Accident GRAV: L-a dus GPS-UL pe o autostradă în lucru fix între două basculate. GALERIE FOTO

Şoferul de 22 de ani din Giurgiu care a fost la un pas de un accident grav, după ce a intrat pe porţiunea de autostradă închisă circulaţiei între Sălişte şi Cunţa şi a rămas blocat între două basculante, susţine că era ghidat de GPS în momentul accidentului şi că vina o poartă paznicii care au înlăturat balizele de semnalizare, informează Turnul Sfatului. Şoferulc ere proba cu detectorul de minciuni.

RomaniaTV.net
09 oct. 2015, 16:15

Cătălin, șoferul de 25 de ani din Giurgiu care, cu mult noroc, a rămas blocat între două basculante, a intrat pe autostrada închisă între Săliște și Cunța nu printre balizele care obligă la părăsirea căii de rulare de mare viteză, ci după ce a ieșit de pe autostradă, s-a rătăcit pe drumul către Amnaș, apoi către cel spre Săliște, iar la întoarcere a trecut de un sens giratoriu unde balizele ”erau mutate”. Tot din cauza balizelor prost amplasate, Cătălin spune că a aflat de un incident asemănător, petrecut în urmă cu aproximativ o săptămână, când din sensul opus circula pe autostrada închisă un Porsche. ”Nu sunt nebun să cobor din mașină și să mut balize”, declară Cătălin, pentru Turnul Sfatului.

S-a rătăcit și a urmat GPS-ul

Din cele relatate de șoferul din Giurgiu, acesta era în drum spre Timișoara venind de la București. La aproximativ jumătate de oră după miezul nopții a ajuns în zona unde autostrada se închide. A urmat indicatoarele care îl obligau la ieșirea de pe autostradă, iar în primul sens giratoriu al nodului de la Săliște a greșit drumul și a părăsit sensul giratoriu la prima ieșire, cea către Amnaș. După câteva sute de metri în care drumul devenea tot mai prost, a înțeles că a greșit și s-a întors. De aici, a mers către Săliște, dar în următorul sens giratoriu, a greșit din nou ieșirea. Spune că a ajuns într-o zonă unde erau parcate mașini de poliție (o curte), de unde s-a întors din nou.

”Când am făcut din nou sensul, am văzut că GPS-ul mă ducea tot înapoi, așa că am urmat GPS-ul. Am ajuns din nou într-un sens giratoriu, unde, într-adevăr, erau două balize și un semn de circulație care indica «trecerea interzisă». Dar erau date la o parte, erau pe marginea drumului. Din celălalt sens urca un TIR, așa că eu am mers mai departe”, povestește Cătălin. Potrivit lui, nu a luat în seamă balizele care ”erau trase pe margine”, deoarece credea că aceste au fost uitate acolo. ”Știți cum e în România, nu sunt atâtea locuri unde rămân semne și după ce lucrările au fost terminate?”.
Ceea ce l-a derutat cel mai mult, susține Cătălin, este faptul că odată reintrat pe autostradă nu a mai văzut niciun semn care să indice faptul că se află pe un drum în lucru sau interzis circulației. ”Am intrat iarăși pe autostradă, am mers încet o porțiune scurtă și, cum nu am mai văzut niciun semn că autostrada este în lucru, am continuat drumul. Am mers vreo zece kilometri, cred, dar nu am mai văzut niciun semn că este drum în lucru”.

Basculantele parcate: când bune, când rele

”Nu aveam 130 de km/h, dar 110-120 cred că aveam, căci tocmai am trecut de zona în care era limitată viteza la 80 de km/h”, amintește Cătălin. Spune că, într-adevăr, era mirat că nu mai vede nicio mașină în trafic, dar orice îndoială i-a fost spulberată când, în depărtare, a văzut stopurile unor mașini care i se părea că circulă și pe banda unu și pe banda doi. În realitate, cum avea să descopere imediat, stopurile erau ale unor basculante parcate înainte de groapa săpată în autostradă. ”Eu nu am călcat niciodată pe acolo, eram ghidat de GPS. Nu sunt nebun la cap, nu riscam să fac un impact frontal cu vreo mașină și să intru pe un drum închis. Dar nu era niciun semn că acel drum ar fi fost închis. Ar fi trebuit să mai existe ceva semne care arată că acolo e un drum în lucru și e închis circulației. Dar nu mai e nimic. În seara aceea erau doar patru «rabe» puse în drum. Paznicii dormeau într-o mașină, au apărut după ce am scos din mașină ceilalți pasageri și au început să țipe «cine e acolo, cine e acolo?». Eu strigam «sună la poliție, sună la poliție», nu au vrut, așa că am sunat eu”, mai amintește Cătălin.