Anunţ important pentru elevii care se pregătesc să dea examenul de BACALAUREAT. Se fac SCHIMBĂRI RADICALE în subiectele de la ROMÂNĂ

Schimbări la examenul de bacalaureat în scurt timp. Examenul nu se va mai baza pe memorare mecanică, ci pe analiză. Prima parte a examenului se schimbă radical. Dispar cerinţele de teorie aplicată, de exemplu cele în care se cerea explicarea semnelor de punctuaţie, de asemenea vor dispărea exerciţiile ce presupuneau sinonime şi antonime din text. La subiectul I va apărea redactarea unui text argumentativ pe baza fragmentului la prima vedere. La subiectul al doilea va exista un alt fragment la prima vedere, iar pe baza lui, elevii vor avea de redactat un text prin care să demonstreze că fragmentul aparţine unui curent literar, pe baza a doua idei care se vor regăsi tot în acel text. Subiectul al treilea rămâne la fel, un eseu despre o operă studiată din programa şcolară.

20 ian. 2017, 07:37
Anunţ important pentru elevii care se pregătesc să dea examenul de BACALAUREAT. Se fac SCHIMBĂRI RADICALE în subiectele de la ROMÂNĂ

Elevii care vor susţine probele de bacalaureat vor scăpa de mormanele de terorie pe care trebuiau să le înveţe.

„Bacalaureatul, examenul ce ar trebui sa incununeze 12 ani de studiu, dintre care 4 de invatamant superior, ramasese acelasi examen inradacinat intr-un sistem anacronic, ce nu reusea sa puna accentul pe recunoasterea unor competente-cheie si pe incurajarea gandirii critice si a rationamentelor logice, ci pe dezvoltarea capacitatilor mnemonice ale elevilor, de cele mai multe ori nevoiti sa asimileze cantitati incomensurabile de informatii irelevante si lipsite de aplicabilitate. Astfel, Bacalaureatul romanesc se opunea prin propria-i natura cerintelor si prioritatilor unei societati moderne si a unei pieti a muncii devenite din ce in ce mai competitive si mai riguroase”, se arată într-un comunicat remis de CNE.

Consiliul National al Elevilor a reusit sa facă schimbări în ceea ce priveşte examenul susţinut la limba şi literatura română. Initiativa a fost sprijinita de Secretarul de Stat Monica Anisie, care a sustinut introducerea unei abordari mai interactive, mai aplicate a subiectelor, favorizand implementarea unei noi perspective de interpretare si analiza a textului.

Astfel, subiectul I elimina definitiv apelul la cunostinte tehnice, promovand o abordare mai interactiva si centrata pe intelegerea mesajului si pe interpretarea lui personala, nesubjugata de conturul rigid al teoriei literare. De asemenea, este introdus si un scurt eseu argumentativ, ce se va desprinde pe baza textului-suport, evaluandu-se astfel competente-cheie, si nu informatii irelevante asimilate fara a fi filtrate prin prisma propriei gandiri.

Totodata, subiectul al II-lea devine text argumentativ, menit sa evalueze capacitatea elevului de a realiza analiza autonoma a unui text literar prin incadrarea lui la curent. In acest context, primeaza o buna intelegere a conceptelor de teorie literara, dar si corelarea lor cu mesajul artistic si cu intreg contextul literar pe care il impune fragmentul evocat, ceea ce iarasi este un plus la capitolul « relevanta ».

Subiectul al III-lea nu a suferit nicio schimbare. Subiectul al treilea rămâne un eseu despre o operă studiată din programa şcolară.

„Creativitatea, gandirea logica si cultura generala ce ar trebui sa devina pilonii materiei limba si literatura romana raman simple iluzii in prezenta unui abuz de opinii ale criticilor literari din auxiliare, insa Consiliul National al Elevilor isi va mentine pozitia si va fi implicat cat se poate de sustinut in demersurile de restructurare totala a acestui examen, asigurandu-se ca schimbarea de fond a invatamantului preuniversitar din Romania se poate transforma intr-un fapt real, palpabil si determinant pentru evolutia principalilor beneficiari ai educatiei si, implicit, pentru societatea moderna, aflata intr-o perpetua schimbare si adaptare”, spun reprezentanţii Consiliului National al Elevilor.

Au apărut deja reacţii în urma acestor schimbări, cei nemulţumiţi fiind profesorii care susţin că elevii nu îşi vor mai da interesul faţă de cursuri, ci se vor culca pe o ureche pentru că se va diminua din teorie. De precizat este faptul că, încă din acest an, elevii de clasa a XI a vor suţine simulări care vor fi structurate după noul model entru a se obişnui cu noua programă de bac.