Cea mai gustoasă prăjitură cu ciocolată şi cremă de mentă

Recunoaştem că această reţetă de prăjitură cu ciocolată şi cremă de mentă este un desert mai complicat. Dar şi rezultatul îi va lăsa pe mulţi fără cuvinte. Sau, mai mult. Vor avea numai cuvinte de laudă la adresa ta. Aşa că nu mai pierde vreme, rezervă-ţi o oră şi jumătate şi prepară o prăjitură care va fi lăudată de mai toată lumea.

18 mai 2016, 12:10
Cea mai gustoasă prăjitură cu ciocolată şi cremă de mentă

Prăjitură cu ciocolată şi cremă de mentă – Ingrediente (8 porţii)

Pentru blat
4 ouă
120 g zahăr
110 g făină
10 g cacao
1 praf de sare
esență de vanilie

Pentru cremă

100 ml lapte
3 frunze de mentă
150 ml lapte condensat
200 ml frișcă lichidă
1 plic gelatină
1 lingură miere

Pentru ganache

100 g ciocolată amăruie
200 ml frișcă lichidă
Pentru sirop
4 linguri zahăr
2 căni de apă
1 esență rom
Pentru decor
frișcă
ciocolată rasă

Prăjitură cu ciocolată şi cremă de mentă – Mod de preparare

Încălzești frișca lichidă pentru ganache, adaugi ciocolata bucățele și amesteci până se topește. O poţi prepara de seara, pentru a-i lăsa timp să stea la frigider.

Pentru blat, mixezi ouăle cu zahărul, esența și sarea până se fac spumă. Adaugi făina cernută împreună cu cacaua, treptat, amestecând ușor. Când compoziția este omogenă, o torni într-o tavă de tort cu pereți detașabili, unsă cu ulei și tapetată cu făină. Coci blatul aproximativ 35 de minute.

Fierbi în 50 ml de lapte frunzele de mentă. Oprești focul când laptele dă în clocot. Amesteci laptele condensat cu mierea și restul de lapte pentru cremă. Adaugi laptele fiert (din care scoți frunzele de mentă). Hidratezi gelatina 10 minute în câteva lingurițe de apă rece, apoi o fierbi în bain-marie până se lichefiază.

Bați frișca și o amesteci în compoziția de lapte. Dai compoziția la frigider. Prepari siropul din ingredientele menționate.

Tai pe orizontal blatul în trei bucăți. La montarea tortului, te ajuți de inelul detașabil al formei de tort. Pui prima parte din blat, însiropezi, apoi torni jumătate de crema de lapte condensat. Așterni încă o felie de blat, însiropezi, cealaltă jumătate de cremă de lapte și închei cu a treia felie de blat însiropată.

Dai la rece până e gata toată mâncarea. Înainte de a-l orna, bați bine cu mixerul crema ganache care a stat la frigider. Îndepărtezi inelul formei de tort și ungi tortul cu crema ganache. Decorezi după dorință. Un tort cu o cantitate atât de mare de ciocolată se potrivește bine cu căpșuni ori cu fructe de pădure.

Ce-ar fi o prăjitură fără ciocolată? Încearcă şi această reţetă de tort de ciocolată cu rom