CALENDAR ORTODOX 2018: Ce sfinţi sunt sărbătoriţi miercuri

CALENDAR ORTODOX 2018: RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase de peste an.

02 oct. 2018, 13:09
CALENDAR ORTODOX 2018: Ce sfinţi sunt sărbătoriţi miercuri

Ortodoxe
Sf. Sfinţit Mc. Dionisie Areopagitul; Sf. Mc. Teoctist

Greco-catolice
Sf. ep. Dionisie Areopagitul; Fer. Bogdánffy Szilárd

Romano-catolice
Ss. Dionisie Areopagitul; Candida, m.; Ff. Constantin Ignaţiu Bogdánffy, ep. m.; Crescenţiu, pr. m.

Sfântul Sfinţit Mucenic Dionisie Areopagitul este pomenit în calendarul creştin ortodox la 3 octombrie.

Sfântul Dionisie Areopagitul s-a născut din părinţi necredincioşi, care făceau însă parte din demnitarii oraşului Atena. A primit o educaţie deosebită în oraşul natal, pe care a desăvârşit-o în Egipt.

Când se afla departe de Atena, în Eliopol, Egipt, a fost martor la un fenomen care l-a tulburat mult. Era în timpul în care Mântuitorul Hristos se afla răstignit pe cruce, iar în timpul amiezii cerul s-a întunecat timp de trei ore. Iar Sfântul Dionisie, mirându-se, a spus: „Sau Dumnezeu, Ziditorul lumii, pătimeşte, sau lumea aceasta văzută se sfârşeşte” (Vieţile Sfinţilor). Acestea le-a grăit din duhul lui Dumnezeu, şi nu după înţelepciunea acestui veac.

Întorcându-se în Atena, s-a căsătorit şi, ca primul dintre ai săi, fiind de neam bun, a fost ales conducător al oraşului. Sfântul Dionisie a fost unul dintre atenienii care s-au convertit în urma predicii Sfântului Apostol Pavel în Areopag (Fapte 17, 34).

Este autorul unor opere cunoscute în literatura de specialitate sub numele de „Corpus areopagiticum”. Cele mai cunoscute texte ale Sfântului Dionisie Areopagitul sunt patru tratate: „Despre numirile dumnezeieşti sau Despre numele divine”; „Despre teologia mistică”; „Despre ierarhia cerească”; „Despre ierarhia bisericească”.

Sfântul Dionisie Areopagitul a avut un sfârşit martiric. (sursă: vol. „Vieţile Sfinţilor”)