CALENDAR ORTODOX 2016: Ce sfinţi sunt pomeniţi marţi

CALENDAR ORTODOX 2016: RomaniaTV.net vă prezintă vieţile celor mai importanţi sfinţi din calendar. 

19 ian. 2016, 04:15
CALENDAR ORTODOX 2016: Ce sfinţi sunt pomeniţi marţi

Ortodoxe 
Sf. Cuv. Macarie cel Mare și Macarie Alexandrinul; Sf. Ier. Marcu, mitropolitul Efesului; Sf. Mc. Eufrasia 

Greco-catolice 
Cuv. Macarie Egipteanul; Sf. aep. Arsenie

Romano-catolice 
Ss. Marius și Marta, soți m. 
Sfinții Mucenici Ermil și Stratonic

Sfântul Cuviosul Macarie cel Mare (Egipteanul) este prăznuit de Biserica Ortodoxă la 19 ianuarie. 
S-a născut în jurul anului 300, în partea de nord a Egiptului, într-o familie creștină, tatăl său fiind preot. Întâmplându-se, ca nu mult după căsătorie, să moară atât soția cât și părinții săi, a părăsit locurile natale și s-a făcut monah.

În urma unei întâmplări care i-a produs multă tulburare a decis să meargă în pustia „cea mai adâncă”, ce se numea Sketis.

Despre petrecerea sa în pustiu istorisește Patericul egiptean într-o serie de apoftegme: „Se spunea despre avva Macarie că dacă un frate venea la el cu teamă, ca la un mare și sfânt bătrân, nimic nu vorbea cu acela. Dar dacă unul dintre frați îi zicea, ca și cum l-ar fi considerat un om de nimic: Avva, pe vremea când erai cămilar și furai săpun și-l vindeai, nu te băteau paznicii?, dacă îi grăiai așa, îți răspundea cu dragă inimă la tot ce l-ai fi întrebat”. „Se spunea despre avva Macarie cel mare că ajunsese, precum e scris, dumnezeu pământesc, căci așa cum Dumnezeu acopere lumea, tot așa a ajuns avva Macarie să ascundă greșelile pe care le vedea, pe cele pe care le vedea ca și cum nu le-ar fi văzut, și pe cele pe care le auzea ca și cum nu le-ar fi auzit”, este consemnat în Pateric.

Monah din prima generație a Părinților retrași în pustie, Cuviosul Macarie prezicea ucenicilor decăderea centrelor Nitria și Sketis, atunci când acestea nu vor mai fi fost oaze de liniște.

Sfântul Macarie a murit la vârsta de 90 de ani, în pustia sketică, înconjurat de ucenici.

Din prima generație de monahi retrași în pustiu face parte și Cuviosul Macarie Alexandrinul, sfânt pe care îl pomenim tot astăzi.

Contemporan cu Sfântul Macarie Egipteanul, Cuviosul Macarie Alexandrinu a fost ucenic al celui dintâi. Dacă Macarie Egipteanul a întemeiat comunitatea din Sketis, Macarie Alexandrinul a condus comunitatea din Nitria.