Colegii pilotului mort, mărturii cutremurătoare: „Am început să mă bâlbâi şi să arăt cu degetul”

Tragedia petrecută la Baza aeriană Borcea a îndurerat o ţară întreagă. Colegii lui Florin, pilotul mort în timpul unui zbor demonstrativ, sunt în stare de șoc. "Am început să mă bâlbâi şi să arăt cu degetul“, a descris îngrozit un analist militar, martor la tragedie

09 iul. 2018, 07:52
Colegii pilotului mort, mărturii cutremurătoare: „Am început să mă bâlbâi şi să arăt cu degetul”

Florian Rotaru- locotenent-comandor, pilot-șef la Baza Aeriană 86 Borcea- este definiția eroismului. Aviatorul urma să ofere sutelor de oameni o demonstrație de excepție de la manșa avionului pe care îl pilota. Mig 21 lancer. Ceva n-a funcționat IAR Câteva secunde mai târziu, flăcările uriașe, sunetul unei explozii și fumul negru au acoperit tot cerul.

Unul dintre analiștii militari ai evenimentului rămâne blocat. Vrea să spună ceva, dar nu mai poate. Se bâlbâie și arată doar cu degetul. După ore bune, Iulian Iamandi își regăsește echilibrul și în memoria lui Patrax, așa cum era cunoscut pilotul erou începe să așterne momentele de grea încercare.

„Tot drumul spre casă am revăzut întoarcerea aia spre stânga, avionul pe o aripă, contactul şi aripa sfărâmându-se, flăcările şi apoi flăcări înalte, o dâră de foc cu explozie, fum şi după aia încă o explozie.Tremură mâinile. Mâinile se vor opri din tremurat. Peste o vreme, nu o să mai revedem avionul strivindu-şi aripa de sol şi nici focul ăla mare nu o să ne mai apară în minte. Vom uita şi întoarcerea aia bruscă în partea opusă publicului? Nu. Treizeci şi şase de ani. Locotenent-comandor Florin Rotaru, pilot de vânătoare. Soţ şi tată a doi copii. Căzut la datorie.”

Până în ultima clipă, colegii săi au sperat că s-a catapultat. Oameni de aviație și-au dat însă singuri și răspunsul. Nu s-a văzut nimic. Și dacă a făcut-o a fost mult prea târziu. Ancheta avea să scoată la iveală exact asta. Locotenent-comandorul nu s-a gândit nici la el, nici la soția sa, nici la cei doi copii ai săi. Unul de 3 ani, iar altul de doar o lună. Un băiețel care nici măcar nu fusese boteyat. S-a gândit doar la oameni. A vrut să evite o tragedie și să nu trăiască povara grea a unui eveniment cu pierderi de vieți omenești.

„Am văzut cu ochii mei definiţia eroismului. Respectându-şi jurământul militar” : „… chiar cu preţul vieţii, şi-a sacrificat propria viaţă pentru a salva multe alte vieţi. Inclusiv a mea şi a familiei mele. Eu personal îl voi onora şi îi voi cinsti memoria câte zile voi avea pe acest pământ”.

Un alt coleg își stăpânește cu greu lacrimile și e conștient de ce s-ar fi întâmplat dacă decizia lui ar fi fost alta.

„Dacă se catapulta, atunci avionul își continua drumul spre public. Un om deosebit, care a facut sacrificiul suprem. Am fost acolo. A fost un erou. Condoleante!”