Comisia Europeană pune impozit pe cifra de afaceri a companiilor IT

Comisia Europeană va propune un impozit pe cifra de afaceri de 3% din veniturile giganților din IT, fiind vizate companii precum Google, Facebook, Amazon, Uber sau Airbnb, scrie Reuters.

16 mart. 2018, 15:36
Comisia Europeană pune impozit pe cifra de afaceri a companiilor IT

Companiile americane de tehnologie au fost deseori criticate că nu plătesc corect taxele din Uniunea Europeană, furnizând servicii în toate cele 28 de state, dar canalizându-și profiturile prin țări ca Luxemburg sau Irlanda, adevărate ”paradisuri fiscale”, cunoscute pentru taxele lor mici.

Franța a evocat încă de anul trecut ideea unei astfel de taxe pe cifra de afaceri după ce a pierdut un proces în care Fiscul francez cerea bani retroactiv de la Google.

Inițiativa este susținută de către Spania, Italia și Germania, dar și România s-a raliat acesteia.

Taxa se va aplica motoarelor de căutare precum Google, rețelelor sociale precum Facebook, piețelor online precum Amazon sau eBay, companiilor de servicii precum Uber sau Airbnb, dar nu și celor de filme, precum Netflix.

Citeşte şi Asistentul vocal Google va fi disponibil în 30 de limbi străine

Măsura se va aplica tuturor societăților cu venituri totale mai mari de 750 de milioane de euro la nivel mondial, din care veniturile digitale obținute în Uniunea Europeană sunt de cel puțin 10 milioane de euro pe an.

Concomitent, măsura nu s-ar aplica nici în domeniile jocurilor online și al serviciilor de cloud computing.