Asigurare obligatorie sau facultativă pentru locuinţă? Ce beneficii are fiecare

Toti proprietarii de locuinte sunt obligati prin lege sa incheie anual o polita de asigurare. In caz contrar, ei risca o amenda intre 100 si 500 de lei. De asemenea, proprietarii pot incheia si o asigurare facultativa care acopera si alte riscuri decat cele prevazute in polita obligatorie.

21 mart. 2016, 21:07
Asigurare obligatorie sau facultativă pentru locuinţă? Ce beneficii are fiecare

Iata ce presupune fiecare polita de asigurare in parte si care sunt beneficiile acestora:

Asigurarea obligatorie. Riscuri acoperite

Asigurarea obligatorie a locuintei este reglementata de Legea nr. 260/2008, care stabileste ca toti proprietarii de locuinte sunt obligati sa incheie PAD, polita de asigurare emisa de PAID (Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale). Suma ce poate fi acordata ca despagubire este echivalentul in lei a 20.000 de euro, pentru fiecare locuinta de TIP A, si 10.000 de euro pentru fiecare locuinta de TIP B. Astfel, prima obligatorie reprezinta echivalentul in lei a 20 de euro pentru locuintele de TIP A, respectiv 10 euro pentru locuintele de TIP B.

In categoria „locuintele de TIP A” sunt incluse constructiile cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in uma unui tratament chimic si/sau termic.

In categoria „locuinte de TIP B” sunt incluse constructiile cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO