Alegeri parlamentare 2016: Număr-record de secţii de votare pentru românii din străinătate. Diaspora nu se înghesuie la înregistrare

A început numărătoarea inversă pentru alegerile parlamentare, inclusiv în diaspora unde, din cauza fusului orar, votul începe mai devreme. Românii din străinătate au în acest an un număr record de secţii de votare.

08 dec. 2016, 14:42
Alegeri parlamentare 2016: Număr-record de secţii de votare pentru românii din străinătate. Diaspora nu se înghesuie la înregistrare

Deşi au avut la dispoziţie şi votul prin corespondenţă, o premieră, românii nu s-au înghesuit să se înregistreze.

Doar 8.889 de cetăţeni români vor vota prin corespondenţă la alegerile din acest an. Aceştia s-au înscris în Registrul Electoral Român până pe 14 septembrie, cu opţiunea votului prin corespondenţă. Un număr sub aşteptări, potrivit ministerului de externe care a pregătit un număr record de secţii de votare pentru diaspora, potrivit România TV.

Citeşte şi ALEGERI PARLAMENTARE 2016. VOT DIASPORA. Două milioane de buletine de vot pentru 417 secţii

Cele mai multe secţii de votare vor fi organizate în Italia, 73, în Spania, 53, în Republica Moldova, 35, SUA, 31, în Marea Britanie, 21, iar în Franţa şi Germania 16, respectiv 15. În oraşele unde în 2014 a fost un flux mare de votanţi, au fost suplimentate secţiile, adică la Chişinău, Londra, Paris, Roma, Madrid şi Bruxelles.

Aproximativ două milioane de buletine de vot au fost trimise în diaspora pentru alegerile din 11 decembrie. La scrutinul de duminică se va folosi sistemul de verificare a votului multiplu, utilizat şi la alegerile locale din 5 iunie. Totodată, pot vota la secţiile din afara ţării doar cetăţenii români care au domiciliul sau reşedinţa în străinătate.