metabolică, cardiovasculară sau anumite forme de cancer. Conferință Sănătate prin Alimentație își propune să creeze o platformă de discuții, între specialiști, care să promoveze principiile de alimentație sănătoasă către publicul larg, prin intermediul medicilor”, a declarat prof. dr. Mariana Graur, Președinte Societatea de Nutriție din România, co-președinte al evenimentului.

Pe lângă obiectivele de informare și educație nutrițională, conferința urmărește să tragă un semnal de alarmă autorităților cu privire la incidența crescută a bolilor cauzate de dezechilibrele alimentare, precum și la necesitatea elaborării și implementării la nivel național a unui plan de măsuri pentru reducerea acestora.

Principalele concluzii vor fi transmise la finalul evenimentului, împreună cu recomandările de specialitate pe problematica alimentației sănătoase, precum și cea a prevenției anumitor afecțiuni prin intermediul alimentației.
Evenimentul este creditat puncte EMC.

Inscrierea este gratuită și se realizează online, pe: www.sanatateprinalimentatie.ro, în limita locurilor disponibile.