CALENDAR ORTODOX 2015: Ce sfânt sărbătorim astăzi

CALENDAR ORTODOX 2015: RomaniaTV.net vă prezintă vieţile celor mai importanţi sfinţi din calendarul BOR.

06 iul. 2015, 15:16
CALENDAR ORTODOX 2015: Ce sfânt sărbătorim astăzi

CALENDAR ORTODOX 2015: Cuviosul Toma, la inceputul vietii sale in lume, a fost ostas, cu slava mare, pentru bogatia si vitejia sa. Si era putemic cu trupul si viteaz in razboaie, biruind de multe ori cetele dusmanilor. Si, iubind pe Hristos, a lasat lumea si a luat jugul lui Hristos si s-a imbracat in chipul monahilor, asemanandu-se Domnului, prin saracia si prin smerenia sa. Si cerceta asezarile nevoitorilor, invatand de la ei, savarsirea faptelor bune. De astfel de invatatori, a fost indreptat, ca un alt Ilie, spre un alt Carmel, spre muntele ce se chema Maleo, unde a vietuit singur, cu Dumnezeu, invrednicidu-se de dumnezeiestile descoperiri. Aici infrangea viclenia lucrurilor celor nevazaute, intarindu-se cu lucrul mainilor si cu rugaciunea cea neincetata. Si, precum cetatea din varful muntelui, nu este cu putinta, a se ascunde si nici faclia, care straluceste sus, in taria cerului, nu se tainuieste, asa si Cuviosul Toma din Maleo, muntele cel pustiu, prin sfintenia sa, a rasarit in lume, ca o stea luminoasa, stralucind peste cele pamantesti. Si, descoperit fiind de oameni, s-a facut lumina celor intunecati si liman celor ce alergau la dansul. Ca luand de la Dumnezeu puterea facerii de minuni si darul tamaduirilor, vindeca minunat, toate bolile. Ca, la toate neputintele, cele netamaduitoare, dadea grabnica vindecare, celor ce veneau la el, cu credinta. Si, cu darul lui Hristos se izgoneau din oameni duhurile necurate, la rugaciunile cele sfinte.

Ortodoxe 
Sf. Mare Mc. Chiriachi; Sf. Cuv. Toma din Maleon și Acachie; Sf. Mc. Evanghel 

Greco-catolice 
Cuv. Toma; Cuv. Acachie; Sf. m. Chiriachi. 

Romano-catolice 
Fer. Benedict al XI-lea, pp.

Sfânta Mare Muceniță Chiriachi, pomenită în calendarul creștin ortodox la 6 iulie, s-a născut în urma rugăciunilor fierbinți către Dumnezeu ale părinților ei, Dorotei și Evsevia.

Pentru faptul că s-a născut într-o zi de duminică părinții i-au dăruit numele de Chiriachi, care în limba greacă înseamnă duminică.

În timpul împăratului Dioclețian (284-305), părinții săi au fost duși în părțile Meletiei (Armenia Mică), pentru a fi judecați din cauza credinței lor.

Chiriachi a fost adusă în Nicomidia spre a fi cercetată de Maximian. Acolo tânăra a răbdat toate chinurile, mărturisindu-L pe Mântuitorul Iisus Hristos. În urma chinurilor a trecut la Domnul pe care L-a iubit atât de mult.