A treia zi de proteste ale sindicaliştilor din RADET

Pentru a treia zi consecutiv salariații de la RADET au ieșit în stradă pentru a protesta față de blocarea conturilor de către ELCEN.

19 mai 2016, 09:14
A treia zi de proteste ale sindicaliştilor din RADET

Conducerile ELCEN și RADET au ajuns la un acord pe termen scurt. În lunile mai și iunie se va reduce această poprire, urmând ca după alegerile locale să se ia măsuri pe termen mediu.

Marcel Nicolaescu, directorul general al ELCEN: „La doleanțele RADET-ului am răspuns pozitiv și am stabilit ca în perioada următoare, pe termen scurt, pe lunile mai și iunie, oamenii să-și ia salariile și să asigurăm un inim de bani pentru mentenanță. Pe termen mediu, așteptăm alegerea noului primar general pentru a se relua negocierile împreună cu ministrul Energiei”.

La rândul său, președintele Consiliului de Administrație al RADET, Gabriel Dumitrașcu a subliniat că este nevoie de o soluție pe termen lung, prin modificarea legislației care să asigure buna funcționarea a sistemelor de termoficare din toată țara nu numai cel de la București: „Soluția de fond stă în mâna Guvernului sau a Parlamentului, este schimbarea cadrului legislativ astfel încât o Lege a Energiei Termice să dea sistemelor de termoficare predictibilitate, stabilitate, premizele de bancabilitate pentru că este nevoie de investiții în domeniu și mai mult decât toate să creeze acel echilibru financiar la nivelul tuturor componentelor din sistemul centralizat de alimentare cu energie termică al orașelor. Astăzi am identificat posibilele căi de ieșire din criză. Dânșii se vor angaja că popririle nu vor depăși un cuantuum care să ne permită continuitatea activități. Din totalul încasărilor RADET, cel puțin 16 milioane de lei vor rămâne la dispozișa Regiei de Termoficare. 14,4 milioane de lei reprezintă fondul de salarii iar diferența de 1,6 milioane de leiîi dedicăm exclusive intervențiilor și reparațiilor”.

Liderul de sindicat al RADET, Ioana Stoica a declarat că vor continua protestele deoarece poprirea conturilor regiei de termoficare ar trebui micșorată pe termen mult mai lung, pentru a permite efectuarea reparațiilor la rețeaua primară de distribuție a apei calde și căldurii. „Nu sunt mulțumită de soluția asta, nu sunt mulțumită că încă o dată cei din Guvern nu vor să asculte problemele RADET-ului iar acestea nu sunt problemele RADET-ului ci ale cetățenilor. Neavând bani să facem revizii și reparații, la iarnă nu garantăm acest sistem care și așa este șubred, de peste 50 de ani și trebuia modernizat de peste 25 de ani. În continuare vom face proteste pentru că cetățenii bucureștiului nu trebuie să rămână fără acest serviciu”.