Traian Băsescu, despre vizita lui Ponta la Baku: Premierul nu mai ştie cum să rânjească şi cui

Fostul preşedinte Traian Băsescu spune că prezenţa lui Victor Ponta la Baku "arată că nu mai ştie cum să rânjească şi cui", relaţia cu Federaţia Rusă fiind "un gest de ambiguitate" în politica externă, şi că Ponta trebuie să plece din fruntea Guvernului întrucât "s-a ascuns ca struţul" de justiţie.

14 iun. 2015, 16:08
Traian Băsescu, despre vizita lui Ponta la Baku: Premierul nu mai ştie cum să rânjească şi cui

Traian Băsescu l-a criticat, duminică, la o întrunire regională a PMP desfăşurată la Iaşi, pe Victor Ponta pentru că s-a dus la Baku, afişându-se alături de Vladimir Putin, în condiţiile în care la evenimentul respectiv nu a fost prezent niciun premier sau şef de stat din Uniunea Europeană.

„Relaţia cu Federaţia Rusă este un gest de ambiguitate în politica noastră externă. Chiar gestul de a fi la Baku alături de premieri şi preşedinţi din Asia centrală, în condiţiile în care niciun premier din UE n-a fost şi niciun preşedinte european n-a fost acolo, arată că Victor Ponta nu mai ştie cum să rânjească şi cui”, a spus Băsescu.

El a afirmat că, de şase luni, România nu mai ştie în ce direcţie să o apuce în ceea ce priveşte politica externă, scrie Mediafax.

„De şase luni parcă nu ştim în ce direcţie s-o luăm. Parcă am vrea puţin şi cu America, parcă am vrea puţin şi cu Germania, ceva mai mult cu China şi, dacă se poate, şi cu Rusia. Dimensiunile României nu-i permit astfel de jocuri. Nici capacitatea economică sau capacitatea militară.

România trebuie să aibă opţiuni fără dubii. Or ambiguitatea care împinge în politica externă este o mare greşeală. Ani de zile se munceşte la credibilizarea unei abordări, dar încrederea se pierde în câteva zile”, a declarat Traian Băsescu.

Citeşte şi: Băsescu, atac la Ponta: Să plece acum. A devenit o povară pentru România, guvern şi cred că şi pentru PSD

Ulterior, în cadrul aceleiași întruniri de la Iași, invitatul de onoare al PMP a revenit asupra acestui subiect.

„Marea prietenie româno-chineză, să-i spun așa, «marea pretinie», cu marea prietenie și lingușeală către Federația Rusă, prin participarea la festivitățile de la Baku, arată că România este pe punctul de a încerca să facă iarăși ceea ce făcea Ceaușescu, când acesta credea că România poate fi o putere globală și făcea jocuri cu toată lumea. Sau credea că le face.

Superputerile nu admit parteneriatul sincer sau nu recunosc parteneriatul sincer unei țări care are o astfel de politică externă. Dacă o vom consolida așa, în ambiguitate, vor trebui din nou ani de zile pentru a reașeza România pe o linie credibilă de politică externă„, a arătat Traian Băsescu.

El a afirmat că Victor Ponta este „unul dintre cei mai prodigioşi mincinoşi pe care i-a furnizat politica românească în ultimii 25 de ani”.

„În mod categoric omul acesta are o mare boală. Îşi imaginează realităţile funcţie de interesele lui şi nu funcţie de realitate. Şi atunci minte în permanenţă. A minţit şi că a învăţat ceva din lecţia din 16 noiembrie, a minţit şi că este doctor, a minţit şi că rezolvă problema Rompetrol, a minţit şi că rezolvă Oltchim şi că face Autostrada Comarnic-Braşov, minte continuu. Trebuie să plece. Nu neapărat pentru că are nişte acuzaţii, ci pentru că nu a vrut să se ducă în faţa justiţiei să-şi rezolve acuzaţiile”, a spus Traian Băsescu.

El a adăugat că Ponta trebuia să se ducă în faţa judecătorului, să îşi probeze nevinovăţia, iar apoi putea reveni în politică cu fruntea sus.

La reuniunea regională a PMP participă aproximativ 1.000 de reprezentanţi ai partidului din şase judeţe ale Moldovei: Iaşi, Suceava, Botoşani, Neamţ, Bacău şi Vaslui.

Citeşte şi: Traian Băsescu, la Iaşi: Avem nevoie de o justiţie care să fie conştientă de propriile ei probleme

Victor Ponta a ajuns, vineri după-amiază, în Azerbaidjan, pentru a asista la ceremonia organizată la deschiderea Jocurilor Europene de la Baku, la coborârea din avion pe Aeroportul internaţional „Heidar Aliev” din apropiere de Baku premierul român fiind întâmpinat de oficiali din cadrul Ministerului azer de Externe şi de reprezentanţi ai Comitetului de organizare a Jocurilor Europene 2015, relata site-ul de ştiri Azertag.az.